25.11.12

Τι θα χάσουμε μέσα το 2013 από το Μνημόνιο 3

Ο λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες για το τρίτο μνημόνιο είναι δυσβάστακτος ενώ οι αλλαγές που θα επιφέρει στην αγορά εργασίας είναι δραματικές. Από την αρχή του χρόνου αλλάζουν τα πάντα στους μισθούς και στις συντάξεις ενώ καταργείται ακόμα και το επίδομα γάμου σε πολλές κατηγορίες εργαζομένων. Οι δέκα μεγάλες αλλαγές είναι:

• Τέλος το επίδομα γάμου 10% επί του μισθού για όλους όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό (586 ευρώ μεικτά).
• «Παγώνουν» οι τριετίες.
• Στα 586 ευρώ ο κατώτατος μισθός για όσους προσλαμβάνονται για πρώτη φορά από τις 14 Φεβρουαρίου και μετά.
• Καμία αύξηση για εργαζομένους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%.
• Καταργείται η επεκτασιμότητα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
• Εφαρμόζεται ελαστικό ωράριο με κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις.
• Μειώνεται ο χρόνος ανάπαυσης.
• Εξαήμερη εργασία με 40ωρο σε κλάδους που σήμερα εξαιρούνται.
• Καταργείται η υπερχρέωση των επιχειρήσεων να υποβάλλουν αίτημα προέγκρισης υπερωριών και καταστάσεων απασχολουμένου προσωπικού σε οικοδομές και τεχνικά έργα.
• Από την 1/4/2013 τίθεται σε ισχύ το νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού.
Όμως δραματικές θα είναι οι αλλαγές και στην τσέπη μας. Σύμφωνα με υπολογισμούς μια μέση Ελληνική οικογένεια με δύο μισθωτούς-έναν στο δημόσιο και έναν στον ιδιωτικό τομέα- και ένα παιδί, θα δει το εισόδημά της να μειώνεται 7350 ευρώ το χρόνο δηλαδή σχεδόν 612 ευρώ το μήνα. Ο υπολογισμός αυτός αφορά μια οικογένεια που μένει σε μια αστική περιοχή της Αθήνας και έχει οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ. Η νέα περικοπή των μισθών και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα επιφέρουν μείωση στο εισόδημα τους κατά 3850 ευρώ.
Η οικογένεια ζει σε ένα τριάρι το οποίο έχει αποκτήσει με δάνειο για το οποίο πληρώνει 850 ευρώ το μήνα. Με τη κατάργηση των φοροαπαλλαγών και τη νέα φορολογική κλίμακα θα επιβαρυνθούν 2750 ευρώ ενώ θα πληρώσουν 250 ευρώ επιπλέον στην ΕΥΔΑΠ και από 300-500 ευρώ στην ΔΕΗ.
Φυσικά επιβάρυνση θα υπάρχει και στη θέρμανση καθώς η αύξηση σε σχέση με πέρυσι θα ανέλθει σχεδόν 350 ευρώ για κάθε χίλια λίτρα πετρελαίου.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος25/11/12 19:45

    Όλα αυτά είναι οικτρά. Πέραν της διαβρωτικής και τραυματικής ανάλυσης για τις αιτίες, τις πραγματικές, υπάρχει το κρισιμότερο όλων ερώτημα:

    Πώς αλλιώς;;;; Οι εναλλακτικές δυστυχώς είτε αόριστες, είτε αποτυχημένες στο παρελθόν, είτε ουτοπικές είτε απλές παραλλαγές του παραπάνω βασικού σεναρίου που δεν ανακουφίζουν και πολύ.

    Ορθώς ενημερωτική η ανάρτηση αλλά και οι σκέψεις που προκαλεί σε όλους μας πρέπει να είναι ψύχραιμες, λυτρωτικές, δημιουργικές, εποικοδομητικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος26/11/12 12:54

    Τις "ψύχραιμες, λυτρωτικές, δημιουργικές, εποικοδομητικές" σκεψεις τραβα να τις πεις το στο γονιό που θα δεν εχει να στειλει το παιδι του να σπουδασει, στον αρρωστο που δεν εχει να πληρωσει τη θεραπεια του και θα πεθανει, στον νεο με 2 μεταπτυχιακα που θα παιρνει 400 ευρω...

    κι ολα αυτα, για να μπορει ο Κασιδοκωστας να φοραει και του χρόνου χρυση καπότα οταν θα γαμαει την Παρις Χιλτον! ε να μη τη στερηθει το παιδι τη χρυση καπότα!

    - ποια "εναλλακτικη" ρε απάλευτε ειναι "αποτυχημενη στο παρελθον"? ε? δοκιμασες ποτε στην Ιστορια της Ελλαδας κατι αλλο και απετυχε? πότε? στον υπνο σου?
    πες το και σε μας να το μαθουμε, εσυ ο φορεας θετικης ενεργειας να μας φτιαξεις κι εμας τη μερα...

    εξαιτιας κατι τυπων σαν εσενα θα ξαναζησουμε τις ακραιες ανισοτητες του '50, αυτα που μας ελεγαν οι παππουδες μας: ο απολυτος πλουτος του 1% και η απολυτη εξαθλιωση του 99% - κι αυτο επειδη κατι απιστευτα όντα αναρωτιουνται "πώς αλλιως;;;;"

    Θα σου πω: πρεπει να βαλουμε τον κωλαρίκο μας κατω και να βρουμε το "αλλιως"! το "αοριστες" που λες πιο πανω και που πρεπει να κανουμε "συγκεκριμενες" - γιατι το "ετσι" δεν γινεται! τοσο απλα!

    ΥΓ. παντως το χιουμορ της εθνικης κυβερνησεως Ν.Δ.-Χ.Α. (οι αλλοι 2 ειναι απλα τσόντα) ειναι αστειρευτο:
    - ανημερα 4ης Αυγουστου ξεκινησαν το πογκρομ εναντια στους μεταναστες
    - του Αγ. Βαλεντινου ριχνουν τον βασικο μισθο στα 586
    - την Πρωταπριλια τίθεται σε ισχύ το νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.