18.10.12

Αποκατάσταση της ομαλής ροής εξαγωγών αιγοπροβάτων και βοοειδών προς Τουρκία

Θέμα λίγων εβδομάδων εκτιμάται ότι είναι πλέον η αποκατάσταση της ομαλής ροής εξαγωγών ζώντων ζώων και ζωικών προϊόντων από την Ελλάδα προς την Τουρκία, καθώς η ελληνική πλευρά έχει πλέον εκπληρώσει σχεδόν όλες τις προϋποθέσεις, που είχαν τεθεί από τις κτηνιατρικές αρχές της γείτονος, προκειμένου να αρθεί η άτυπη -αλλά ζημιογόνος- «απαγόρευση» των τελευταίων μηνών.
Ήδη εγκρίθηκε η δημιουργία τριών κέντρων συγκέντρωσης ζώων στη Ροδόπη (ενός στους Αγίους Θεοδώρους και δύο στο Λινό), ενώ έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με τις τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες, ώστε να κατατεθούν αντίστοιχες αιτήσεις στην Δράμα, ενώ στο τελικό στάδιο βρίσκεται η δημιουργία κέντρου στην Καβάλα.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Αχιλλέας Σαχπατζίδης, δήλωσε ότι ο δρόμος για την αποκατάσταση των εξαγωγών προς Τουρκία, που είχαν σταματήσει άτυπα τον Μάιο του 2012, σταδιακά ανοίγει.
«Βρισκόμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Υπάρχει η πρόθεση και από τις δύο πλευρές να λυθούν τα προβλήματα που ανέκυψαν στο παρελθόν», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η διαφαινόμενη πρόθεση είναι να δημιουργηθούν ακόμη περισσότερα κέντρα συγκέντρωσης, ενδεχομένως τρία ή τέσσερα ανά περιφέρεια.
Ο κ. Σαχπατζίδης υπενθύμισε ακόμη ότι, βάσει κοινοτικής οδηγίας, τα προς εξαγωγή ζώα δεν πρέπει να μεταφέρονται σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 100 χιλιομέτρων από την κτηνοτροφική μονάδα, οπότε η δημιουργία περισσότερων κέντρων θα συνδράμει στην αντιμετώπιση και αυτού του ζητήματος.
Επιπρόσθετα, σε περίπτωση κάποιου κρούσματος ασθένειας, θα μπορεί να απομονώνεται μόνο το κέντρο στο οποίο αυτή εντοπίστηκε και όχι συνολικά η περιφέρεια ή η χώρα, γεγονός που θα προασπίζει τις εξαγωγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.