18.10.12

Αναμένει ακόμη η Energean Oil για το κοίτασμα πετρελαίου στον Πρίνο

Σε εκκρεμότητα παραμένει η χρονική επέκταση της σύμβασης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Εnergean Oil, για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος πετρελαίου στον Πρίνο, γεγονός που αναστέλλει κάθε επενδυτική πρωτοβουλία της εταιρείας και δημιουργεί άμεσο κίνδυνο διακοπής της εκμετάλλευσης.
Στην υπόθεση αυτή, που εκκρεμεί εδώ και χρόνια, έκανε παρέμβαση ο πρώην υφυπουργός ΠΕΚΑ και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης, με επιστολή του προς τον υπουργό ΠΕΚΑ Ευάγγελο Λιβιεράτο, ο οποίος ας σημειωθεί ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο με υπόδειξη του ΠΑΣΟΚ.
Μάλιστα, ο πρώην υφυπουργός στην επιστολή του τονίζει ότι η προεργασία για την υπογραφή της νέας σύμβασης είχε ολοκληρωθεί πριν από τις τελευταίες εκλογές, ενώ το κείμενο της σύμβασης είχε δοθεί στα κόμματα. Παρόλα αυτά, το θέμα βάλτωσε και δεν προχώρησε τίποτε.
Αναφορικά με τη σκοπιμότητα της νέας σύμβασης, από την πλευρά της Εnergean Oil, έχει επισημανθεί επανειλημμένα ότι το να ισχύσει για τον Πρίνο το ίδιο καθεστώς που ισχύει και για τις άλλες «πετρελαιοπιθανές περιοχές» αποτελεί καταρχάς θέμα ίσης μεταχείρισης εκ μέρους του Δημοσίου.
Όπως τονίζεται, στην περίπτωση του Πρίνου η υπόθεση έχει άμεση πρακτική διάσταση. Συγκεκριμένα, για τη διατήρηση της εκμετάλλευσης στον Πρίνο απαιτούνται νέες επενδύσεις τόσο για την εξαγωγή πετρελαίου από το κοίτασμα Ε, όσο και για την αύξηση της παραγωγής στα υπό εκμετάλλευση κοιτάσματα Πρίνος και Βόρειος Πρίνος.
Σύμφωνα με την εταιρεία, η ανάπτυξη του κοιτάσματος Ε, που είναι ανάσα ζωής για την εκμετάλλευση πετρελαίου στον Κόλπο της Καβάλας, θα απαιτηθούν επενδύσεις σε νέα εξέδρα άντλησης και άλλα έργα υποδομής προϋπολογισμού άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.
Επίσης, θα απαιτηθούν νέες επενδύσεις για τη βελτίωση της απόδοσης στα άλλα δύο κοιτάσματα, το ύψος των οποίων θα εξαρτηθεί από την ανάλυση των σεισμικών καταγραφών στον Κόλπο της Καβάλας, τα οποία έλαβε πρόσφατα η εταιρεία από το ΥΠΕΚΑ.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν οι επενδύσεις περιοριστούν στο κοίτασμα Ε, η χρηματοδότησή τους απαιτεί την ύπαρξη σύμβασης παραχώρησης με το Δημόσιο, η χρονική διάρκεια της οποίας θα εγγυάται την εξυπηρέτηση των δανείων που θα ληφθούν, μέσω των εσόδων από την εξαγωγή πετρελαίου.
Τέλος, να σημειωθεί ότι η παραγωγή του Πρίνου ανέρχεται σήμερα σε 1.900 βαρέλια περίπου την ημέρα, ενώ στις εγκαταστάσεις άντλησης απασχολούνται μόνιμα 265 άτομα, και επιπλέον 80 μέσω εργολάβων. Αυτήν τη στιγμή, ο Πρίνος και η βιομηχανία λιπασμάτων ΒΦΛ είναι οι μοναδικές μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής, η οποία έχει πληγεί από την αποβιομηχάνιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.