8.2.11

Εποικοδομητική διαβούλευση για το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης Οροσειράς Ροδόπης στην Ξάνθη

Στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011 συνάντηση εργασίας με θέμα το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης Οροσειράς Ροδόπης, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρη Γιαννακίδη, παρόντος του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Φώτη Καραλίδη και του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα Γιώργου Ούστογλου και με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών, ενώ συμμετείχαν και οι δήμαρχοι Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης και Μύκης Μεχμέτ Τσουκάλ. «Στόχος μας είναι ν’ αλλάξουμε την αναπτυξιακή ατζέντα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ» δήλωσε ο κ. Γιαννακίδης στο πλαίσιο της σύσκεψης, δίνοντας έμφαση στο πλούσιο και μοναδικό οικοσύστημα της περιοχής που είναι το ουσιαστικό πλεονέκτημά της.
«Προσπαθούμε να εμπεδώσουμε και να θεσμοθετήσουμε μια έκφραση δημοκρατικού προγραμματισμού ώστε να συναποφασίζουν όλοι οι φορείς για τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία στοχεύοντας στην ανάδειξη του αναπτυξιακού προτύπου της περιοχής μας» δήλωσε με το πέρας της σύσκεψης, εξηγώντας ότι τελικοί δικαιούχοι είναι οι Περιφερειακές Ενότητες, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση. Ενημέρωσε ότι μέσα από την παρούσα σύσκεψη προσδιορίστηκαν μια σειρά από δράσεις και μέτρα τα οποία πρέπει να εξειδικευτούν για να γίνουν έργα. Ο Περιφερειάρχης οριοθέτησε το τέλος του Απρίλη για τη σχηματοποίηση και ολοκλήρωση του προγράμματος.
Ο κ. Γιαννακίδης ανακοίνωσε επίσης ότι σύντομα θα συναντηθεί με τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομίας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Παναγιώτη Ρήγα για να προσδιοριστεί το ύψος της χρηματοδότησης. «Αυτό που θα μείνει στην περιοχή μας είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρέμβασης στην ορεινή Ροδόπη» είπε, ζητώντας από τις υπηρεσίες και τους δημάρχους τη συνδρομή τους στο να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια όπως και το να επιταχύνουν την κατάθεση των προτάσεών τους.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Φώτης Καραλίδης από την πλευρά του εξήγησε ότι οι Περιφερειακές Ενότητες συμμετέχουν στο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα το τελευταίο διάστημα, διοικητικά και υπηρεσιακά. «Κατόπιν συσκέψεων, προσδιορίσαμε πού μπορούμε να κατευθύνουμε κάποια ζητήματα, όπως είναι το κομμάτι των υποδομών και της διασυνοριακής σύνδεσης, αλλά και την αξιοποίηση της κτηνοτροφίας κύρια στον ορεινό όγκο, με την ενδεχόμενη κατασκευή κτηνοτροφικών πάρκων, τη διαχείριση υδάτων, με τη δημιουργία λιμνοδεξαμενών, αλλά και τις θερμές πηγές των Θερμών».
Ο κ. Καραλίδης έκανε λόγο και για το ενδεχόμενο της αναβάθμιση των κέντρων υγείας της ορεινής περιοχής, όπως και για πυροπροστασία. «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ξεκινά πιλοτικά σε συνεργασία με τη Βουλγαρία». Επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης μίλησε για αλλαγή στη λειτουργία των Υπηρεσιών. «Θα πρέπει οι υπηρεσίες να γίνουν εργαλεία πρότασης για την ανάπτυξης της περιοχής» δήλωσε και ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνουν συσκέψεις με την ομάδα έργου και τις υπηρεσίες ώστε να προκύψουν συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.