15.6.11

Πεδίο μάχης το Σύνταγμα! Οκτώ τραυματίες

Τη σπίθα που χρειαζόταν για να πυροδοτηθεί η μπαρουταποθήκη του Συντάγματος άναψε ομάδα αγνώστων που με την προβοκατόρικη δράση τους προκάλεσαν εκτεταμένα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Τραυματίστηκαν έξι άτομα, δύο αστυνομικοί και έξι πολίτες.

Ήδη από νωρίς το πρωί είχε διαφανεί ότι η σημερινή συγκέντρωση δεν θα είχε τα απολύτως ειρηνικά χαρακτηριστικά των πρόσφατων διαδηλώσεων. Ομάδα συγκεντρωμένων επεχείρησε να γκρεμίσει το μεταλλικό φράγμα που είχε στήσει η ΕΛΑΣ μπροστά από τη Βουλή, ενώ δεν έλειψαν οι προπηλακισμοί κατά βουλευτών που έμπαιναν στη Βουλή –οι περισσότεροι επωχούμενοι σε δίκυκλα και φορώντας κράνη. Κατά τα πρωινό σκηνικό αποδοκιμασιών σημειώθηκαν 12 προσαγωγές ατόμων. Όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι.
Στις 12.00 το μεσημέρι, στην οδό Ρηγίλλης, ξεσπούσαν τα πρώτα επεισόδια με διαδηλωτές και δυνάμεις των ΜΑΤ που προχώρησαν σε μαζική χρήση χημικών.
Μισή ώρα αργότερα, γύρω στις 12.30, και ενώ αναμενόταν να ξεκινήσει η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σενάρια και φήμες οργίαζαν, τα επεισόδια έλαβαν μεγαλύτερες διαστάσεις. Όχι περισσότεροι από 100 κουκουλοφόροι άρχισαν να επιτίθενται στο συγκεντρωμένο πλήθος ενώ ομάδες ακροδεξιών, που επί μέρες λιμνάζουν στο Σύνταγμα, απάντησαν στις επιθέσεις με καδρόνια, «ντου» και διάφορα αντικείμενα.
Στα μεγάφωνα ακούγονταν διαρκώς εκκλήσεις και συστάσεις αντιμετώπισης των δακρυγόνων που έπεφταν βροχηδόν. «Μην τρίβετε τα μάτια σας. Αυτήν την πλατεία την κρατάμε 22 μέρες, δεν θα την εγκαταλείψουμε τώρα».
Η δράση κουκουλοφόρων και ακροδεξιών και βεβαίως η αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν τα δεκάδες χημικά, πέτυχαν τελικά να διώξουν μπόλικο κόσμο από την πλατεία Συντάγματος καθώς πολλοί πολίτες, βλέποντας ότι η κατάσταση πήγαινε να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, άρχισαν να αποχωρούν. Όταν τα επεισόδια έδειξαν να κοπάζουν, επέστρεψαν και πάλι στο Σύνταγμα.
Ωστόσο ο κλεφτοπόλεμος δεν σταμάτησε. Μεγάλη ομάδα αγανακτισμένων που βρίσκονταν μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη αντεπιτέθηκε εναντίον των κουκολουφόρων, ενώ στης 1.30 μ.μ προς στιγμήν απειλήθηκαν επεισόδια και μπροστά στο υπουργείο Οικονομικών, όταν μία (από τις συνολικά 32 διμοιρίες που επιστρατεύθηκαν) διμοιρία των ΜΑΤ συνεπλάκη με συγκεντρωμένους.
Οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων αποχώρησαν μετά την επέμβαση των πολιτών από την πλατεία Συντάγματος, αλλά επέστρεφαν κατά τακτά χρονικά διαστήματα και προσπαθούσαν να δημιουργήσουν επεισόδια. Αποδοκιμάζονταν δε διαρκώς από τους συγκεντρωμένους, ενώ από τα μεγάφωνα της πλατείας τα μέλη του κινήματος των αγανακτισμένων έκαναν συνεχώς εκκλήσεις στον κόσμο να παραμείνει στο Σύνταγμα. «Δεν θα μας διαλύσουν μερικές ομάδες ατόμων», τόνιζαν συνεχώς.
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν ένας πολίτης και ένας αστυνομικός. Ο πολίτης δέχτηκε κτυπήματα κατά τη διάρκεια συμπλοκής μεταξύ δύο ομάδων διαδηλωτών, ενώ ο αστυνομικός τραυματίστηκε από αντικείμενο που πέταξαν άγνωστοι κατά την διάρκεια των επεισοδίων μπροστά στη Βουλή.
Στις 2.45 επεισόδια επαναλήφθηκαν στην οδό Νίκης την ίδια ώρα που ένα ασθενοφόρο περνούσε μέσα από το πλήθος προκειμένου να παραλάβει έναν τραυματία.
Ομάδες κρανοφόρων επιτέθηκαν σε διμοιρία των ΜΑΤ και πέταξαν βόμβες μολότοφ, με συνέπεια να καταστραφούν σταθμευμένα δίκυκλα στην οδό Καραγιώργη Σερβίας. Οι ταραξίες έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και προσπάθησαν να δημιουργήσουν οδοφράγματα μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών και στη γωνία της οδού Σταδίου με την πλατεία Συντάγματος. Στο σημείο αυτό επιτέθηκαν και εγκλώβισαν διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες ήταν μπροστά από το υπουργείο.
Την ίδια ώρα τα μέλη του κινήματος των αγανακτισμένων έκαναν συνεχώς εκκλήσεις από τα μεγάφωνα στον κόσμο να παραμείνει στην πλατεία και να μην επιτρέψει στους κρανοφόρους να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Έως τις τρεις το μεσημέρι, παρά τις επιθέσεις και τα επεισόδια που προκαλούσαν τα λίγα αυτά άτομα, ο μεγαλύτερος όγκος των μελών του κινήματος των αγανακτισμένων παρέμεινε στην πλατεία.
Μετά τις τρεις το μεσημέρι, οι κρανοφόροι είχαν μεταφέρει το «μέτωπο» στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος.
Εν τω μεταξύ, επίθεση από ομάδα αγνώστων δέχθηκε στη συμβολή των οδών Περικλέους και Λέκκα ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλογλου. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία δέχτηκε κτύπημα με ρόπαλο στο πίσω μέρος του κεφαλιού και διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος15/6/11 17:01

    Παραδέχομαι φοροεπιδρομή, μεγαλύτερη ακρίβεια, περισσότερες απολύσεις και γενικό ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας ακόμη και ακίνητης. Όλα αυτά τα δίκαια ή άδικα μέτρα πιστεύω ότι «απαιτούνται» για τη σωτηρία πρώτα της πατρίδας και του Ελληνικού λαού. Όμως η επιδίωξη του Σαμαρά δεν ήταν μόνο να μην περάσει το αποκαλούμενο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, στο πίσω μέρος του μυαλού του όπως εξελίσσονται τα πολιτικά γεγονότα ήταν και η αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος της χώρας. Οι προσπάθειες του σκληρού πυρήνα της ΝΔ στηρίχθηκαν αβασάνιστα από τις Σπίθες και τους λοιπούς ρεζίληδες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.

    Τα αποτελέσματα τα ζει αυτή τη στιγμή η Αθήνα, εύχομαι να μην επεκταθεί η κατασκευασμένη συσσωρευμένη λαϊκή οργή που αναμενόταν να εκδηλωθεί σήμερα με τα απεργιακά συλλαλητήρια, αλλά όπως εξελίχθηκαν τα γεγονότα, μπορούν να χαρακτηρισθούν ως πολιτική εκτροπή της συμμαχίας των προοδευτικών κομμάτων και των συντηρητικών κομμάτων. Ζούμε το βρώμικο 2011 μετά το βρώμικο ’89.

    Το κάλεσμα του πρωθυπουργού και των ηγετών της Ευρώπης για τη Σωτηρία της Ελλάδας δεν βρήκε ανταπόκριση από την αντιπολίτευση, το παρακράτος οργανώθηκε και το βέβαιο είναι ότι το κράτος αυτή τη στιγμή παραλύει.
    Ευθαρσώς δε υποστηρίζω ότι και οι πασόκοι ριψάσπιδες με τη στάση τους συνετέλεσαν στη δημιουργία αυτής της κατάστασης.
    «Θυσιάζω το παρόν χάριν του μέλλοντος» για τον νεοέλληνα είναι κάτι το άγνωστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος15/6/11 18:15

    Η λειτουργία μιας οικουμενικής Κυβέρνησης θα παραγάγει, κάποια κρίσιμα ιδεολογικά αποτελέσματα:
    -Να αναιρέσει, σχεδόν, το επιθυμητό από τα κόμματα στοιχείο του πολιτικού ανταγωνισμού και της διαφοράς ή αντιπαλότητας των πολιτικών στρατηγικών και προγραμμάτων,
    -Θα επιβεβαιώσει την πεποίθηση μερίδας της ελληνικής κοινωνίας ότι η εναλλαγή στην κεντρική βαθμίδα της πολιτικής εξουσίας δεν συνεπάγεται ουσιώδεις κοινωνικοοικονομικές μεταβολές,
    -Θα αποδιοργανώσει την επιχειρηματολογία όσων επιθυμούν και μεθοδεύουν μια κυβερνητική αυτοδυναμία δικαιολογούμενη από την υποτιθέμενη ιδιαιτερότητα, υπεροχή και καταλληλότητα ορισμένου «προγράμματος».

    Εν ολίγοις εκτός από τα δυσβάστακτα οικονομικά μέτρα….κοινή συναινέσει θα μας βάλουν χαλινάρια και παρωπίδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος15/6/11 19:14

    Η ωραία πλάκα θα είναι ο κ. Σαμαράς να προτείνει υφυπουργό Εξωτερικών με ευθύνη τις μειονότητες τον κ Χατζηοσμάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.