23.9.12

Επαναλειτουργεί ο φάρος της βραχονησίδας «Ζουράφα» στην Σαμοθράκη

Επαναλειτουργεί μετά την κατασκευή ισχυρής τσιμεντένιας βάσης στήριξης, ο φάρος της βραχονησίδας «Ζουράφα», που βρίσκεται έξη μιλιά από το βορειονατολικό άκρο της Σαμοθράκης. Ο μικρός φάρος είχε καταστραφεί κατά τους χειμερινούς μήνες λόγω των άστατων καιρικών συνθηκών και για την επισκευή του συμμετείχε ειδικό τεχνικό κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού.

Για το έργο χρησιμοποιήθηκαν περίπου 150 κυβικά ειδικό μπετόν, με βάση μελέτη του Πολυτεχνείου, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό και η Υπηρεσία Φάρων τοποθέτησαν σύγχρονο πυρσό με φωτοβολταϊκό σύστημα παροχής ενέργειας.
Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών υπήρχε και έντονη παρουσία της τουρκικής ακτοφυλακής, που παρατηρούσε την περιοχή με τρεις ακταιωρούς, ενώ στο ίδια περιοχή περιπολούσαν και πέντε ελληνικά σκάφη του Λιμενικού.
Σημειώνεται πως, παλαιότερα η βραχονησίδα «Ζουράφα» ή «Λαδόξερα» (κατά τους ναυτικούς, λόγω των κηλίδων πετρελαίου που κατά καιρούς δημιουργούνται γύρω της), καταλάμβανε μεγαλύτερη έκταση. Σήμερα και εξ αιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο βορειονατολικό Αιγαίο, ιδιαίτερα κατά του χειμερινούς μήνες, η έκταση της βραχονησίδας έχει μειωθεί αισθητά.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος23/9/12 14:29

    Λοιπόν απο ότι φαίνεται το ένδοξο Πολεμικό Ναυτικό έδωσε πάλι την λύση έστω και αργά.
    Ουδεμία αμφισσβητηση σεΕλληνικο έδαφος επιχειρούν μόνο Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις μπράβο σας.
    Σταυρός Ι Καβαρατζης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος25/9/12 11:41

    Αν αυτό το μπούνκερ που βλέπω στη φωτογραφία είναι η Ζουράφα τότε δεν είναι βραχονησίδα αλλά ... τσιμεντονησίδα!!!

    Καλή η διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων και η ασφάλεια ναυσιπλοίας με ελληνική ευθύνη και μπράβο στο ΠΝ, αλλά αν υπήρχε αισθητικός ή οικολογικός εισαγγελέας σίγουρα θα είχαμε εμπλοκή.

    Τες παντ - καλορίζικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.