1.3.12

Στη μάχη των υποψηφίων ο Χρήστος Παπουτσής … «για ένα ανοιχτό, πολυσυλλεκτικό ΠΑΣΟΚ»


Την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε και επισήμως ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής Α’ Αθήνας Χρήστος Παπουτσής. Με δήλωσή του, «έθεσε στην κρίση» στελεχών και φίλων του κόμματος την υποψηφιότητά του «για ένα ΠΑΣΟΚ ευθύνης, με αταλάντευτο ευρωπαϊκό προσανατολισμό», ένα «ισχυρό, δημοκρατικό και πατριωτικό Κίνημα», ανοικτό και πολυσυλλεκτικό που, όπως είπε, θα είναι «βασικός πυλώνας του κεντρώου χώρου και της αριστεράς».

Επιπλέον, ο κ. Παπουτσής επεσήμανε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε κρίσιμο μεταίχμιο, όπου οφείλει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της και να κατοχυρώσει τη θέση της στην Ευρώπη.
«Θα προχωρήσουμε με θάρρος και αποτέλεσμα στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, με αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία και διαρκή αγώνα για να αλλάξει η σημερινή συντηρητική, αδιέξοδη και νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΕΕ, με διαρκή διαπραγμάτευση για την κατοχύρωση του ελληνικού λαού», σημείωσε.
Ο κ. Παπουτσής τάχθηκε υπέρ προοδευτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για την οικονομία και την κοινωνία και επεσήμανε πως απαιτούνται ισχυροί αντιπροσωπευτικοί θεσμοί, ισχυρά κόμματα και αποφασισμένοι πολιτικοί που θα εγγυηθούν την αυτονομία της πολιτικής και την ουσία της δημοκρατίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπουτσής συλλέγει υπογραφές, αξιοποιώντας όλες τις προβλέψεις του Καταστατικού του Κινήματος και θα τις παρουσιάσει στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.
Αν τα κόμματα και η Βουλή αποφασίσουν ότι η χώρα δεν θα προσφύγει σε εθνικές εκλογές, αυτομάτως εκλείπει η 18η Μαρτίου ως ημέρα εκλογής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αυτό μπορεί να γίνει απολύτως σύμφωνα με το Καταστατικό του Κινήματος, δηλαδή μια εβδομάδα πριν από την σύγκληση του Συνεδρίου, τον Ιούνιο, ανέφεραν κύκλοι προσκείμενοι στον κ. Παπουτσή.
Οι ίδιοι κύκλοι, ωστόσο, δεν θεωρούν ότι θα υπάρξει αναβολή των εθνικών εκλογών για το φθινόπωρο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιστεύει σε μια «προοδευτική διακυβέρνηση», επισήμαναν ότι πολιτική δεν μπορεί να γίνει με τις δημοσκοπήσεις, αλλά πρέπει να περιμένει κανείς τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ όταν μπροστά στην κάλπη θα κάνουν την τελική τους επιλογή και υπογράμμιζαν ότι σε κάθε περίπτωση ο κ. Παπουτσής δεν μπορεί να σκεφθεί τον εαυτό του να πηγαίνει στον ψηφοφόρο και να ζητά ψήφο για «να γίνει ο κ. Σαμαράς πρωθυπουργός».
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπουτσής, δεν πιστεύει σε ένα «μικρό και καθαρό ΠΑΣΟΚ», εκτιμώντας ότι η χώρα έχει ανάγκη τις μεγάλες παρατάξεις και όχι την πανσπερμία κομμάτων.
Επίσης, ο κ. Παπουτσής θα επιθυμούσε την επιστροφή, όλων όσων (σ.σ.: πολιτών και στελεχών) έχουν απομακρυνθεί από το ΠΑΣΟΚ, καθώς θεωρεί ότι δεν είναι δυνατόν να «ποινικοποιείται η αγωνία των ανθρώπων».
Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εντάξει με την συνείδησή του για το πώς λειτούργησε ως κυβέρνηση, καθώς έκανε ότι μπορούσε μέσα σε ένα ασταθέστατο διεθνές περιβάλλον, «πληρώνοντας», από την άλλη, την απουσία ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.
Εκτίμηση του κ. Παπουτσή είναι ότι η Ευρώπη ζήτησε και επέβαλε το ΔΝΤ στον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, καθώς δεν διέθετε τα απαραίτητα εργαλεία, ενώ η βοήθεια στην Ελλάδα δόθηκε με το σταγονόμετρο και ωμό εκβιασμό.
Επίσης, στην παρούσα φάση, οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι για την έξοδο από την ύφεση πρέπει να αξιοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πόροι της χώρας, ακόμα και οι πιο στρατηγικοί και υπενθύμιζαν ότι ο κρατικός μηχανισμός της χώρας συνολικά, γνώριζε, εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια, ότι είχαν ψηφιστεί από την ΕΕ μια σειρά δεσμεύσεων για όλες τις χώρες και μάλιστα η Ελλάδα είχε κερδίσει και παράταση χρόνου προκειμένου να προετοιμαστεί.
Συνεργάτες του κ. Παπουτσή σχολιάζοντας τα όσα ακούγονται για αντικατάσταση του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ή για συλλογές υπογραφών υποστήριξης υποψηφιοτήτων, ανέφεραν ότι τις εκλογές στο Κίνημα δεν τις διεξάγει ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά η Επιτροπή Δεοντολογίας με επικεφαλής τον Γιώργο Ανωμερίτη. Γι’ αυτό και χαρακτήριζαν «άνανδρο αυτό που συμβαίνει με την επίθεση στον Μιχάλη Καρχιμάκη».
Οι ίδιοι κύκλοι επισήμαναν ότι οι υποψήφιοι πρέπει να εκπληρώνουν απολύτως τις διαδικασίες που προβλέπει το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ σε ότι αφορά την συγκέντρωση υπογραφών. Και ανέφεραν ότι το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να εφαρμόζεται «α λα καρτ», φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι «απαιτώντας την εφαρμογή του Καταστατικού, ζητήσαμε την αποκαθήλωση εκλεγμένου πρωθυπουργού, επειδή πέρασε ένας μήνας από τη λήξη της θητείας του (σ.σ.: ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ».
Σε ότι αφορά την επισήμανση που ακούγεται ευρέως ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν έχει χρήματα για να διεξάγει εσωκομματικές εκλογές», οι ίδιοι κύκλοι έθεταν το ερώτημα: «Τότε γιατί ζητήσαμε (εσωκομματικές) εκλογές;»
Οι ίδιοι κύκλοι χαρακτήριζαν ως «ακατανόητο» το πώς «αφού έκλεισε η περίπτωση της μιας υποψηφιότητας, τώρα «δεν έχουμε λεφτά», προσθέτοντας ότι «αφού δεν έχουμε λεφτά γιατί δεν έγιναν δεκτές απόψεις που υποστήριζαν να μην οδηγηθεί το ΠΑΣΟΚ σε εσωκομματικές εκλογές, αλλά να δοθεί χρόνος να καταγραφεί η εθνική προσπάθεια, να ολοκληρωθεί το έργο και από εκεί πέρα να προχωρήσουν οι εσωκομματικές διαδικασίες».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «οι πάντες γνώριζαν ότι το ΠΑΣΟΚ, όπως και τα άλλα κόμματα, δεν έχουν χρήματα, αλλά με βάση αυτή την γνώση το Εθνικό Συμβούλιο αποφάσισε τις εσωκομματικές διαδικασίες».
Τέλος, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο κ. Παπουτσής ανακοίνωσε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την κυβέρνηση και να θέσει υποψηφιότητα, πολύ αργότερα απ' ότι ανακοίνωσε την απόφασή του στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.