22.7.11

Σε διεθνή διαγωνισμό για τη διάθεση του 44,5% οδηγείται η ΣΕΚΑΠ

Διπλό «βέτο», στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ κατά 25 εκατ. ευρώ και στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της καπνοβιομηχανίας, έβαλε σήμερα η Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ Α.Ε), κάτοχος του 34,5% της εταιρίας.

Η ΣΕΚΕ καταψήφισε και τα δύο θέματα, στη διάρκεια της κρίσιμης γενικής συνέλευσης των μετόχων, στην Ξάνθη, παρουσία και εκπροσώπου του μεγαλομετόχου, ΑΤΕBank (44,5%).
Κατόπιν τούτου, η υπόθεση της ΣΕΚΑΠ οδηγείται, ολοταχώς πλέον, στον διεθνή διαγωνισμό εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για το 44,5% της ΑΤΕBank, όπως είχε διαμηνύσει η τράπεζα (σ.σ. η οποία ξεκαθάρισε εξαρχής ότι δεν πρόκειται να ασκήσει το δικαίωμά της στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου).
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη γενική συνέλευση, η ΣΕΚΕ δεν παραθέτει σαφώς το σκεπτικό της για την καταψήφιση της αύξησης, αλλά εξηγεί ότι δεν ενέκρινε το σχέδιο αναδιάρθρωσης, διότι η διοίκηση δεν διαβουλεύτηκε επί τούτου με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, όπως της είχε ζητηθεί.
Στην ανακοίνωση της, η ΣΕΚΕ ξεκαθαρίζει ακόμη ότι «δεν θα σταθεί εμπόδιο σε καμία θετική εξέλιξη για τη ΣΕΚΑΠ», υπογραμμίζοντας ότι «ήδη, το διοικητικό συμβούλιο της ΑΤΕ αποφάσισε τη διάθεση των μετοχών που κατέχει στην καπνοβιομηχανία, μέσω διεθνούς διαγωνισμού και ανέθεσε σε εξειδικευμένο σύμβουλο τη διεκπεραίωση των σχετικών διαδικασιών» (σ.σ αρχικό ενδιαφέρον για τη ΣΕΚΑΠ φέρεται να έχουν εκδηλώσει η κινεζική κρατική εταιρία China National Tobacco Corporation, μια τουρκική καπνοβιομηχανία και ο ινδικός όμιλος Bommidala Group).
Η ΣΕΚΕ υποστηρίζει ότι τα ζημιογόνα αποτελέσματα της ΣΕΚΑΠ οφείλονται κατά κύριο λόγο «στην εντελώς λανθασμένη και καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία έχει επιβάλει τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης των τσιγάρων». Επιπροσθέτως, συνεχίζει, «με την ψήφιση στη Βουλή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την οικονομία, θεσμοθετήθηκε η επιβολή και πέμπτης αύξησης της φορολογίας, κυρίως των φτηνών τσιγάρων, μέτρο που σε μεγάλο βαθμό θα πλήξει την ΣΕΚΑΠ».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ενός εκ των δύο σωματείων εργαζομένων στη ΣΕΚΑΠ, Γιάννης Ζαπτής, δήλωσε ότι το ελληνικό δημόσιο οφείλει στη ΣΕΚΑΠ 6 εκατ. ευρώ από επιδοτούμενο (κατά 40%) επενδυτικό πρόγραμμα ανανέωσης μηχανολογικού εξοπλισμού, συν άλλα 2,5 εκατ. περίπου, από την επιδότηση του κόστους εργασίας κατά 12% στις ακριτικές περιοχές.
Σύμφωνα με τη ΣΕΚΕ, πάντως, η οποία επικαλείται πηγές της ΑΤΕ, οι διαδικασίες για την καταβολή στην ΣΕΚΑΠ 6 εκατ. ευρώ έχουν ήδη κινηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών.
Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε εξ αναβολής από τις 29/6, οπότε είχε αναβληθεί κατόπιν αιτήματος του εκπροσώπου του συνεταιρισμού των εργαζομένων (κατόχου του 8,5% του μετοχικού κεφαλαίου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.