13.4.11

Στην Ανατολική Θράκη σχεδιάζει η Τουρκία το 3ο πυρηνικό εργοστάσιο

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει στην Τουρκία ύστερα από τη «διοχέτευση» της πληροφορίας ότι η τουρκική κυβέρνηση φέρεται να επιλέγει την περιοχή της ανατολικής Θράκης και συγκεκριμένα τη μικρή πόλη Ιγνεαντά (Ινιάδα), στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, για την κατασκευή του τρίτου πυρηνικού σταθμού της χώρας.
Η Τουρκία έχει δρομολογήσει την κατασκευή από κοινού με τη Ρωσία του πρώτου πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού. Ο δεύτερος αναμένεται να κατασκευαστεί στην περιοχή της Σινώπης.
Η συνεργασία ωστόσο με ιαπωνικούς επιχειρηματικούς ομίλους φαίνεται, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, πως λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στην Ιαπωνία θα ανασταλεί.
Ο αρχικός στόχος προέβλεπε έως το 2023 να λειτουργούν συνολικά τρεις πυρηνικοί σταθμοί με δυνατότητα παραγωγής 15.000 μεγαβάτ. Σημειώνεται πως ο τρίτος πυρηνικός σταθμός, εφόσον υλοποιηθεί ο αρχικός σχεδιασμός, θα απέχει περίπου 300 χλμ. από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
[αναδημοσίευση από το INPOST.gr]

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος13/4/11 21:11

    Ευτυχώς και «αποθήκευσα» το σχόλιοτης «Piazza del Popolo» με τίτλο:
    «Τι γνώμη έχετε για την εξόρυξη χρυσού στην Θράκη»;
    Στο οποίο κάποιος συμπολίτης Ανώνυμος (7/4/11 02:07) σε μια παράγραφο του σχολίου του, να πω ότι προέβλεψε ποιες αποφάσεις θα λάβει το περιφερειακό συμβούλιο…… να πω ότι είχε πληροφόρηση από μέσα…., ανέφερε:

    «Δεν θέλουν τα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά θα πουλήσουν τα κοιτάσματα «ουρανίου 235» της βόρειας Ελλάδας στη μελλοντική πυρηνική αυτοκρατορία. Τα ίδια πρόσωπα που θα αποφασίσουν για την απαγόρευση…..τα ίδια πρόσωπα θα αποφασίσουν ή θα γνωμοδοτήσουν για τη πώληση των κοιτασμάτων «ουρανίου 235». Εδώ γελάνε!!!!!!! Και οδείρονται!!!!
    Κυριακή κοντή γιορτή. Μεσοβέζικο ναι ή μεσοβέζικο όχι για το χρυσό θα γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο δηλ. τίποτα, και όχι για τα πυρηνικά εργοστάσια των γειτονικών χωρών, έ και τι έγινε πολύ φασαρία για το τίποτα, αφού η κατασκευή και η λειτουργία των δύο εργοστασίων από τη Τουρκία και τη Βουλγαρία είναι πλέον γεγονός».
    ***************
    Τελικά πάνω κάτω οι …..αποφάσεις του περιφερειακού συμβουλίου είναι όπως αναφέρθηκαν στο σχόλιό του.
    Πράγματι αν ήθελαν να καταστεί και να κηρυχθεί η περιοχή μας αποπυρηνικοποιημένη ζώνη, εκτός από την πομφόλυγα διακήρυξη, αν πραγματικά πιστεύουν σε όσα αναφέρονται στη διακήρυξη, να γίνουν πράξη, δηλ. να αποφασισθεί να μην εξορυχθεί και πωληθεί ούτε ένα γραμμάριο ουρανίου από την περιοχή της Ανατ. Μακ. & Θράκης τότε θάρθει η ώρα η καλή που η Ελλάδα με τα οικονομικά χάλια που έχει, τα οποία θα διαρκέσουν σε βάθος χρόνου, η ίδια η πατρίδα μας θα προσφέρει σε συμφέρουσα τιμή το ουράνιο στη φίλη Τουρκία.
    Η Τουρκία ως μια από τις ισχυρότερες 10 οικονομικά χώρες θα φυλάξει τα αποθέματά της σε ουράνιο για τη μετά-νέο-Οθωμανική εποχή.
    Με την αμφισβητούμενη απόφασή του το περιφερειακό συμβούλιο δώρισε τα βουλγάρικα χρυσωρυχεία στους επενδυτές, και η συνέχεια είναι της Θράκης.
    Σε θέματα διεθνούς επιπέδου η κατάφαση ή άρνηση συμφωνιών συνοδεύεται από το «τεκμηριωμένο γιατί ή διότι». Αυτό δεν υπήρξε, γιατί το ατεκμηρίωτο όχι να ληφθεί υπόψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος14/4/11 10:25

    Θα δίνουμε ουράνιο και θα παίρνουμε ηλεκτρική ενέργεια. Ανταλλαγή προϊόντων η γέφυρα φιλίας.
    Και έτσι η χώρα μας θα είναι αυτάρκης σε ενέργεια στο τζάμπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος14/4/11 21:17

    No commend για τις χαζαμάρες τους που λέει και ο Λάκης Λαζόπουλος.
    Αλλονού παπά ευαγγέλιο είναι η διαχείριση αυτών των θεμάτων που άπτονται της διεθνούς πολιτικής.

    *****************

    Η Τουρκία ψάχνει για ουράνιο!
    Μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τη Ρωσία για την κατασκευή εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας, στην περιοχή Άκουγιου της Νότιας Τουρκίας.
    Η Άγκυρα δείχνει της προθέσεις της πως θέλει να είναι ανεξάρτητη και στην πρώτη ύλη , που είναι το ουράνιο.
    Σύμφωνα με την εφημερίδα Ζαμάν το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες Διευθύνσεις για την επανέναρξη έρευνας ουρανίου σε όλη την επικράτεια.
    Η σχετικές έρευνες είχαν διακοπεί το 1990. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τους Ρώσους, η Διεύθυνση Έρευνας Μεταλλευμάτων της Τουρκίας θα ξεκινήσει τις εργασίες αυτές.
    Ήδη καλούνται τεχνοκράτες και επιστήμονες που έχουν βγει στη σύνταξη για να συνεχίσουν οι έρευνες εκεί που έχουν σταματήσει. Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι σε τέσσερα διαφορετικά σημεία της Τουρκίας υπάρχει απόθεμα ουρανίου που φτάνει περίπου στους 9 χιλιάδες τόνους.
    Το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας ΄Ακουγιου θα έχει δυνατότητα παραγωγής ενέργειας 5000 MW που σημαίνει ότι οι ετήσιες ανάγκες του εργοστασίου θα είναι περίπου 1000 τόνους ουρανίου.
    Η Τουρκία πάντως είναι σε διαπραγματεύσεις και για κατασκευή δεύτερου εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στη Βόρειο Τουρκία.
    Στις διαπραγματεύσεις συμμετέχουν εταιρείες από τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. ΠΗΓΗ: http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=1517

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.