21.2.11

Ανακοίνωση του Επιστημονικού προσωπικού της εταιρίας «Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ»

Έχοντας ως αφορμή τις πρόσφατες αναφορές από πλήθος ανθρώπων ειδικών και μη, στο έργο χρυσού στο Πέραμα Έβρου, θα επιθυμούσαμε να γνωστοποιήσουμε στον κόσμο της περιοχής μας, από τη δική μας θέση, ορισμένες αλήθειες που έχουν σκόπιμα αλλοιωθεί ή παραποιηθεί:
Αποτελούμε το παρόν επιστημονικό προσωπικό της εταιρίας ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε. και καταγόμαστε από την Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή, όπως συμβαίνει φυσικά με το διοικητικό προσωπικό, και εργαζόμενους από το χωριό του Περάματος. Είμαστε ντόπιοι και ζούμε εδώ, όπως και θα εξακολουθούμε να το κάνουμε όσο προσφέρονται δουλειές ανάλογες των σπουδών μας και της εργασιακής εμπειρίας μας.
Γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε σε αυτόν τον τόπο, έχοντας τις ίδιες ευαισθησίες με τους συμπολίτες μας για την ανάπτυξη του τόπου μας και την προστασία του περιβάλλοντός του.
Η κατάρτιση και η συνεχής πρόοδος μας σε τομείς όπως η Περιβαλλοντική Μηχανική, η Γεωλογία και η Μεταλλουργία, σε συνδυασμό με την αδιάσειστη πεποίθησή μας στα οφέλη της εφαρμογής τους, από υπεύθυνες εταιρίες που σέβονται τις νομοθεσίες και κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Κράτους, μας έχουν φέρει ως συνεργάτες σε αυτό το έργο.
Το έργο του Περάματος θα συμβάλλει σημαντικά στην αναστροφή της φθίνουσας πορείας της οικονομίας της περιοχής, αν και φυσικά από μόνο του δε φτάνει για την οριστική σωτηρία. Παράλληλα δεν αποτελεί εμπόδιο για οποιαδήποτε επένδυση άλλου είδους.
Το έργο δεν θα είναι η καταστροφή για τη χλωρίδα την πανίδα και τους ανθρώπους, μιας και η σύγχρονη τεχνική έχει δοκιμαστεί σε εκατοντάδες ανάλογα έργα, πόσο μάλλον όταν εφαρμόζεται από υπεύθυνους εξειδικευμένους εργαζόμενους, και υπόλογες εταιρείες.
Εξασκούμε την επιστήμη που σπουδάσαμε και αυτονόητα αμειβόμαστε γι’ αυτό. Τα υπονοούμενα από οποιονδήποτε για κάτι διαφορετικό δεν μας ενοχλούν. Μας ενοχλεί όμως που εμποδίζεται η δυνατότητα και σε άλλους (ιδίως νέους) επιστήμονες να εργαστούν για το όφελος των ίδιων και της πατρίδας τους.
Είναι λογικό να υπάρχουν περιορισμένες γνώσεις του πληθυσμού σε ένα τόσο εξειδικευμένο θέμα, που δυστυχώς διεγείρουν φράσεις τρομοκρατίας και διατηρούν μέρος των κατοίκων της περιοχής μας σε μια στείρα άρνηση για μια αόριστη υποτιθέμενη απειλή, κι έχουν ως αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωση πλήθους ανάλογων συμβατών με το περιβάλλον μεταλλευτικών έργων.
Το ερχόμενο χρονικό διάστημα θα διεξαχθούν ενημερωτικά ταξίδια και ημερίδες με πρώτο ένα ταξίδι σε ενεργό χρυσωρυχείο στην Φινλανδία. Παράλληλα με αυτά, είμαστε πάντα στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου για πληροφόρηση, ενημέρωση και συζήτηση.
Με εκτίμηση
Γιάννης Μπαράς, Μηχανικός Γεωλόγος
Θόδωρος Ελευθέρογλου, Μηχανικός Μεταλλείων - Διαχείρισης Περιβάλλοντος
Λουτφί Ντοάν Μεχμέτ, Μεταλλουργός
ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ (Βενιζέλου 51 Αλεξανδρούπολη. Τηλέφ. 25510-80987, www.tgm.gr)

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος21/2/11 19:42

    Λεφτά και λεφτά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου θυμίζετε τους επιστήμονες στις ταινίες Bond που ο Βlofeld πείθει, κάνει υπέρμαχους των σκοπών του σερβίροντάς τους μεγάλα ιδεώδη και -μόλις αυτοί επιτελέσουν το ρόλο τους και καταλάβουν ότι πιάστηκαν κορόιδα- τους στέλνει να... βρουν τον αγαπημένο τους παπού.

    Δυστυχώς, έχοντας δουλέψει πολλά χρόνια με φαρμακευτικές, βιοτεχνολογικές και combinatorial tech εταιρίες, ξέρω ότι εσείς οι επιστήμονες είστε λαμπρά μυαλά όσον αφορά τον τομέα σας, αλλά -κατά τα άλλα- δεν μπορείτε να δέσετε από μόνοι σας ούτε τα κορδόνια σας.

    Αυτό που λέμε "one track minds".

    Κι αυτό δεν είναι καλό, δεδομένου ότι αφήνει μεγάλη ελεύθερη έκταση μυαλού προς... εκμετάλλευση.

    Και το όνομα αυτής, "αφέλεια".

    Μην εκπλήσσεστε. Ακόμη κι ο Einstein είχε πολύ από δαύτη (δεν τον γνώρισα, αλλά έχουμε πολλούς κοινούς γνωστούς, στην Pasadena και στο Glendale, επιστήμονες και μη).

    Άλλωστε, έχω βιώσει το έργο από πρώτο χέρι. Γιατί, πρέπει να ομολογήσω, έχω κι εγώ κατά περίπτωση εκμεταλλευτεί αυτήν την αφέλεια διαφόρων επιστημόνων (ονόματα δεν λέμε - ίσως κάποια είναι γνωστά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος23/2/11 14:26

    Τώρα ο Κος Ούλι νομίζει οτι αποστόμωσε το επιστημονικό προσωπικό της εταιρίας; Δεν διακρίνεται καμία διάθεση του προσωπικού να επιδειχθεί, πόσο μάλλον να διαχωριστεί από το υπόλοιπο σύνολο του ντόπιου πλυθησμού.

    Αλλά φυσικά δεν αντέχει ο κάθε ίντιοτ να εκφέρει την άποψη του και να εκλάβει τα γραφόμενα σύμφωνα με τις δυνατότητες του. Εκεί είναι το πρόβλημα, στο οτι το μήνυμα δεν το λαμβάνουν όλοι. Γιατί για να το λάβεις όπως πρέπει δεν πρέπει να είσαι προκατηλλημένος.

    Κανένας στην παραπάνω δήλωση δεν μιλάει για μεγάλα ιδεώδη. Για εφαρμογή της επιστήμης που σπούδασαν μιλάνε. Και οι εταιρίες που λέτε οτι εργαστήκατε δεν έχουν καμία σχέση με τις ειδικότητες των κυρίων, ούτε και με τα μεταλλεία γενικότερα. Μην μπερδεύεστε άδικα. Και αφήστε να ενημερωθεί ο κόσμος γιατί το θέμα είναι σοβαρό και η παραπληροφόρηση έχει πετύχει μέρχι τώρα τον σκοπό της: μας έχει διχάσει και μας έχει τρομοκρατήσει.

    Κε Ούλι επικεντρωθείτε στο έργο σας και εκμεταλλευτείτε τους αφελής που επικαλείστε με περηφάνεια οτι εκμεταλλεύεστε...
    Και αφήστε τις φιλοσοφίες για τον λαό του Έβρου που πεινάει, δεν έχει δουλειά και επομένως άπειρο χρόνο να φιλοσοφεί...

    Άλλωστε ο κλάδος των οικονομικών που υπηρετείτε είναι αυτός που οφείλεται για τα δεινά της μάζας που έχει παγιδευτεί σ'ενα απάνθρωπο οικονομικό σύστημα (βλέπε: καταρρέων καπιταλισμός).
    Και να μην μιλήσω κάν για τις φαρμακοβιομηχανίες και τα λόμπυ τους...

    Σας έυχομαι κάθε επιτυχία.
    Ευχαριστώ και περαστικά σας...

    Τσομπανάκης Κ. (από τον Έβρο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.