Την πρότασή του για ίδρυση και λειτουργία στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ενός εργαστηρίου που θα αναλύει δείγματα για μόλυνση περιβάλλοντος σε περιπτώσεις που εκλύονται διοξίνες στην ατμόσφαιρα, κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης.
Το χρηματοδοτικό εργαλείο υπάρχει, είναι το ΕΣΠΑ. Εξειδικευμένο προσωπικό και Πανεπιστήμιο υπάρχει για να λειτουργήσει με τον καλύτερο τρόπο, για την έγκαιρη ενημέρωση και την προστασία της υγείας των πολιτών.
Αυτό που μένει είναι η πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα», σημείωσε ο κ. Γιαννακίδης.
arga xypnise, tora na pei ti ginete
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι αναλύσεις της διοξίνης…..για να μην λέμε παπαριές
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπολογίζεται ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν μόνο 200 εργαστήρια που μπορούν να κάνουν αναλύσεις διοξίνης σε περιβαλλοντικά υλικά, όπως στη στάχτη, το έδαφος, το νερό, αλλά και τα τρόφιμα. Ομως μόνο 20 εργαστήρια σε ολόκληρο τον κόσμο είναι σε θέση να εκτελέσουν αξιόπιστους προσδιορισμούς διοξίνης σε βιολογικά υλικά, όπως το αίμα ή το μητρικό γάλα. Αυτό συμβαίνει μόνο σε βιομηχανικές χώρες και οι αναλύσεις συνεχίζουν να είναι οικονομικά δυσπρόσιτες. Η δαπάνη ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του δείγματος και κυμαίνεται από 1.200$ για την ανάλυση ενός απλού δείγματος μέχρι 10.000$ ή και περισσότερο για τον έλεγχο της διοξίνης στα εκπεμπόμενα αέρια αποτεφρωτικών κλιβάνων στερεών αποβλήτων.
Χαρακτηριστικό των δυσχερειών που παρατηρούνται ακόμη στην ανίχνευση της διοξίνης είναι το γεγονός ότι όταν τον περασμένο χρόνο ξέσπασε το σκάνδαλο της μόλυνσης των ζωοτροφών στο Βέλγιο, η χημική διαδικασία για τον εντοπισμό της τοξικής ουσίας στα τοπικά εργαστήρια απαιτούσε χρόνο 3 μηνών. Οι αρχές λοιπόν προτίμησαν να στείλουν τα δείγματα για ανάλυση στην Ολλανδία, όπου κάποιο εργαστήριο διεκπεραίωσε την έρευνα και εντόπισε την αιτία σε 4 εβδομάδες.
Σήμερα η παλιά περιοχή του εργοστασίου της ICMESA στο Σεβέζο έχει τελείως αλλάξει. Το μολυσμένο χώμα έχει απομακρυνθεί από το έδαφος και ολόκληρος ο χώρος έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο πάρκο αναψυχής, που έχει γίνει ευχαρίστως αποδεκτό από τους κατοίκους, αν κρίνει κανείς από την κίνηση των επισκεπτών κυρίως τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές.