8.1.13

22 χρόνια από την δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα

Είκοσι δύο χρόνια πέρασαν από το χειμωνιάτικο βράδυ του Γενάρη του ’91, όπου παρακρατικοί λοστοί έβαλαν σημάδι τη ζωή και τη γνώση, δολοφονώντας το Νίκο Τεμπονέρα στην Πάτρα. Εμείς τότε, 16χρονα και 17χρονα παιδιά μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής Καταλήψεων, ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ!
Ο καθηγητής από την Πάτρα ήταν ο πρώτος νεκρός στη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο του τότε Υπουργού Παιδείας Βασίλη Κοντογιαννόπουλου (θα ακολουθούσαν άλλοι τέσσερις στην Αθήνα από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο κατάστημα Κ. Μαρούσης στη διάρκεια διαδήλωσης).
Δολοφονήθηκε στην Πάτρα στις 8 Ιανουαρίου 1991 σε ηλικία 38 ετών από τον τότε πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Καλαμπόκα. Ο Καλαμπόκας χτύπησε θανάσιμα τον Τεμπονέρα με λοστό στο κεφάλι στη διάρκεια βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν στο υπό κατάληψη 3ο Γυμνάσιο-Λύκειο Πάτρας.
Η δολοφονία του Τεμπονέρα, η οποία συνέβη σε μία περίοδο οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης, ξεσήκωσε κύμα διαδηλώσεων και διαμαρτυριών σε όλη την Ελλάδα. Την επαύριο της δολοφονίας του, ο υπουργός Παιδείας Κοντογιαννόπουλος παραιτήθηκε και η πρόταση νόμου για τις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία αποσύρθηκε.
Ο Καλαμπόκας δικάστηκε στο Βόλο και καταδικάστηκε πρωτόδικα για φόνο εκ προμελέτης σε ισόβια δεσμά, ενώ αργότερα η ποινή του μειώθηκε. Αποφυλακίστηκε 3 χρόνια μετά την φυλάκισή του. Το 3ο Γυμνάσιο Πάτρας, τόπος δολοφονίας του Τεμπονέρα, σήμερα φέρει το όνομά του.

12 σχόλια:

  1. Ανώνυμος8/1/13 16:41

    Ενδιάμεσα λόγω παρά και εξουσίας ξεχάσατε, τώρα το θυμηθήκατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος8/1/13 21:44

      καποιοι που δεν ειχαμε ουτε παρα ουτε εξουσια, το θυμομασταν και τοτε

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος8/1/13 17:11

    Κάτι "αγανακτισμένοι" από τις καταλήψεις πολίτες τον χτύπησαν. Να τα βλέπουν τα σημερινά φαιοκόκκινα φασισταριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος8/1/13 21:44

      δεν ηταν "αγανακτισμενοι απο τις καταληψεις πολιτες" - ηταν ΟΝΝΕΔιτες με σιδερολοστους, στρατιωτικη πειθαρχια, οργανωμενο σχεδιο και με εντολη απο τα κεντρικα της ΝΔ

      οι ηθικοι αυτουργοι ειναι τωρα υπουργοι και "καταδικαζουν τη βια απ οπου κι προερχεται" - μηπως θελεις κι ονοματα?

      και για να ξερεις η Ιστορια δεν αλλαζει για 2 υπουργεια, οποτε μη ζοριζεσαι αδικα

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος9/1/13 00:47

      fasistaria san ki esena ton dolofonisan-den ton xtupisan aplws. Oi aganaktismenoi apo tis katalipseis kathontan stous kanapedes, opws kathontan tosa xronia kai exaftan oti tous servire to mega kai twra aganaktisan pio poly, alla poy na broun to dikio tous!

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος9/1/13 11:25

      Μία απλή έρευνα θα σας δείξει πως οι Οννεδίτες ήταν "αγανακτισμένοι από τις καταλήψεις γονείς". Όπως και σήμερα, τα χρυσαυγιτάκια, οι ψεκασμένοι και τα συριζάκια που αγανακτούσαν "με σιδερολοστούς, στρατιωτική πειθαρχία και οργανωμένο σχέδιο", όπως λέει ο 21.44. Τώρα όμως έχουν και κινητό με youtube.

      Αν θέλετε επίσης μπορείτε να ψάξετε το non paper του Συριζα που καλούσε τα μέλη του να δηλώνουν αγανακτισμένοι, χωρίς να φαίνεται ότι είναι μέλη κτλ κτλ κτλ.

      Τα φασιστάκια κύριοι πάντα τις ίδιες μεθόδους χρησιμοποιούν, είτε σας αρέσει, είτε όχι.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος10/1/13 20:04

      1. την απλη ερευνα να την κανεις εσυ που μαλλον δεν ξερεις - εμεις ειμασταν μαθητες τοτε και ξερουμε ποιοι ηταν

      2. ποιανου ακριβως παιδιου ηταν γονιος ο δολοφονος Καλαμποκας? ποια ηταν τα παιδια του Σπινου, του Μαραγκου και του Πριωνα? αν δεν ξερεις τωρα τον φιλο σου τον Ευρυπιδη που ηταν κολλητος του δολοφονου οταν ηταν κι δυο στην ΟΝΝΕΔ

      3. οι λεξεις "Κενταυροι" και "Ρεϊντζερς" σου λενε κατι ή πρωτη φορα τις ακους? οσο "καταστηματαρχες" οι ΟΝΝΕΔιτες ηταν το '08, αλλο τοσο "γονεις" ηταν το '91 - αν εχεις αποριες ρωτα τον παλι φιλο σου τον Ευρυπιδη που ηταν και σε καλο ποστο στα δυο πεσιματα

      και για να τελειωνουμε: επειδη ο ακροδεξιος Σαμαρας εδωσε 2 υπουργεια στον Βενιζελο, δεν θα αλλαξουμε την Ιστορια, ουτε θα τους δωσουμε συγχωροχαρτι

      και που σαι... λιγο σεβασμος σε εναν νεκρο δεν βλαπτει


      ΥΓ. για το non paper δωσε το λινκ μιας και το εχεις προχειρο, να το δουμε κι εμεις που δεν εχουμε σχεσεις με το εν λογω κομμα (ναι ρε, βαριεμαι να το ψαχνω)

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος9/1/13 08:50

    Ισχύουν και τα δύο. Και "αγανακτισμένοι πολίτες" ήταν και από την ΟΝΝΕΔ προέρχονταν. Μετά από 20 χρόνια το ξεπατίκωσαν το σύστημα ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρ Αυγή / ΝΔ το 2010-2011. Μόνο για να ρίξουν Παπανδρέου. Έβαλαν με μέθοδο και υπέθαλψαν ενεργά τους ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥΣ ΠΛΕΟΝ "αγανακτισμένους του μηνμονίου.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα νεάντερταλ του ΠΑΣΟΚ, με τη σύγχρεονη εκδοχή των "αγανακτισμένων" έστρωσαν το δρόμο στο Σαμαρά. Όλοι οι συστημικοί εμείς που δε θέλουμε φασαρίες και συμμετέχουμε στη διεθνή τάξη πραγμάτων για να μην αποτελούμε γραφική εξαίρεση, ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ πρωθυπουργό τον Σαμαρά (ποιον; το ... Σαμαρά και τη ΝΔ!!!!) απλά γιατί προβάδισμα στην Κεντροαριστερά έχει πάρει το άσχετο αλαζονικό τσογλανάκι με τα ορφανά του "δώσε και σε μένα μπάρμπα" ΠΑΣΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος9/1/13 08:59

    Να υπενθυμίσουμε ότι ο δήμαρχος Αθηναίων δέχθηκε επίθεση μπροστά στα δύο ανήλικα παιδιά του από ομάδα περίπου 20 ατόμων που φώναζε «Η “Αμαλία” θα γίνει ο τάφος σου, Καμίνη». Φυσικά, αν έκαναν κάτι αντίστοιχο οπαδοί του ακροδεξιού άκρου, σήμερα θα μιλούσαν όλοι για ιταμή επίθεση εις βάρος του δημάρχου από φασίστες που δεν σκέφτηκαν ούτε τα κοριτσάκια 2,5 και 7 χρόνων που έγιναν μάρτυρες την άνανδρης αυτής χυδαιότητας. Αλλά είπαμε: η Αριστερά είναι εξ ορισμού δημοκρατική και επομένως, οι φασιστικές επιθέσεις που κάνουν οι παρατρεχάμενοί της είναι σαν το κρέας των καλογέρων· βαφτίζεται ψάρι, οπότε δεν υπάρχει ούτε αμαρτία και ούτε ζημιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος9/1/13 08:59

    Η μεγαλύτερη πληγή που αφήνει στη χώρα η ιδεολογική κυριαρχία της Αριστεράς δεν είναι ούτε τα λοστάρια που αποθηκεύονταν στην ΑΣΟΕΕ για... οικιακή χρήση ούτε τα χιλιάδες μπουκάλια προς ανακύκλωση στη βίλα «Αμαλία». Είναι η αλλοίωση της λογικής. Αν σε όλο τον κόσμο ένα συν ένα κάνει δύο, στην ιδεολογικά αριστεροκρατούμενη Ελλάδα ένα συν ένα κάνει μείον ένα αν πρόκειται για τη Δεξιά ή τρία αν πρόκειται για τον ΣΥΡΙΖΑ. Την εποχή της μονοφωνίας της, οι Ελληνες πίστεψαν τα πάντα: ότι στο ανατολικό μπλοκ ζούσαν ευτυχισμένοι, αλλά κατασυκοφαντημένοι από τον διεθνή ιμπεριαλισμό, πολίτες· ότι η Ολυμπιακή που έχανε 1,5 εκατομμύριο ημερησίως ήταν μια υγιής κρατική επιχείρηση· ότι κάθε ιδιωτική επένδυση γινόταν για να πιουν οι καπιταλιστές το αίμα των εργαζομένων με το μπουρί της σόμπας· ότι τα εγκλήματα της «17 Νοέμβρη» ήταν πολιτικά, αλλά αν ρωτούσε κάποιος «με ποια πολιτική πλατφόρμα, ρε παιδιά, ήταν αυτά τα εγκλήματα πολιτικά;» ο ερωτών ήταν χαφιές που προσπαθούσε να ενοχοποιήσει την Αριστερά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος9/1/13 23:08

      λουλουδοπολεμος στα σκυλαδικα, χρεωμενες τζιπαρες, αυθαιρετες βιλες, διακοπες στη Μυκονο, γκλαμουρια και επιδειξη, αμακα στο χρηματιστηριο, παρτακηδες και γλειφτρονια, "που σαι ρε Παπαδοπουλε" και "μαλακα Αλβανε'...

      πώς το ειπες? α ναι, "ιδεολογικη κυριαρχια της αριστερας"!!!

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος9/1/13 09:02

    Η κατάληψη της βίλας «Αμαλία» ήταν «πηγή πολιτισμού», όπως δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάσος Κουράκης.

    Εννοείται ότι μπορεί να έχει δίκιο. Τα 1.247 μπουκάλια μπίρας δεν αποτελούν από μόνα τους αποδεικτικό στοιχείο για οτιδήποτε. Μπορεί πραγματικά να ήταν για ανακύκλωση και ίσως έτσι να εξηγείται το μένος αυτών των χώρων ενάντια σε κάθε επένδυση διαχείρισης σκουπιδιών· μάλλον το θεωρούν αθέμιτο ανταγωνισμό. Μπορεί και τα μεταλλικά σφαιρίδια με τις υπερσύγχρονες σφεντόνες (πριν δημοσιοποιήσει τα ευρήματα η ΕΛ.ΑΣ. ελάχιστοι ήξεραν ότι υπάρχουν τέτοια «εργαλεία») να χρειάζονταν για κάποιο καλλιτεχνικό χάπενινγκ. Αυτά θα κριθούν στη Δικαιοσύνη. Αλλά δεν πρέπει να ελεγχθεί μήπως η κατά Τάσο Κουράκη «πηγή πολιτισμού» στέγαζε και προβοκάτορες;

    Χρόνια τώρα, το κέντρο της Αθήνας στενάζει από τους γνωστούς-αγνώστους που πετούν μπουκάλια με εύφλεκτα υγρά, χρησιμοποιούν στειλιάρια και σφεντόνες για να κατεβάζουν τζαμαρίες κ.λπ. Σύμφωνα με μια αριστερή θεωρία αυτοί οι «γνωστοί-άγνωστοι» είναι προβοκάτορες της Ασφάλειας. Να τους πιστέψουμε, αλλά και να ρωτήσουμε: Μόνο στη ΓΑΔΑ συχνάζουν οι προβοκάτορες; Στις «πηγές πολιτισμού» δεν πάνε; Μην παρεξηγηθούμε: τα ευρήματα στους κατειλημμένους χώρους είναι απλές ενδείξεις. Δεν αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία. Αλλά πρέπει να απαγορευθεί και ο έλεγχος; Ή μήπως οι βδελυροί «μνημονιακοί» είναι ένοχοι, πριν καν από τη διερεύνηση και οι «επαναστάτες» εξ ορισμού δημιουργοί πολιτισμού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.