20.10.11

Προκαλούν και πάλι! Ο Βενιζέλος κατέθεσε τις λίστες με τους 1740 μεγαλoοφειλέτες στην Βουλή … δεν τα γνωστοποιεί όμως στον κόσμο!


Δύο λίστες-φωτιά με «πάμπτωχους» - εξαγωγείς συναλλάγματος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό αλλά και μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου (με ποσά-σοκ τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, φτάνουν πιθανότατα με τα πρόστιμα τα 636 εκατ. ευρώ) κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Η πρώτη λίστα αφορά 751 Έλληνες που το 2009 έβγαλαν στο εξωτερικό σημαντικά έως και τεράστια ποσά (τουλάχιστον πάνω από 100.000 ευρώ ο καθένας, με το μεγαλύτερο μάλιστα ποσό, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι 146 εκατ. ευρώ από Β.Χ., που δεν είναι γνωστό όνομα), ενώ την ίδια ώρα περίπου οι 250 από αυτούς έκαναν μηδενική δήλωση εισοδήματος.
Η δεύτερη αφορά 1.740 μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι χρωστούν πάνω από ένα εκατ. ευρώ, με «πρωταθλητή» έναν πολίτη που χρωστά 636 εκατ. ευρώ. Στην πρώτη λίστα περιλαμβάνονται τρία γνωστά ονόματα και στη δεύτερη άλλα δύο, χωρίς ωστόσο αυτά να μπορούν να ταυτοποιηθούν, κάτι το οποίο προφανώς έχει γίνει μόνο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
Τα γνωστά ονόματα στην πρώτη λίστα είναι Γ.Χ. με 3,1 εκατ. ευρώ, Μ.Ζ. με 1 εκατ. ευρώ και Μ.Λ. με 870.000 ευρώ, ενώ στη δεύτερη Α.Β. που χρωστά στο Δημόσιο 3,2 εκατ. ευρώ και Γ. Α. που οφείλει 2,9 εκατ. ευρώ.
Οι δύο λίστες, στην ουσία κατατέθηκαν σε «κοινοβουλευτική θυρίδα», αφού ο υπουργός, επικαλούμενος όρους που έθεσε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, κατέθεσε μεν τις δύο λίστες στο αρμόδιο τμήμα κατάθεσης εγγράφων (σε απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγα), ωστόσο δόθηκε ρητή εντολή για τις συγκεκριμένες λίστες να λαμβάνουν γνώση οι βουλευτές που το επιθυμούν, αλλά αυτό να γίνεται με τη... συνοδεία αρμόδιων κοινοβουλευτικών υπαλλήλων, να τις διαβάζουν, αλλά να μην μπορούν να πάρουν αντίγραφο.

Τα εμβάσματα
Στην πρώτη, με τα εμβάσματα του εξωτερικού, καταγράφονται τα ονοματεπώνυμα, το ποσό που «βγήκε» σε τράπεζες του εξωτερικού, ο αριθμός φορολογικού μητρώου, καθώς και το δηλωθέν ποσό του συγκεκριμένου, ενώ στην πρώτη το ονοματεπώνυμο, το ποσό που οφείλει στο Δημόσιο και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ εκείνων που περιλαμβάνονται στη λίστα υπάρχουν τέσσερις υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι έβγαλαν στο εξωτερικό από 86.000 ευρώ έως και 300.000 ευρώ, τα οποία ωστόσο τα δικαιολογούν (προφανώς από τις δηλώσεις τους ή από κάποια πώληση ακινήτου), αλλά και 18 πολίτες, οι οποίοι παρότι έχουν «εξαγάγει» πολλά χρήματα (ένας από αυτούς έβγαλε 2.000.000 ευρώ στο εξωτερικό), την ίδια ώρα λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι 6 από τους 18 είναι αλλοδαποί, προερχόμενοι από χώρες του ανατολικού μπλοκ. Το ύψος πάντως των «ελληνικών» εμβασμάτων που έφυγαν το 2009 προς το εξωτερικό είναι ιδιαίτερα μεγάλο, με πιο εντυπωσιακό, αυτό των 146 εκατ. ευρώ, όπως και άλλα χαμηλότερα ποσά, δεκάδων ωστόσο εκατομμυρίων ευρώ, αφού το επόμενο ποσό είναι 84 εκατομμύρια ευρώ και το αμέσως επόμενο 54 εκατομμύρια ευρώ.
Μεγάλο μέρος της συγκεκριμένης λίστας καταλαμβάνουν πολλοί που έστειλαν έξω εμβάσματα λίγο πάνω από τις 100.000 ευρώ, οι οποίοι δηλώνουν στην Εφορία από 7.000 έως και 20.000 ευρώ. Η δεύτερη λίστα, την οποία κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή, αφορά σε εκείνους που χρωστούν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ ο καθένας στο Δημόσιο.
Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για 1.740 μεγαλοοφειλέτες, στους οποίους περιλαμβάνονται κάποιοι με ιδιαίτερα μεγάλα χρέη, όπως η περίπτωση των 636 εκατ. ευρώ, αλλά και άλλες με δεκάδες εκατομμύρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.