21.11.11

Σύσκεψη στην Αθήνα με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη και Δημάρχων του Έβρου για την πορεία του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη


Σύσκεψη για τις εξελίξεις με τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη θα πραγματοποιηθεί, την Τρίτη 22 Νοεμβρίου στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής υπό τον υφυπουργό Γιάννη Μανιάτη, με συμμετοχή του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Άρη Γιαννακίδη και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης.

Αφορμή για τη σύσκεψη είναι η θετική γνωμάτευση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας, στις 3 Νοεμβρίου, αναφορικά με την πληρότητα της Περιβαλλοντικής Μελέτης του αγωγού, που εκκρεμούσε εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς και η συνάντηση του υπουργού ΠΕΚΑ, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με τον Βούλγαρο ομόλογό του στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη Πέμπτη, στην οποία συζητήθηκε και το θέμα του αγωγού.
Σημειώνεται ότι οι ελληνικές αρχές έχουν εγκρίνει την Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τον περασμένο Ιούλιο και έχουν αποδεχθεί την πληρότητα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Σύμφωνα με την προμελέτη, ο αγωγός:
  • Θα έχει μεταφορική ικανότητα 35 εκατ. τόνων πετρελαίου ετησίως, με δυνατότητα επαύξησης στα 50 εκατ. μετά από 4 χρόνια.
  • Θα μεταφέρει αργό πετρέλαιο από το Καζακστάν και τη Ρωσία, με προέλευση τερματικούς σταθμούς του Νοβοροσίσκ.
  • Θα ξεκινά από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα κοντά στο χωριό Ορμένιο. Από εκεί θα ακολουθεί νότια κατεύθυνση για περίπου 132.5 χιλιόμετρα και θα καταλήγει στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
  • Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης τοποθετούνται κοντά στη Βιομηχανικής Περιοχής του 'Αβαντα, στον Δήμο Αλεξανδρούπολης. Θα αποτελούνται, στην πλήρη τους διαμόρφωση, από 8 δεξαμενές αργού πετρελαίου συνολικής δυναμικότητας 1.200.000 κυβικών μέτρων και θα καταλαμβάνουν έκταση περίπου 950 στρεμμάτων.
  • Στη συνέχεια, το αργό πετρέλαιο θα προωθείται στις πλωτές εγκαταστάσεις φόρτωσης μέσω χερσαίων αγωγών μήκους περίπου 10 χιλιομέτρων έως την ακτή, και υποθαλάσσιων αγωγών μήκους περίπου 20 χιλιομέτρων σε κατεύθυνση νότια-νοτιοδυτικά ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.
  • Οι πλωτές εγκαταστάσεις φόρτωσης, θα μπορούν να εξυπηρετήσουν διάφορα είδη δεξαμενοπλοίων ανάμεσα στα οποία και VLCC δυναμικότητας 320.000 τόνων.
Στην σύσκεψη στο υπουργείο έχουν κληθεί οι βουλευτές Έβρου, Γιώργος Ντόλιος, Όλγα Ρενταρή, Ελένη Τσιαούση και Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρης Γιαννακίδης και οι Δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Σαμοθράκης και Σουφλίου.
Στη σύσκεψη, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ, θα γίνει ανασκόπηση των εξελίξεων και θα εξετασθούν τα επόμενα βήματα για την πορεία του έργου το οποίο με τον Νόμο 4001/2011 έχει χαρακτηριστεί ως εθνικής σημασίας και θα προσφέρει σημαντικά οφέλη σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος21/11/11 17:23

    Επι τέλους φώς, να αρχίσει ο κοσμάκης να εργάζεται έργο εθνικής σημασίας, και δεν σηκώνει κρεβατο-μουρμούρα με φωνές όπως αυτές που ακούσθηκαν τη προηγούμενη Παρασκευή στο περιφερειακό συμβούλιο, οι οποίες επαναλαμβάνονται εδώ και μια 10ετία. Αφού οι ταγοί μας δεν δημιούργησαν και δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας, κάτι πρέπει να γίνει για δουλέψουν το 23.50% των ανέργων.
    Καλό ταξίδι χωρίς αδικαιολόγητες αρνήσεις, και να επιστρέψουν με καλά νέα.
    Έτσι κι’ αλλιώς και να αρνηθούν οι ταγοί μας το έργο θα γίνει, το έχουν ανάγκη οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης και εμείς για να εργασθούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος21/11/11 18:09

    ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ……για να μην ξεχνάμε
    Ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και η ομιλία ενός νεκρού, του Ανδρέα Παπανδρέου που θα άλλαζε την ιστορία...


    «…σε μια σκηνή ακάθαρτη και οι πιο μικροί άνθρωποι μπορούν να παίξουν τους πιο μεγάλους ρόλους».

    Αύγουστος 1995. Ο τότε Αρχηγός της ΕΥΠ, Ναύαρχος κ. Βασιλικόπουλος, παραδίδει έναν φάκελο στον Ανδρέα Παπανδρέου. Μέσα στον φάκελο υπήρχε ένας χάρτης.

    “Πρόεδρε, Αμερικανικός δορυφόρος εντόπισε μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και υδρογονανθράκων στο Αιγαίο”.

    Η σημείωση εκτείνετο από την Κάρπαθο έως την Γαύδο και συμπεριλάμβανε μία “ασήμαντη” περιοχή όπου λίγο αργότερα έμελλε να γίνει διάσημη: Τις βραχονησίδες “Ίμια”.”Προάγγελος γεγονότων, πρέπει να οργανωθούμε” ήταν η αντίδραση του Ανδρέα. “Εάν εμείς το μαθαίνουμε τώρα, οι Τούρκοι το γνωρίζουν εδώ και εβδομάδες” συμπλήρωσε.

    Μέσα στον φάκελο επίσης υπήρχαν έγγραφα που αφορούσαν τον τότε υπουργό βιομηχανίας, Κώστα Σημίτη.

    Λίγες ημέρες μετά, στο πλαίσιο της 60ης Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας συναντώνται με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Αντρέι Κόζιρεφ. Το θέμα της συνάντησης ήταν η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης (!!!). Ανακοινώθηκε ότι τα δυο μέρη έχουν καταλήξει σε οριστική συμφωνία, όμως η έναρξη των έργων είναι θέμα των κατασκευαστικών εταιρειών.

    Στην ομιλία του στην ΔΕΘ, ο Ανδρέας Παπανδρέου κάνει λόγο για επερχόμενο θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. Αυτή η αναφορά πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία αφού οι σχέσεις των δύο χωρών διένυαν μία από τις ομαλότερες περιόδους της ιστορίας εκείνη την περίοδο.

    Στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, ο Ανδρέας Παπανδρέου, καρατομεί τον Κώστα Σημίτη, ο οποίος υποβάλλει την παραίτηση του και από το εκτελεστικό γραφείο στις 11 Σεπτεμβρίου.



    Λίγους μήνες μετά, τη Δευτέρα 15Ιανουαρίου 1996 ο Ανδρέας Παπανδρέου συντάσσει την επιστολή παραίτησης του μέσα στο Ωνάσειο όπου νοσηλευόταν, υπό καθεστώς πιέσεων……………………..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.