5.7.12

Στο αυτόφωρο δύο υψηλόβαθμοι τελωνειακοί στην Ορεστιάδα που συνελήφθησαν από το ΣΔΟΕ! Όλο το παρασκήνιο των συλλήψεων


Τις κατηγορίες της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία και της απείθειας, αντιμετωπίζουν από κοινού δυο υψηλόβαθμοι τελωνειακοί υπάλληλοι στην Ορεστιάδα, που οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο δικαστήριο της Ορεστιάδας. Πρόκειται για τον διευθυντή και τον προϊστάμενο του τμήματος δικαστικών του τελωνείου Ορεστιάδας, που συνελήφθησαν ύστερα από εκτιμένους ελέγχους που διενέργησαν στην υπηρεσία άνδρες του ΣΔΟΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣΔΟΕ οδηγήθηκε στη σύλληψη των δυο τελωνειακών, μετά από ελέγχους που πραγματοποίησε σε παραστατικά εμπορευμάτων νταλίκας διεθνών μεταφορών, που είχε προορισμό το εξωτερικό.
Υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΔΟΕ στην Αθήνα από πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει και αφορούν φορτία που εισάγονται γενικότερα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα αναφέρονται σε «πληγή που αιμορραγεί εδώ και χρόνια» και κάνουν λόγο για «χασούρα» δασμών και ΦΠΑ ύψους ... έξι έως δέκα δισ. ευρώ το χρόνο. Τεράστιο ποσό, που επιμένουν ότι είναι κοντά στην αλήθεια.
Όπως χαρακτηριστικά λένε, πρόκειται για εμπορεύματα που εισέρχονται στην Ελλάδα ως επί το πλείστον από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, αλλά δε δασμολογούνται και δε φορολογούνται, καθώς εμφανίζεται ψευδώς στα παραστατικά τους ότι κατευθύνονται τράνζιτ σε άλλες χώρες και κυρίως στη Βουλγαρία.
Στο μεταξύ, για την υπόθεση που αφορά ένα μόνο φορτίο, το οποίο δε δασμολογήθηκε, συνελήφθησαν από κλιμάκιο του ΣΔΟΕ ο διευθυντής του Τελωνείου Ορεστιάδας και ο προϊστάμενος του Τμήματος Δικαστικού, κατηγορούμενοι για απιστία προς την υπηρεσία και απείθεια και σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν στο αυτόφωρο.
Δύο δικογραφίες
Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη του ΣΔΟΕ, αλλά και εισαγγελικές πηγές στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας εντοπίστηκε στην περιοχή του Έβρου ένα φορτίο που είχε μπει από την Τουρκία στην Ελλάδα και στα παραστατικά του φαινόταν πως θα έφευγε τράνζιτ για Βουλγαρία.
Το φορτίο τέθηκε σε καθεστώς αναστολής, που σημαίνει ότι δεν καταβλήθηκαν στην Ελλάδα ΦΠΑ και δασμοί, καθώς θα καταβάλλονταν στον τελικό προορισμό που ήταν η Βουλγαρία, εφόσον για εκεί προορίζονταν τα είδη που μετέφερε. Ωστόσο, όπως εξηγεί υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΔΟΕ, το φορτηγό με το συγκεκριμένο φορτίο κατευθύνθηκε προς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, χωρίς όμως να φτάσει ποτέ, καθώς γύρισε προς τα πίσω και λίγο αργότερα εντοπίστηκε από κλιμάκιο του ΣΔΟΕ.
Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, από τον έλεγχο που έγινε προέκυψε ότι για το συγκεκριμένο φορτίο δεν είχαν καταβληθεί φόροι και δασμοί, που ανέρχονταν περίπου σε 4.000 ευρώ, ωστόσο αργότερα τα στελέχη του Τελωνείου Ορεστιάδας ανέφεραν στο ΣΔΟΕ πως ο οδηγός είχε επιστρέψει πίσω για να πάρει κάποια έγγραφα που είχε ξεχάσει!
Ήδη για την υπόθεση του συγκεκριμένου φορτίου έχει σχηματιστεί ξεχωριστή δικογραφία, ενώ άλλη μία δικογραφία βρίσκεται παράλληλα σε εξέλιξη και αφορά γενικότερα τυχόν παράνομη δράση σε βάθος χρόνου.
Ζημία τεραστίων διαστάσεων
Στο μεταξύ, ανώτατα στελέχη του ΣΔΟΕ στην Αθήνα κάνουν λόγο για ιλιγγιώδη ποσά που χάνει κάθε χρόνο το ελληνικό δημόσιο εξαιτίας φορτίων τα οποία μπαίνουν από τα ελληνοτουρκικά σύνορα για να κατευθυνθούν τράνζιτ προς τη Βουλγαρία ή άλλες χώρες, ωστόσο ποτέ δε φτάνουν εκεί.
«Τα φορτία ξεκινούν ίσως για τα σύνορα, αλλά τελικά γυρίζουν πίσω και πωλούνται στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο χάνονται με τον τρόπο αυτό από έξι έως δέκα δισ. ευρώ γιατί δεν καταβάλλονται δασμοί και ΦΠΑ! Σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει, όλα τα φορτία που εισάγονται από την Τουρκία και φεύγουν τράνζιτ για τη Βουλγαρία ή άλλες χώρες δεν καταβάλλουν ΦΠΑ και δασμούς στην Ελλάδα. Αυτό γίνεται όταν φτάσουν στη χώρα - προορισμό. Αντιθέτως, τα φορτία που προορίζονται για την Ελλάδα πληρώνουν κανονικά δασμούς και φόρους. Δυστυχώς όμως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των φορτίων εμφανίζεται ψευδώς ως τράνζιτ π.χ. προς Βουλγαρία για να μην πληρώνονται οι φόροι και οι δασμοί», τονίζει ανώτατο στέλεχος του ΣΔΟΕ.
Το ίδιο στέλεχος επισημαίνει πως από τα χιλιάδες φορτία που εισάγονται γενικότερα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα κανονικά εκτελωνίζεται περίπου το 1/3. Ενα μεγάλο ποσοστό από τα υπόλοιπα εμφανίζεται ως τράνζιτ εξαγωγές προς Βουλγαρία ή άλλες χώρες, οι οποίες όμως ποτέ δε γίνονται, αφού τα εμπορεύματα επιστρέφουν και πωλούνται στην Ελλάδα.
Συνεχίζοντας, το ίδιο στέλεχος του ΣΔΟΕ επισημαίνει πως κάθε δίμηνο περνάνε από την Τουρκία στην Ελλάδα περίπου 6.000 φορτία και η αξία των εμπορευμάτων τους εκτιμάται ότι ανέρχεται περίπου στα 12 δισ. ευρώ. «Δυστυχώς, από πληροφορίες που έχουμε και που εξετάζουμε φαίνεται πως το “κόλπο” αυτό γίνεται εδώ και χρόνια, με συνέπεια να μιλάμε ουσιαστικά για σύνορα “σουρωτήρι”», τονίζει το ίδιο στέλεχος.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος6/7/12 18:57

    ΣΔΟΕ Φύλλο και φτερό οι εισαγωγές από την Τουρκία

    Φύλλο και φτερό κάνουν οι επιτελείς του ΣΔΟΕ ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, όλες τις εισαγωγές τουρκικών προϊόντων που εκτελωνίστηκαν με το ενδοκοινοτικό «καθεστώς 42» από τον Εβρο, για να μην καταβληθεί φόρος στην Ελλάδα.

    Του Κώστα Καντούρη
    kantouris@hotmail.com

    Αφορμή στάθηκε η αποκάλυψη, ότι τέτοια φορτία δεν φτάνουν ποτέ στη Βουλγαρία, όπου είναι ο προορισμός τους, υπόθεση που οδήγησε στη σύλληψη δύο τελωνειακών, εκ των οποίων ο ένας χθες καταδικάστηκε σε φυλάκιση 17 μηνών.
    Η εντολή της κεντρικής ηγεσίας των «ράμπο» του υπουργείου Οικονομικών ήταν σαφής. Ζήτησαν να διερευνηθούν όλες οι εισαγωγές τουρκικών φορτίων από τα σύνορα του Εβρου, καθώς υπολογίζουν ότι με την κομπίνα - μαμούθ οι απώλειες για το ελληνικό δημόσιο ετησίως μπορεί να φτάνουν και τα 10 δισ. ευρώ. Το «αμαρτωλό», όπως χαρακτηρίζεται και από τελωνειακούς, «καθεστώς 42», επιτρέπει σε κάθε έμπορο να εισάγει εμπορεύματα από τρίτη χώρα (εκτός Ε.Ε.) και να περνούν από τα ελληνικά τελωνεία χωρίς επιβολή φόρων, εφόσον προορίζονται για άλλη κοινοτική χώρα. «Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι για ποιο λόγο εισάγονταν εμπορεύματα από την Τουρκία με προορισμό τη Βουλγαρία, αφού οι δύο χώρες έχουν σύνορα μεταξύ τους», επισήμανε μιλώντας στη «Μ» στέλεχος του ΣΔΟΕ, που συμμετέχει στη γενικότερη έρευνα και θεωρώντας πως οι τελωνειακοί των συνόρων έπρεπε να το είχαν υποψιαστεί.
    Στο πλαίσιο και της σχετική εντολής του αντεισαγγελέα Ορεστιάδας, Διονύση Λαμπρίδη, ήδη εξετάζονται όλα τα φορτία που εκτελωνίστηκαν από το τελωνείο της Ορεστιάδας με το απαλλακτικό φορολογικό σύστημα, ενώ η έρευνα επεκτείνεται και σε κάθε τελωνείο του Εβρου. Ο εισαγγελέας ζήτησε να διερευνηθεί εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της λαθρεμπορίας και σε ποιες περιπτώσεις, αλλά και να εξεταστεί η εμπλοκή τελωνειακών υπαλλήλων, που έκαναν τα «στραβά μάτια». Άλλωστε, οι τοπικές αρχές του ΣΔΟΕ είχαν πληροφορίες πως τέτοιου είδους εισαγωγές από την Τουρκία, ειδικά υφασμάτων, ήταν καθημερινό φαινόμενο και πως «όλοι γνώριζαν ότι κανένα από τα φορτία αυτά δεν πήγαινε στη Βουλγαρία, αλλά επέστρεφε στην ελληνική αγορά», όπως τόνισαν.

    17μηνη φυλάκιση στον διευθυντή του τελωνείου
    Φυλάκιση 17 μηνών, με τριετή αναστολή επέβαλε χθες το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ορεστιάδας στον διευθυντή του τελωνείου, που συνελήφθη κατηγορούμενος για απιστία στην υπηρεσία και απείθεια, επειδή αρνήθηκε να προχωρήσει σε καταλογιστικές πράξεις για φορτίο με ρούχα, που κατασχέθηκε από το ΣΔΟΕ, επειδή είχε προορισμό τη Βουλγαρία, αλλά επέστρεψε στον ελληνικό χώρο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Το δικαστήριο αθώωσε τον προϊστάμενο του δικαστικού του τελωνείου, ο οποίος επίσης συνελήφθη, κρίνοντας πως δεν αρνήθηκε τον καταλογισμό, καθώς επεδίωξε πρώτα να επικοινωνήσει με τον εισαγγελέα.
    Στην απολογία του ο διευθυντής του τελωνείου ισχυρίστηκε, πως δεν προχώρησε στον καταλογισμό των προστίμων, επειδή -όπως είπε- ο νόμος τον υποχρεώνει να σχηματίσει δικογραφία. Εξήγησε, πως έπρεπε να έχει τις εξηγήσεις των κατηγορουμένων για να αποδώσει ανάλογα τα πρόστιμα. Ωστόσο, δεν αρνήθηκε, όταν τον ρώτησε ο εισαγγελέας της έδρας, πως στην επικοινωνία που είχε μαζί του, του μετέφερε, ότι ο κατηγορούμενος για τη λαθρεμπορία «κατά την άποψή μου δεν έχει τελέσει το αδίκημα».
    makthes.gr/news/reportage/90525/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.