24.8.11

Σύσκεψη για το παρεμπόριο και στην Ξάνθη

Σύσκεψη για ζητήματα που αφορούν στον έλεγχο του παρεμπορίου, μετά και από την ψήφιση του Ν.3982/11, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011 στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσία του Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη και των πέντε Αντιπεριφερειαρχών, με τη συμμετοχή των Εμπορικών Συλλόγων, των Ομοσπονδιών, των Συνδέσμων και των Ενώσεων Βιοτεχνών και Εμπόρων, των Επιμελητηρίων, καθώς επίσης και των Ενώσεων Καταναλωτών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.
Στόχος της σύσκεψης ήταν να καταθέσουν όλοι οι φορείς της αγοράς την εμπειρία τους αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως επαγγελματίες από το παρεμπόριο όπως και να καταθέσουν επίσημα τις προτάσεις τους οι οποίες θα κωδικοποιηθούν τις επόμενες μέρες για ν’ αποσταλούν στα συναρμόδια υπουργεία.
«Η αναγκαιότητα της σύσκεψης είναι διαχρονική κι έχει αποκτήσει τεράστια επικαιρότητα κύρια λόγω της διασυνοριακότητας και του διαύλου επικοινωνίας με τις όμορες χώρες» μετέφερε ο κ. Γιαννακίδης με το πέρας της σύσκεψης, ενημερώνοντας και για τη χθεσινή συνάντηση με τις εμπλεκόμενες συναρμόδιες υπηρεσίες και τους ελεγκτικούς φορείς, στην Κομοτηνή.
Επανέλαβε ότι είναι σαφής η πρόθεση για ελαχιστοποίηση και πάταξη του παρεμπορίου τονίζοντας ότι θα κριθούν από το αποτέλεσμα. Στην αναζήτηση λύσεων για την πάταξη του παρεμπορίου, ο περιφερειάρχης σημείωσε και το πρόβλημα της υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, εξηγώντας ότι για να υλοποιηθεί η απρόσκοπτη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών βρίσκονται στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων. «Ανάμεσα στις προτάσεις που κατατέθηκαν ήταν όπως δόθηκε στη Δημοτική Αστυνομία η δυνατότητα να έχει αυξημένες αρμοδιότητες επί των ελέγχων να γίνει αυτό και με τους υπαλλήλους των Περιφερειακών Ενοτήτων. Kυρίαρχο ρόλο στους ελεγκτικούς μηχανισμούς θα παίξει η Αστυνομία».
Μετέφερε ότι θα προτείνουν την παρουσία ενός μόνιμου ελεγκτικού μηχανισμού στις εισόδους της χώρας, την παρουσία μεικτών κλιμακίων μέσα στα αστικά κέντρα αλλά και τη λειτουργία μίας τηλεφωνικής γραμμής που θα δέχεται καταγγελίες που αφορούν στο παρεμπόριο, από επαγγελματίες και πολίτες, σε 24ωρη βάση.

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος24/8/11 20:54

    Με τους παζαρτζήδες τα πάτε άριστα, εξ’ άλλου είναι και το στοιχείο σας.
    Με το καρτέλ των αρτοποιών της Κομοτηνής τι θα γίνει ή δεν το ξέρετε κ. περιφερειάρχη. Μη μου το λέτε. Σύνταξη 600 ευρώ τα 40 για ψωμί και μένω νηστικός. Ακούς εκεί μισό ψωμί 1 ευρώ τι είναι παντεσπάνι της Αντουανέτας;
    Όπως πάνε τα πράγματα με το ασύδοτο καρτέλ του Αλμπάνη σε λίγο με ένα χρυσό ρεσατ Τουρκίας θα προμηθευόμαστε 400γρ. ψωμί. Να απελευθερωθεί το συντομότερο το επάγγελμα του αρτοποιού ή δεν συμφωνείτε. Οι κινήσεις σας αυτό δείχνουν κάθε τόσο συσκέψεις με τους αρτοποιούς με τους ταξιτζήδες, με όλους των μονοπωλίων. Και η πείνα πάει σύννεφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος25/8/11 14:06

    Αντί ελεύθερο ανταγωνισμό στη Ροδόπη, έχουμε ελεύθερη ληστεία, με τις ευλογίες της πολιτικής ηγεσίας. Πότε επί τέλους η λεγόμενη πολιτική ηγεσία θα συζητήσει με τους εμπόρους για τις υπερβολικές τιμές των εμπορευμάτων και των ειδών σίτισης.
    Πότε θα συζητήσει με τους καθημερινούς καταναλωτές φάτσα α φάτσα που προμηθεύοντα τα αγαθά πρώτης ανάγκης σε τιμές Μόντε Κάρλο και Νέας Υόρκης;
    Και ας αφήσουν το παραμύθι ότι οι έμποροι είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, οι προλετάριοι με την εργασία τους και το μυαλό τους δημιούργησαν την Ελληνική οικονομία, αυτοί είναι μεταπράτες δηλαδή κηφήνες. Ας μπούνε στη χειρωνακτική παραγωγή να δούνε πως επιτυγχάνεται η ανάπτυξη της κοινωνίας.
    Εισαγόμενα προϊόντα από τις αποθήκες της οδού Σαπφούς Θεσσαλονίκης μας πουλάνε ολόιδια με αυτά των οικονομικών μεταναστών σε δεκαπλάσια αξία, και μάλιστα πολλές φορές χωρίς απόδειξη. Οι πλανόδιοι έμποροι οικονομικοί μετανάστες είναι τα αδέλφια μας ποιούν έργο αγαθοεργό σε μας τους άνεργους μπατίρηδες. Δώστε τους άδειες πλανόδιου πωλητή όπως κάποτε ο μικρέμπορος με τον μπόγο στον ώμο ώστε υποχρεωτικά να έλθει κάποτε και στην πατρίδα μας ο ελεύθερος ανταγωνισμός, για να δούμε προκοπή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος25/8/11 16:09

    Καρτέλ ονομάζεται η ρητή σύμπραξη (συμφωνία) δραστηριοποιούμενων στον ίδιο κλάδο, δηλαδή ανταγωνιστικών, με σκοπό την αποφυγή του μεταξύ τους ανταγωνισμού δια κοινής διαμόρφωσης ενιαίας τιμής των προσφερομένων υπηρεσιών ή των προϊόντων τους, ή και με πολύ ελάχιστες μεταξύ τους διαφορές τιμών. Ο σχηματισμός καρτέλ είναι παράνομος καθώς το Δίκαιο ανταγωνισμού τον απαγορεύει.

    Η δημιουργία "καρτέλ" πολλές φορές προκαλεί την αθέμιτη χειραγώγηση της λεγόμενης "ελεύθερης αγοράς" με επακόλουθο αφενός τη δυσφήμιση του ίδιου του καρτέλ, αφετέρου και τον κίνδυνο, για την προστασία των ασθενέστερων οικονομικών τάξεων, του κρατικού παρεμβατισμού, σε βάρος του καρτέλ, ειδικότερα όταν διαπιστωθεί ευτελής συναγωνισμός, ή ανταγωνισμός.
    Δεν θα πρέπει όμως να προκαλεί εντύπωση το γεγονός να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή ο κρατικός παρεμβατισμός να υποχρεώσει μεγάλες ομοειδείς επιχειρήσεις να συμπράξουν σε δημιουργία καρτέλ. Τούτο βεβαίως συμβαίνει συνηθέστερα σε αγορές χωρίς ανταγωνισμό π.χ. σε αγορές ολοκληρωτικών καθεστώτων, ή σε αγορές που βρίσκονται υπό εξαιρετικές καταστάσεις ανάγκης, (π.χ. επιστράτευση, καταστάσεις συμφορών κ.λπ.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος26/8/11 20:15

    ΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟΥ
    Με ρύθμιση η οποία θα ενσωματωθεί στον επιμελητηριακό νόμο, όπως ανακοίνωσε στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης μετά από σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης
    του Δημήτρη Τσάκωνα

    Νομοθετική ρύθμιση η οποία θα προβλέπει την πρόσληψη ιδιωτών από τα Επιμελητήρια με στόχο την πάταξη του παραεμπορίου προωθεί το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΚΑΣΑΣ, τόνισε ότι το παραεμπόριο και τα μη συμμορφούμενα προϊόντα είναι από τις βασικές αιτίες που έχουν διαλύσει τον παραγωγικό ιστό της χώρας. «Αν συνεχιστεί δεν θα υπάρχει κανένας νόμιμος παράγωγος ή έμπορος στη χώρα.
    ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΒΕΒΑΙΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΣΕΝΤΟΝΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΘΕΜΙΤΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ» ΠΡΟΣΘΕΣΕ.

    ΥΣ. Πρώτα να χτυπήσει Περιφερειάρχης τα προϊόντα του παρεμπορίου που κυκλοφορούν μέσα στα καταστήματα. Και μετά τα λέμε με τους λοιπούς αν θέλει να είναι δίκαιος Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Κυπριανίδη που όταν καταστέφει τα προϊόντα του παρεμπορίου καμαρώνει σαν γύφτικο σκεπάρι.
    Όχι μόνο συσκέψεις για το 12%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.