28.7.11

Κάποτε πρέπει να λάβουν τέλος οι ανασταλτικές αναλύσεις ανάπτυξης!!!

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα συζητηθεί για πολλοστή φορά το ΟΧΙ στα χρυσωρυχεία. Οι θεσμικοί εκπρόσωποί μας θα σηκώσουν το δεξί τους χέρι και θα βροντοφωνάξουν «ΟΧΙ» στα χρυσωρυχεία, θα επαναλάβουν και πάλι ότι είναι πολιτική απόφαση, χωρίς καμιά επιστημονική τεκμηρίωση σύμφωνα με την Κοινοτική οδηγία SEVESO ΙΙ και την κείμενη Ελληνική νομοθεσία του 2007 και 2008.

Οι «αιτιολογίες» του κ. Στρατιάδη θα πιάσουν τόπο; Κάποτε πρέπει να λάβουν τέλος οι ανασταλτικές αναλύσεις ανάπτυξης. Γιατί το επόμενο ραντεβού θα το κλείσουν στα εγκαίνια έναρξης λειτουργίας των χρυσορυχείων Σαπών και Περάματος.
Απαιτείται επιμόρφωση των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου. Κάπου στην υπηρεσία Χωροταξίας και Περιβάλλοντος βρίσκεται καταχωνιασμένη η σχετική νομοθεσία έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Η μελέτη της νομοθεσίας από τους Περιφερειακούς Συμβούλους «κάνει καλό στην ανάπτυξη».
ΓΙΑΤΙ…
Υπό το πρίσμα των πρόσφατων βιομηχανικών ατυχημάτων (Τουλούζη, Baia Mare και Enschede) και μελετών για τις καρκινογόνες ουσίες και ουσίες επικίνδυνες για το περιβάλλον, η οδηγία SEVESO II 96/82/ΕΚ επεκτάθηκε από την οδηγία 2003/105/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2003 για την τροποποίηση της οδηγίας 96/82/ΕΚ.
Η πιο σημαντική επέκταση του πεδίου εφαρμογής της εν λόγω οδηγίας για την κάλυψη των κινδύνων που απορρέουν από εργασίες αποθήκευσης και επεξεργασίας στα πλαίσια εξορυκτικών δραστηριοτήτων, από πυροτεχνικών και εκρηκτικών ουσιών και από την αποθήκευση νιτρικού αμμωνίου και λιπασμάτων με βάση το νιτρικό. Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Χρήση του Κυανίου στην Παραγωγή Χρυσού στο Πέραμα
Τα μεταλλεία χρυσού χρησιμοποιούν αραιά διαλύματα κυανιούχου νατρίου (NaCN), από 0,01 έως 0,05% κυάνιο (100 έως 500 ppm – μέρη στο εκατομμύριο).
H διαδικασία διάλυσης των μετάλλων με κυανιούχο νάτριο λέγεται εκχύλιση.
Τα μεταλλεία χρυσού χρησιμοποιούν τις κυανιούχες ενώσεις για την εκχύλιση του χρυσού για πάνω από 100 χρόνια.
Στο έργο του Περάματος, μετά την εκχύλιση σε δεξαμενές, το στείρο διάλυμα μαζί με τα στερεά απόβλητα (τέλματα) θα οδηγούνται στην κλειστή ΛΔΤ.
Το εργοστάσιο επεξεργασίας θα λειτουργεί με μηδενική απόρριψη στο περιβάλλον
Η καταστροφή των κυανιόντων θα γίνεται με χημική οξείδωση μέσω της διαδικασίας που ονομάζεται INCO (SO2+οξυγόνο)
Οι πρακτικές διαχείρισης του κυανιούχου νατρίου στο μεταλλείο θα είναι διαθέσιμες στην δημόσια ενημέρωση και οι τοπικές κοινωνίες θα μπορούν να ενημερωθούν για κάθε δραστηριότητα του μεταλλείου
Οι πρόσφατες τροποποιήσεις που προκλήθηκαν από μια σειρά από ατυχή γεγονότα των οποίων η πρώτη ήταν το ατύχημα της Baia Mare στη Aurul. Οι τροποποιήσεις που επέκτεινε το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας Seveso II ώστε να συμπεριλάβει μεγαλύτερο αριθμό δυνητικά επικίνδυνες δραστηριότητες και εγκαταστάσεις της, δηλαδή οι δραστηριότητες επεξεργασίας στον τομέα της εξόρυξης.

Λένε αυτά οι επιχειρηματίες Καναδοί … όμως!
Με πλήρη επίγνωση των αναφερομένων σ’ αυτό το σχόλιο … υποστηρίζω:
Αν και εάν είχαν τηρηθεί κατά γράμμα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας από τη νομοθεσία δεν θα γινόταν το τεχνολογικό ατύχημα του εργοστασίου Alfa Beta Rodo ABEE ή αν γινόταν οι καταστροφές δεν θα ήταν τόσο εκτεταμένες, και ακόμη είμαστε στην αρχή.
Τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα ελέγχου αν λειτουργήσουν στην κατάλληλη στιγμή «θεραπεύουν πάσαν νόσον», αρκεί η Επιτροπή Ελέγχου δηλαδή η Πολιτεία είναι συνεπής ως προς τα καθήκοντά της, δηλ. στους ελέγχους των επιχειρήσεων.
Άλλο πράγμα είναι το τεχνολογικό λάθος, και άλλο το ανθρώπινο λάθος ή οι φυσικές καταστροφές που ως επί το πλείστον είναι απρόβλεπτες. Δεν έχει σημασία τι ισχυρίζονται οι επιχειρηματίες κατά τους ελέγχους, σημασία έχει τι λένε και τι πράττουν οι Κρατικοί μηχανισμοί ελέγχου.
Η εμπειρία σε όσους ασχολήθηκαν με την παραγωγή δίδαξε, ότι τα μέτρα ασφαλείας μιας βιομηχανικής μονάδας επιβάλλεται να ελέγχονται επί 24ωρου βάσεως!!!

Danny Red

ΣΣ Piazza: Περιμένουμε τις δικές σας επισημάνσεις και σχολιασμούς για το θέμα της εξόρυξης χρυσού στην Θράκη!

4 σχόλια:

  1. Ανάπτυξη τη λέγανε, υπανάπτυξη την κλαίγανε...

    Επιμόρφωση τη λέγανε, παραμόρφωση την κλαίγανε...

    "Επιμορφώνσανε" μερικά κρατικοδίαιτα κοθώνια με ταξίδια στις Φινλανδίες, αντί να τους πάνε στις Χαλκιδικές (όπου, αν οι κάτοικοι τους έβλεπαν, θα τους έσφαζαν σαν τραγιά!)

    Θα έρθουν λένε να σκοτώσουν και την περιοχή μας.

    Θα τους προλάβουμε όμως και θα κλαίνε (οι δικοί τους, τα πρωινά στον Αυτιά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος28/7/11 11:59

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ, ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!!
    Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΌΤΕΡΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.
    ΜΠΡΑΒΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος28/7/11 21:51

    (1)ΥΠΕΚΑ: Έγκριση όρων για έργο στη Χαλκιδική
    πηγή: www.ANT1online.gr
    Δημοσιεύθηκε: 19:05 - 08/07/11

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπέγραψε την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου των Μεταλλευτικών Μεταλλουργικών Εγκαταστάσεων Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ, αφού για την αξιολόγηση της υποβληθείσας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τηρήθηκαν πλήρως τα προβλεπόμενα από την Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία και έγινε μακρά διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και φορείς της περιοχής καθώς και τις συναρμόδιες Υπηρεσίες άλλων Υπουργείων.

    Το έργο των μεταλλευτικών και μεταλλουργικών εγκαταστάσεων στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής αφορά σε μια επένδυση παγίων της τάξης των 1,3 δισ ευρώ η οποία σε πλήρη ανάπτυξη θα απασχολεί άμεσα 1800 περίπου εργαζόμενους.

    Το έργο σκοπό θα έχει την εξόρυξη, επεξεργασία και παραγωγή, μετάλλων όπως άργυρος, χρυσός, χαλκός καθώς και συμπυκνώματα μετάλλων μολύβδου και ψευδαργύρου.

    Το συνολικό έργο αναπτύσσεται:

    - στο Μαντέμ Λάκκο του Δήμου Αριστοτέλη όπου θα εγκατασταθεί νέο εργοστάσιο εμπλουτισμού και μεταλλουργία και θα ξεκινά η υπόγεια σήραγγα σύνδεσης με το μεταλλείο Ολυμπιάδας
    - στην Ολυμπιάδα με την ανάπτυξη του υπόγειου μεταλλείου και την απομάκρυνση / αποκατάσταση της παλιάς λίμνης τελμάτων και άλλων ρυπασμένων χώρων καθώς και του παλαιού εργοστασίου εμπλουτισμού
    - στις Σκουριές με την ανάπτυξη επιφανειακού/υπογείου μεταλλείου και εργοστασίου εμπλουτισμού
    - στις Μαύρες Πέτρες/ Μαντέμ Λάκκο με την ανάπτυξη και εξάντληση του κοιτάσματος του υπογείου μεταλλείου και
    - στο Στρατώνι με την επέκταση και εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου λιμένα και την απομάκρυνση του παλαιού εργοστασίου εμπλουτισμού.

    Ο σχεδιασμός του έργου έγινε κατά τέτοιο τρόπο ώστε:

    α) να καλυφθούν πλήρως οι αυστηρές απαιτήσεις των περιβαλλοντικών Υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ και των Υπηρεσιών των συναρμόδιων Υπουργείων.
    β) να εφαρμοσθούν οι Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές όπως αυτές έχουν εξειδικευθεί στα τεχνικά κείμενα της ΕΕ.
    γ) να καλυφθούν πλήρως οι απαιτήσεις και οι πλέον αυστηρές προδιαγραφές που προκύπτουν από Οδηγίες, Κανονισμούς και Αποφάσεις της ΕΕ.

    Ενδεικτικά και μόνο αναφέρεται ότι στο σχεδιασμό του έργου ενσωματώθηκαν τεχνολογίες αιχμής και μέθοδοι εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, που υιοθετούν τις πλέον σύγχρονες τεχνικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις όπως:
    α) την υλοποίηση μεθόδου ανάκτησης του χρυσού με την εφαρμογή τεχνολογίας αιχμής χωρίς τη χρήση κυανιούχων ενώσεων (εφαρμογή τεχνολογίας ακαριαίας τήξης).
    β) την απομάκρυνση όλων των παλαιών και ιστορικών αποθέσεων στείρων, σκουριών και τελμάτων στην περιοχή, που αποτελούν διαχρονικές πηγές ρύπανσης.
    γ) την εφαρμογή μεθόδου εκμετάλλευσης και διαχείρισης τελμάτων και στείρων που απαιτεί τον ελάχιστο δυνατό χώρο κατάληψης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος28/7/11 21:53

    (2)ΥΠΕΚΑ: Έγκριση όρων για έργο στη Χαλκιδική (συνέχεια)

    δ) τη λιθογόμωση (δηλ το πλήρες κλείσιμο) όλων των νέων αλλά και παλαιών χώρων υπόγειας εκμετάλλευσης με αποτέλεσμα την αποφυγή διαταραχών του εδάφους και τη μείωση των όξινων απορροών των μεταλλείων.
    ε) την επεξεργασία των νερών μεταλλείου και όλων των εγκαταστάσεων έτσι ώστε όχι μόνο να υπερκαλύπτονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των φυσικών επιφανειακών και υπόγειων νερών της περιοχής αλλά να ανταποκρίνονται στα αυστηρά πρότυπα ποιότητας περιβάλλοντος των φυσικών αποδεκτών της χώρας.
    στ) τη δημιουργία, με τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές στεγάνωσης και διαχείρισης, ενιαίου χώρου απόθεσης των στείρων της εξόρυξης, του εμπλουτισμού και της μεταλλουργίας στον Κοκκινόλακκα όπου θα διατεθούν εκτός των νέων και οι παλιές και ιστορικές σκουριές και τέλματα που υπάρχουν διάσπαρτα στην περιοχή.
    ζ) την απόθεση των στερεών αποβλήτων της εξόρυξης, του εμπλουτισμού και της μεταλλουργίας τόσο στον Κοκκινόλακκα όσο και στις Σκουριές που θα γίνεται σε ξηρή μορφή (ξηρά απόθεση).
    η) την συγκέντρωση των βασικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας του έργου σε μια μόνο περιοχή (Μαντέμ Λάκκου) με την κατασκευή υπόγειας σήραγγας σύνδεσης του Μαντέμ Λάκκου με τα μεταλλεία Ολυμπιάδας μήκους 8,5 Km.
    θ) την πλήρη απομάκρυνση / αποκατάσταση του χώρου διάθεσης παλαιών τελμάτων Ολυμπιάδας.
    Όλα τα ανωτέρω, καθώς και ένα πλήθος περιβαλλοντικών όρων και περιορισμών που επιβάλλονται με την υπογραφείσα ΑΕΠΟ δίνουν την δυνατότητα επανεκκίνησης της μεταλλευτικής δραστηριότητας σε μια περιοχή που από την αρχαιότητα γνώρισε και έζησε με αυτή.

    Όμως σήμερα η επανεκκίνηση αυτή γίνεται:
    α) με την πλέον σύγχρονη λογική,
    β) τους αυστηρότερους κανόνες της επιστήμης και της τεχνικής και
    γ) τις πλέον αυστηρές περιβαλλοντικές απαιτήσεις
    ώστε να μπορούμε με βεβαιότητα να προωθήσουμε τη δημιουργία βιώσιμης μεταλλείας στην περιοχή.

    Ανεξάρτητα και επί πλέον των προαναφερόμενων, ο Υπουργός ΠΕΚΑ συμφώνησε και η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ΑΕ δια του εκπροσώπου της δεσμεύτηκε, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, να συνεισφέρει στην τοπική κοινωνία μέσω της υλοποίησης αναπτυξιακών έργων και έργων ανάδειξης της περιοχής ή της καταβολή ισόποσου τιμήματος. Ενδεικτικά προς την κατεύθυνση αυτή αναφέρονται έργα, δράσεις και παρεμβάσεις που συνδέονται
    • με τη δασοπυρόσβεση / δασοπροστασία της περιοχής
    • με τα δίκτυα ύδρευσης και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής
    • με αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή
    • με την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και τόπων ιστορικής μεταλλευτικής σημασίας
    • με την ανάπτυξη ερευνητικών δραστηριοτήτων και δημιουργίας σχολής μαθητείας για μεταλλευτικά / μεταλλουργικά θέματα.
    Η εξειδίκευση όλων των ανωτέρω δράσεων στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης θα γίνει άμεσα και σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία μέσω ενός συμφωνητικού που θα συνομολογήσουν τόσο η εταιρεία όσο και η τοπική κοινωνία δια των εκπροσώπων της.

    Τέλος με την υπογραφή της ΑΕΠΟ του έργου στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής το ΥΠΕΚΑ εκτιμά βάσιμα ότι οι προοπτικές της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Ελλάδα ανοίγονται σε ένα νέο δρόμο όπου η διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος, η κοινωνική ευθύνη και η οικονομική ανάπτυξη συμβαδίζουν προς όφελος της χώρας.
    Δες: http://www.inews.gr/37/ypeka-egkrisi-oron-gia-ergo-sti-chalkidiki.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.