17.1.11

Απάτη - μαμούθ εις βάρος του ΙΚΑ! Έρευνες και σε Καβάλα και Ξάνθη

Οι οργανωτές της απάτης υπέβαλαν μέσω εταιριών, λογιστικών και δικηγορικών γραφείων ψευδείς Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις, στις οποίες δήλωναν εργαζόμενους και μεροκάματά που δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα. Οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονταν ηλεκτρονικά και αφορούσαν σε πραγματικά ή φανταστικά έργα, με πιστωμένα ένσημα, χωρίς να το γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες τους.
Στην υπόθεση, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, εμπλέκονται 62 άτομα σε όλη την Ελλάδα, από διάφορες εταιρίες, τα οποία φέρεται να πρωτοστατούσαν στην απάτη.
Όσοι εμφανίζονταν στα χαρτιά ως υπάλληλοι έπαιρναν το ένσημα ασφάλισης και τις άλλες παροχές (δώρα, επιδόματα, παροχές υγείας κλπ) και ακολούθως κατέβαλαν στους οργανωτές της απάτης το συμφωνηθέν χρηματικό ποσό, οι οποίοι ουδέποτε κατέβαλαν τις εργοδοτικές εισφορές που τους αναλογούσαν.
Η συνολική ζημία για το ΙΚΑ υπολογίζεται σε 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το Ίδρυμα, οι ασφαλισμένοι που δηλώνονταν χωρίς στην πραγματικότητα να εργάζονται, φτάνουν τα 50.000 άτομα.
Η απάτη γινόταν εν γνώσει και του δήθεν εργοδότη και του ασφαλισμένου. Ο τελευταίος πλήρωνε την εισφορά που αναλογούσε στο ΙΚΑ και κατέβαλλε στους «εργοδότες» το ποσό που είχαν συμφωνήσει, χωρίς όμως αυτοί να τα καταβάλλούν στο ΙΚΑ. Έτσι, αποκόμισαν συνολικά πολύ μεγάλα ποσά. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε έπειτα από 12 μηνύσεις που κατατέθηκαν από τον Διοικητή του ΙΚΑ.
Η Ασφάλεια Αττικής εν συνεχεία πραγματοποίησε έρευνες στους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Ξάνθης, Αχαΐας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Πιερίας, Πρέβεζας και Σερρών. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε ψηφιακή ανάλυση στα ηλεκτρονικά ίχνη των ατόμων που εξαπατούσαν το ΙΚΑ και έτσι εντόπισαν τους οργανωτές της απάτης. Τα 62 άτομα που ενέχονται στην απάτη σχετίζονται με κατασκευαστικές εταιρίες, λογιστικά γραφεία, ένα δικηγορικό γραφείο ή ήταν οι ίδιοι επιχειρηματίες και κατασκευαστές.
Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι ενός εξ αυτών βρέθηκαν 170.000 ευρώ, τα οποία δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει από τις επαγγελματικές του δραστηριότητες. Η δικογραφία διαβάστηκε και στην Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος και το πόθεν έσχες. Όλες οι δικογραφίες θα υποβληθούν στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.