23.7.11

Υπό έλεγχο τέθηκε η μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο της Alfa BetaRoto στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής

Υπό έλεγχο τέθηκε αργά χτες το βράδυ μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο παραγωγής εύκαμπτων υλικών συσκευασίας «Alfa beta roto ABEE» στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Η φωτιά εκδηλώθηκε περίπου στις 3 το μεσημέρι ενώ το εργοστάσιο βρισκόταν σε λειτουργία.

Ένας εργάτης τραυματίστηκε και νοσηλεύεται βαριά τραυματισμένος στο Θριάσιο νοσοκομείο της Αθήνας με πολλαπλά εγκαύματα, ενώ και ένας πυροσβέστης μεταφέρθηκε με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο Κομοτηνής.
Λόγω των καλοκαιρινών αδειών αποφευχθήκαν τα χειρότερα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την περίοδο εργάζονταν μόνο 25 από τους περίπου 100 που απασχολούνται στα γραφεία και στην παραγωγή. Από το μεσημέρι μέχρι και αργά το βράδυ, πυκνός τοξικός καπνός είχε καλύψει όλη την ΒΙΠΕ και τη γύρω περιοχή, καθιστώντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα.
Οι τοπικές αρχές αποφάσισαν και εκκένωσαν τα εργοστάσια της ΒΙΠΕ φοβούμενοι κίνδυνο επέκτασης της φωτιάς και βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να εκκενώσουν τα χωριά βορειοανατολικά της ΒΙΠΕ καθώς επίσης και το Θρυλόριο για το ενδεχόμενο αλλαγής της κατεύθυνσης των ανέμων, αν και οι κάτοικοι δηλώνουν απρόθυμοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Οι τοπικές υπηρεσίες κάλεσαν τους κατοίκους να αποφύγουν την κατανάλωση κηπευτικών από τους μπαξέδες τους, αλλά και τις αγροτικές καλλιέργειες καθώς δε γνωρίζουν πόσο τοξική είναι η τέφρα που κατακάθεται.
Στο σημείο της πυρκαγιάς επιχειρούσαν πυροσβεστικές δυνάμεις από ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και τη Θεσσαλονίκη, οι οποίες έδιναν μάχη μέχρι αργά το βράδυ να περιορίσουν τη φωτιά ώστε να μην επεκταθεί στις αποθήκες όπου υπάρχουν δεξαμενές με μεγάλες ποσότητες εύφλεκτων χημικών υλικών (διαλύτες, μελάνια, κλπ.).
Μέσα στις κτιριακές εγκαταστάσεις γίνονταν εκρήξεις, με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμη πιο δύσκολο το έργο των πυροσβεστών. Κεντρικές εγκαταστάσεις και μηχανολογικός εξοπλισμός του εργοστασίου, ιδιοκτησίας Γ. Αργυρόπουλου, καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς.
Ανακοίνωση εξέδωσε η Alfa Beta Roto σχετικά με την φωτιά και τον σοβαρό τραυματισμό του εργαζόμενου, αναλυτικά:
«H διοίκηση και σύσσωμοι οι 160 εργαζόμενοι της Alfa-Beta Roto ΑΒΕΕ συμπαραστεκόμαστε στο συνάδελφό μας που δίνει μάχη με τη ζωή μετά από το σημερινό (χθεσινό) ατύχημα και την πυρκαγιά που ακολούθησε στις εγκαταστάσεις μας στην Κομοτηνή.
Η εταιρεία μας ήδη επαναφέρει μεγάλο μέρος της παραγωγικής της δραστηριότητας στο εργοστάσιο της Αθήνας και με τη βοήθεια συνεργασιών που προωθεί άμεσα συνεχίζει την 50χρονη διαδρομή της που την κατέστησε μια από τις σημαντικότερες εξαγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου των Υλικών Εύκαμπτης Συσκευασίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.» καταλήγει η λιτή ανακοίνωση της εταιρίας που επλήγη».

1 σχόλιο:

  1. Danny Red24/7/11 11:57

    Στις επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την πρόληψη και την καταστολή τεχνολογικών ατυχημάτων εφαρμόζεται επακριβώς η Κοινοτική οδηγία
    SEVESO ||; Για να συνεχίσει να υφίσταται το καμάρι μας η ΘΡΑΚΗ!!!!

    Λεπτομέρειες: http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=548&language=el-GR&SkinSrc=[G]Skins%2F_default%2FNo+Skin&ContainerSrc=[G]Containers%2F_default%2FNo+Container&dnnprintmode=true
    Danny Red

    ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ

    Μια σειρά βιομηχανικών και γενικότερα τεχνολογικών ατυχημάτων σε όλο το κόσμο έχουν καταστήσει την ασφάλεια μιας δραστηριότητας ως κυρίαρχο χαρακτηριστικό της. Ανταποκρινόμενοι στην αναγκαιότητα που παρουσιάστηκε, πολλοί διεθνείς Οργανισμοί έχουν εκδώσει μία σειρά από Οδηγίες, Συμβάσεις και Κανονισμούς για την προώθηση της ασφάλειας, αποτροπής των ατυχημάτων και διαδικασιών προστασίας του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, στη περίπτωση που αυτά συμβούν.

    Έτσι η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε το 1982 την Κοινοτική Οδηγία 82/501/EK, γνωστότερη ως Οδηγία Seveso με την οποία καθόριζε μέτρα και περιορισμούς για την αντιμετώπιση των κινδύνων από ατυχήματα μεγάλης έκτασης, όπως πυρκαγιές, εκρήξεις, διαρροές τοξικών και επικινδύνων αερίων σε βιομηχανικές δραστηριότητες.

    Σήμερα η Οδηγία αυτή έχει αναθεωρηθεί και ισχύει η Κοινοτική Οδηγία 96/82/EK, γνωστότερη ως Οδηγία Seveso ΙΙ, η οποία μαζί με την τροποποίηση της (2003/105/ΕΚ) έχουν διευρυμένο πεδίο εφαρμογής.

    Υπάρχει ακόμη η Διεθνής Σύμβαση για τις διασυνοριακές επιπτώσεις των βιομηχανικών ατυχημάτων του ΟΗΕ που υπογράφηκε το 1992 στο Ελσίνκι, και έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων L326/3.12.98. Σκοπός της Σύμβασης είναι η προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος από βιομηχανικά ατυχήματα που μπορεί να προκαλέσουν διασυνοριακές επιπτώσεις. Η Ελλάδα έχει υπογράψει και κυρώσει την εν λόγω Σύμβαση.

    Ποια είναι μεγάλα τεχνολογικά ατυχήματα;

    Μεγάλο τεχνολογικό ατύχημα είναι ένα συμβάν όπως πυρκαγιά, έκρηξη ή διαρροή που προκύπτει από ανεξέλεγκτες εξελίξεις κατά τη λειτουργία μιας εγκατάστασης ή κατά τη διαδικασία διακίνησης, στην οποία υπάρχουν μία ή περισσότερες επικίνδυνες ουσίες και προκαλεί μεγάλους κινδύνους, άμεσους ή απώτερους στον άνθρωπο (εντός ή εκτός της εγκατάστασης) ή/και το περιβάλλον.

    Βασικά χαρακτηριστικά των μεγάλων τεχνολογικών ατυχημάτων είναι οι ποικιλότροπες επιπτώσεις τους στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Μεταξύ αυτών αναφέρονται:

    Οι σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου (θάνατοι, τραυματισμοί, δηλητηριάσεις) που συμβαίνουν στους εργαζόμενους σε μία εγκατάσταση ή στους περιοίκους.
    Η ανάγκη εκκένωσης μίας περιοχής από το κοινό (κατοίκους, εργαζόμενους, διερχόμενους) ακόμη και σε μεγάλη απόσταση από το σημείο του ατυχήματος.
    Καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον (βιότοποι, υδατικά συστήματα, γεωργικές εκτάσεις).
    Υλικές ζημιές στην εγκατάσταση και στις περιουσίες της ευρύτερης του ατυχήματος περιοχής.

    Στην Ελλάδα η εν λόγω Οδηγία 96/82/EK (Οδηγία Seveso ΙΙ), εφαρμόζεται με την Κοινή Υπουργική Απόφαση με αριθμό 12044/613/19-3-2007 περί «Καθορισμού μέτρων και όρων για την αντιμετώπιση κινδύνων από ατυχήματα μεγάλης έκτασης σε εγκαταστάσεις ή μονάδες, λόγω της ύπαρξης επικίνδυνων ουσιών, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της οδηγίας 2003/105/ΕΚ - Οδηγία Seveso (ΦΕΚ 376/Β/19-3-2007)» και όπως διορθώθηκε στο ΦΕΚ 2259/Β/ 27-11-2007.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.