6.9.11

Επιστολή Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ στον Υπουργό Οικονομικών για το 12% της επιδότησης του κόστους μισθοδοσίας


Την ανάγκη άμεσης καταβολής των υπολειπόμενων δόσεων του ευεργετικού μέτρου της επιδότησης κατά 12% του κόστους μισθοδοσίας των επιχειρήσεων  της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, ζητά με επιστολή του προς τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Άρης Γιαννακίδης.

Στην επιστολή που κοινοποιείται και στον Υπουργό Εργασίας, περιγράφεται το ενιαίο διεκδικητικό πλαίσιο που προέκυψε μετά και την συνάντηση επιμελητηριακών, πολιτικών και αυτοδιοικητικών φορέων η οποία  έγινε πρόσφατα στην Κομοτηνή και καταλήγει στην πρόταση για ενιαίο ποσοστό επιδότησης σε ολόκληρη την Περιφέρεια στα πλαίσια μίας και αδιαίρετης περιφερειακής αναπτυξιακής λειτουργίας.
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

«Προς Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο
ΘΕΜΑ: ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Γνωρίζοντας πολύ καλά την ευαισθησία σας για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης επιθυμώ να σας θέσω ένα ζήτημα που αποτελεί συλλογική απαίτηση όχι μόνο των επιμελητηριακών φορέων ολόκληρης της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης αλλά και όλων των αιρετών τόσο σε κοινοβουλευτικό όσο και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο.
Αφορά την καταβολή της επιδότησης του 12% του κόστους μισθοδοσίας των επιχειρήσεων για τα έτη 2008 (β’ εξάμηνο), 2009, και 2010.
Σε μία εποχή οικονομικής ύφεσης και αδυναμίας πληρωμής ακόμη και των στοιχειωδών υποχρεώσεών τους οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας περιμένουν από ένα κράτος που απαιτεί από αυτές φορολογική και ασφαλιστική συνέπεια να ανταποκριθεί στις δικές του υποχρεώσεις.
Η καθυστέρηση καταβολής της συγκεκριμένης επιδότησης από τον ΟΑΕΔ επιτείνει τα προβλήματα ρευστότητας ενώ ακυρώνει και υπονομεύει στην  πράξη το σημαντικό αυτό μέτρο, το οποίο ελήφθη για την ενίσχυση και υποστήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης. Μάλιστα είναι γνωστό ότι πολλές επιχειρήσεις προγραμμάτισαν την ανάπτυξή τους θεωρώντας ως δεδομένο την συνέπεια καταβολής της συγκεκριμένης επιδότησης.

Κύριε Υπουργέ
Σε μία εποχή που η κάθε θέση εργασίας αποτελεί πολύτιμο αναπτυξιακό αλλά και κοινωνικό στοιχείο, η επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του μεγαλύτερου «εργοδότη» της περιοχής συνιστά εκ των ουκ άνευ προϋπόθεση επιβίωσης της περιοχής μου, συγκράτησης της καλπάζουσας ανεργίας και απαρχή για μία νέα αρχή .Η συνέπεια λοιπόν του κράτους, μέσα σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία αποτελεί μία από τις πλέον σίγουρες και ανταποδοτικές σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο επενδύσεις του.
Όλοι οι φορείς της Περιφέρειας μετά και από συνάντηση που είχαμε στην Κομοτηνή συμφωνήσαμε πως η απρόσκοπτη καταβολή της επιδότησης αυτής και κυρίως η συνέχεια της εφαρμογής της, αποτελούν για τις επιχειρήσεις ανάσα ζωής κυρίως μέσα σε ένα άκρως ανταγωνιστικό και επιθετικό, από τις όμορες χώρες επιχειρηματικό περιβάλλον.
Γνωρίζοντας δε την δημοσιοοικονομική συγκυρία όλοι οι φορείς συμφωνούμε ότι οι οφειλές του ΟΕΑΔ προς τις επιχειρήσεις θα μπορούσαν, εκεί που αυτό είναι νομικά εφικτό (απαιτείται νομοθετική παρέμβαση)να συμψηφιστούν με τρέχουσες υποχρεώσεις τους,  προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, και  το Δημόσιο.
Παράλληλα κ. Υπουργέ θα θέλαμε για την αποφυγή ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων την εξίσωση του κόστους μισθοδοσίας στο 12% και για τις άλλες δύο περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας  μας την Δράμα και την Καβάλα αφού από το 2010 και μετά οι δύο αυτές ενότητες έχουν επιδότηση κόστους εργασίας 4%.

Κύριε Υπουργέ
Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για την περιφέρειά μας και με επίγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης πιστεύω ότι θα ανταποκριθείτε σε αυτό το καθόλα δίκαιο αίτημα όλων των φορέων της περιοχής.
Σας παρακαλώ τέλος να δεχθείτε αντιπροσωπεία μας προκειμένου να εξετάσουμε τις παραμέτρους ενός ζητήματος που αποτελεί κορυφαίο στην αναπτυξιακή ατζέντα του τόπου μας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Άρης Γιαννακίδης
Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ»

5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος6/9/11 13:40

    Πήραμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή:

    Προς την εφημερίδα «Ελεύθερη άποψη»

    Αξιότιμε κ. Διευθυντά

    Διάβασα στην εφημερίδα σας την επιστολή που απέστειλε πρόσφατα ο Περιφερειάρχης κ. Γιαννακίδης στον Πρωθυπουργό για το θέμα του Χρυσού και με αφορμή αυτό θα ήθελα να διατυπώσω ορισμένες παρατηρήσεις:

    - Πόσες φορές από τότε που εκλέχθηκε Περιφερειάρχης ο κ. Γιαννακίδης ήρθε ο ίδιος στις Σάπες;
    - Πόσες φορές συνεργάτες του από την Περιφέρεια επισκέφθηκαν το τελευταίο διάστημα την περιοχή μας και άκουσαν τα προβλήματα των κατοίκων της;
    - Ποιες είναι οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες του κ. Γιαννακίδη ως Περιφερειάρχη για την καταπολέμηση της ανεργίας στην περιοχή των Σαπών;
    - Πόσες θέσεις εργασίας εξασφάλισε στην περιοχή των Σαπών;

    Ας απαντήσει πρώτα σ’ αυτά τα ερωτήματα ο κ. Περιφερειάρχης και μετά να παίρνει θέση για το θέμα του χρυσού που αφορά την περιοχή των Σαπών.

    Ευχαριστώ πού για την φιλοξενία

    Θωϊδης Ιωάννης
    Κάτοικος Σαπών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος6/9/11 15:18

    ΝΑΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΘΑ ΣΕ ΘΥΜΙΘΕΙ Ο ΜΠΕΝΗ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ Η ΑΠΛΑ ΕΤΡΕΧΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΒΓΑΛΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος6/9/11 15:48

    Εδώ δεν υπάρχουν λεφτά για τις επιχειρήσεις των τριών νομών της Θράκης και ζητάς να μπουν μέσα και η Καβάλα και η Δράμα; Τότε είναι που δεν θα πληρωθεί ποτέ κανένας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος6/9/11 18:13

    Τι εστί: Ελεύθερη Οικονομική ζώνη Bunrdzic (ΖΕΕ) για να μην λέμε και λένε κούφια λόγια.
    Ήδη συζητείται αυτές τις μέρες χρηματοδότηση νέας χάραξης σιδηροδρομικής γραμμής από την ΕΕ Αλεξανδρούπολης-Κωνστάντσας.
    Επίσης συζητείται η πώληση του λιμένος Αλεξανδρούπολης σε Κοινοπραξία επιχειρήσεων Ισραηλινών συμφερόντων. Γι’ αυτά δεν μιλάει …κανένας…..μένουν τσιμενταρισμένοι στο παρελθόν….ενώ έρχεται το μέλλον.

    Η ελεύθερη οικονομική ζώνη Bunrdzic (ΖΕΕ) αποτελεί άριστη ευκαιρία επένδυσης. Στον ιδρυτή χορηγείται από την κυβέρνηση δικαίωμα μίσθωσης διάρκειας 50 ετών, με αρμοδιότητα την ανάπτυξη της ΖΕΕ, σύμφωνα με συγκεκριμένο σχέδιο επένδυσης. Στον ιδρυτή και τους χρήστες της ΖΕΕ παραχωρούνται φορολογικές και τελωνειακές ελαφρύνσεις. Μόλις χορηγηθεί η μίσθωση, ο ιδρυτής είναι αρμόδιος για την εμπορική προώθηση της περιοχής στους δυνητικούς χρήστες. Ο ιδρυτής θα επωφεληθεί από την απόδοση από μελλοντικές επενδύσεις με διάφορους τρόπους: § επίγειο μίσθωμα από τις επιχειρήσεις που κατασκευάζουν και χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις τους ως χρήστες της ΖΕΕ, § επίγειο μίσθωμα από τις επιχειρήσεις που κατασκευάζουν και ενοικιάζουν κτήρια στους χρήστες της ΖΕΕ, § μίσθωμα του εδάφους και των κτηρίων στις επιχειρήσεις που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται από τον ιδρυτή της ΖΕΕ, § υπηρεσίες που χρεώνονται σε όλους τους χρήστες. Ο ιδρυτής διατηρεί την ελευθερία επιβολής των μισθωμάτων στους χρήστες της ΖΕΕ. Ο ιδρυτής είναι αρμόδιος για την ανάπτυξη και την εσωτερική υποδομή της περιοχής και η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει τη διάθεση του συνόλου των αναγκαίων υπηρεσιών στη συγκεκριμένη περιοχή. Οι δαπάνες ανάπτυξης της υποδομής της συγκεκριμένης περιοχής εκτιμώνται περίπου σε €9 εκατομμύρια. Ο υπολογισμός του προγράμματος ανάπτυξης των υποδομών και του απαραίτητου χρόνου υλοποίησής τους γίνεται βάσει του βαθμού κατοχής της περιοχής κατά τη διάρκεια της περιόδου της μίσθωσης. Ο ιδρυτής αναμένεται καταβάλει ένα ετήσιο μίσθωμα στη Διεύθυνση των Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών, ποσό το οποίο αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της διεύθυνσης και του ιδρυτή. ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΖΕΕ
    Επιτρεπόμενες δραστηριότητες
    1. Παραγωγή αγαθών και των υπηρεσιών προοριζόμενων για εξαγωγή
    2. Διεθνές εμπόριο
    3. Τραπεζικές και λοιπές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες
    4. Ασφαλίσεις και αντασφαλίσεις
    5. Κατασκευή
    6. Αποθήκευση
    7. Λιανικές δραστηριότητες που απευθύνονται στους χρήστες της ΖΕΕ

    Απαγορευμένες δραστηριότητες
    1. Δραστηριότητες βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργίας
    2. Εμπορικές συναλλαγές επικίνδυνων υλικών ή αποβλήτων
    3. Φάρμακα, χημικές ουσίες και βιολογικά υλικά, χημικά και βιοχημικά παράγωγα
    4. Όπλα, πυρομαχικά και εκρηκτικές ύλες, εκτός από τις εμπορικές εκρηκτικές ύλες
    5. Προϊόντα και υπηρεσίες που δεν συμμορφώνονται με το νόμο της πΓΔΜ ή/και τις διεθνείς συμφωνίες στις οποίες συμμετέχει η πΓΔΜ
    ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΕΣ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΖΕΕ
    ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ
    Είδος φόρου Κανονικό ποσοστό
    σε πΓΔΜ Ποσοστό εφαρμόσιμο στον ιδρυτή και στους χρήστες της ΖΕΕ
    ΦΠΑ 18% 0%
    ΦΟΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ 5% - 62% 0%
    ΦΟΡΟΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ 15% 0% για10 έτη
    ΦΟΡΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ Εως 1% 0% για 10 έτη

    ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΕΣ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ
    Προϊόντα Κανονικό ποσοστό
    σε πΓΔΜ Ποσοστό εφαρμόσιμο στον ιδρυτή και στους χρήστες της ΖΕΕ
    Πρώτες ύλες Εως και 15% 0%
    Εξοπλισμός 5% - 20% 0%
    Καταναλωτικά αγαθά 15%- 30% 0%
    Γεωργικά προϊόντα, τρόφιμα 25%-60% 0%
    Οι ξένοι επενδυτές μπορούν να επενδύσουν σε επιχειρήσεις που λειτουργούν σε ΖΕΕ, έχουν το δικαίωμα να ιδρύσουν κάθε νομικής μορφής επιχείρηση, με τον ίδιο τρόπο και στα πλαίσια της ίδιας νομοθεσίας όπως ορίζεται για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στη ΖΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος6/9/11 18:14

    KLAIPEDA FREE ECONOMIC ZONE MANAGEMENT COMPANY
    στην Λιθουανία
    Ελεύθερη οικονομική ζώνη Klaipėda, στη βιομηχανική περιοχή για τη μεταφορά παραγωγικής δραστηριότητας, ίδρυση κέντρων, συσκευασία, διαχείριση διακίνησης. Σύγχρονες υποδομές, χώροι για ενοικίαση, διαχείριση έργων, φορολογικά κίνητρα
    Περισσότερα:
    www.europages.gr/katalogos-epikheiriseis/psrw/ελεύθερη+οικονομική+ζώνη+klaipėda+zel,+μεταφορά+δραστηριότητας.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.