25.11.11

Συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ για την οικονομική κρίση στην τοπική κοινωνία

Τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής αποφάσισε το βράδυ της Πέμπτης 24 Νοεμβρίου μετά από γόνιμο και δημιουργικό διάλογο το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης σε τακτική συνεδρίασή του με θέμα την οικονομική κρίση με τις σοβαρές επιπτώσεις της στην κοινωνία και τους τρόπους αντιμετώπισής της προκειμένου για την προστασία των ασθενέστερων.

Η επιτροπή καλείται να διαμορφώσει έναν χάρτη ενεργειών, να οριοθετήσει ένα πλαίσιο κατευθυντήριων γραμμών με στόχο η Περιφέρεια ως αυτοδιοικητική δομή να διαδραματίσει ρόλο καταλυτικό στην απορρόφηση των εξαιρετικά σοβαρών κοινωνικών κραδασμών της οικονομικής κρίσης.
Κατά τη συνεδρίαση, συνομολογήθηκε η ανάγκη διαλόγου με την κοινωνία και τους φορείς της κοινωνικής οικονομίας και τους συλλόγους. Η επιτροπή θα εξετάσει τις προτάσεις που κατετέθησαν από όλες τις παρατάξεις προκείμενου να βρεθούν σημεία τομής και να σχηματοποιηθούν σε προτάσεις, ικανές να αναδείξουν τον ενεργό ρόλο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, με την ενίσχυση δομών που ενεργά δραστηριοποιούνται υπέρ των πολιτών.
Στη συνεδρίαση καταγράφηκαν από όλες τις παρατάξεις τα μείζονα οικονομικά προβλήματα και οι υψηλοί δείκτες ανεργίας σε επίπεδο Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Συζητήθηκε μεταξύ άλλων η δυνατότητα εκχώρησης πόρων από το Κοινωνικό Ταμείο, πλην όμως ο Περιφερειάρχης εξήγησε δεν υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας μιας δομής που θ’ αξιοποιεί τους πόρους του και παράλληλα θ’ αξιοποιεί το ντόπιο επιστημονικό δυναμικό.
Επίσης, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε σημειολογικά, κατά πλειοψηφία, η αποζημίωση που είναι να λαμβάνουν οι σύμβουλοι για τη συγκεκριμένη συνεδρίαση να διατεθεί μέσα από κάθε Περιφερειακή Ενότητα σε προνοιακά ιδρύματα.
Ο κ. Γιαννακίδης μίλησε για τις ευθύνες που βαραίνουν τη γενιά τους, γενιά του Πολυτεχνείου για την τραγική οικονομική κατάσταση που βιώνει χώρα, δίνοντας μεγάλη έμφαση στη μετανάστευση των νέων ανθρώπων και του επιστημονικού δυναμικού της χώρας. Στάθηκε στην προοπτική εκχώρησης πόρων από το Κοινωνικό Ταμείο ύψους 12 εκ. ευρώ τον χρόνο, η οποία όμως δεν καθίσταται εφικτή.
Εξήγησε ότι από το ποσό των 191 εκ. ευρώ στην παρούσα προγραμματική περίοδο μπορεί να τρέξει το ποσό των 27 εκ. ευρώ μόνο, αν και το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί σπουδαίο εργαλείο για να δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία στο παραγόμενο αγροτικό προϊόν.
Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να «επιστρέψει» στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ το ποσό των 160 εκ. ευρώ που είχε αφαιρεθεί από το ΕΣΠΑ ΑΜ-Θ με στόχο να καλυφθούν κεντρικές πολιτικές επιλογές. Το συζήτησαν και στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
«Στην πρότασή τους να εκχωρήσουν από το ΕΣΠΑ 25 εκ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είπα στον υπουργό - αναγνωρίζοντας ότι έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε την τοπική οικονομία – ότι δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσουμε τράπεζες και πρότεινα την ευθύνη της διαχείρισης του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού εργαλείου να την αναλάβει η ΕΔΑ ΠΑΜ-Θ (και μάλιστα θα επιδοθεί αύριο με έγγραφό μου), η οποία έχει την απαραίτητη εμπειρία, δομή, τεχνογνωσία καθώς και εξαίρετο ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό που μπορεί ν’ αντεπεξέλθει. Εναπόκειται σ’ εμάς η συνεργασία που θα έχουμε και με τον επιμελητηριακό κόσμο το να προχωρήσουμε σε στοχευόμενες δράσεις.

Μας ζητήθηκε επίσης να μεταβιβάσουμε από το ΠΕΠ ΑΜ-Θ έργα που παρουσιάζουν πληρωμές σε τομεακό πρόγραμμα με σκοπό να καλύψει η χώρα τον εθνικό στόχο και ζητήσαμε ως ανταπόδοση να μας έρθουν μεγαλύτερες εισροές για να πετύχουμε την ικανοποίηση των αναπτυξιακών στόχων που έχουμε ιεραρχήσει για την Περιφέρειά μας.
Στη συνάντησή μας με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τον υφυπουργό Θάνο Μωραϊτη διασφαλίσαμε και εγγράφως την επιλεξιμότητα της μελέτης για τη χρηματοδότηση του οδικού άξονα Δράμας – Καβάλας, έργο που θα ενταχθεί στο ΠΕΠ ΑΜ-Θ κι έχει προϋπολογισμό μελέτης στα 5 εκ. ευρώ με τη δέσμευση ότι σ’ αυτήν την προγραμματική περίοδο στα τέλη του 2013 θα έχουμε διασφαλίσει τη χρηματοδότηση αυτοτελούς τμήματος του έργου που κυμαίνεται στα 36 εκ. ευρώ, για να κατασκευάσουμε το πρώτο κομμάτι Δράμα - Άγιος Αθανάσιος.
Στέκομαι στη διασύνδεση της Δράμας με την ενδοχώρα όπως και της Περιφέρειας με τα διευρωπαϊκά δίκτυα, τον Άξονα Ε61 ο οποίος προσδίδει στην Περιφέρειά μας πρόσβαση στην Κεντρική Ευρώπη κι αποτελεί επί χρόνια αίτημα της τοπικής κοινωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.