25.11.10

Μόνο δύο παραπέμπονται για το σκάνδαλο των ομολόγων

«Μικρό καλάθι» παραπομπών στην υπόθεση του σκανδάλου με τα δομημένα ομόλογα επιλέγει η κυβερνητική πλειοψηφία, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο «διαρροών» από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατά το προηγούμενο της ψηφοφορίας στην υπόθεση του Βατοπεδίου. Έτσι, ενώ η αρχική πρόθεση ήταν στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής να ζητείται η σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης προς αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών για τέσσερα «γαλάζια» πρώην κυβερνητικά στελέχη, τελικώς επήλθε διαχωρισμός του «κατηγορητηρίου» της Επιτροπής. Και στο πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής που θα παραδοθεί την προσεχή Τρίτη στον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο καταλογίζονται ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Πέτρο Δούκα και τον πρώην υπουργό Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη, ενώ αποδίδονται μόνο πολιτικές ευθύνες στους πρώην υπουργούς Γιώργο Αλογοσκούφη και Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Κατά τους βουλευτές της πλειοψηφίας πρέπει να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για τον Πέτρο Δούκα (ο οποίος, θυμίζουμε, έχει παραπεμφθεί και για την υπόθεση του Βατοπεδίου) επειδή ήταν «ο καθ’ ύλην αρμόδιος υφυπουργός», όπως αναφέρεται και «στο σχετικό φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως που επικαλέστηκε και ο τότε προϊστάμενός του Γιώργος Αλογοσκούφης». «Αυτός εκδίδει τα δομημένα από τον ΟΔΔΗΧ, δίνει τις κατευθύνσεις και δεν εφαρμόζει την εγκύκλιο του 2004 που λέει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να ενημερώνουν για επενδύσεις τέτοιου τύπου, αυτός υπογράφει, παρά τις επιφυλάξεις της υπηρεσίας, το περιβόητο ομόλογο της JΡ Μorgan,αυτός ουσιαστικά είναι εκείνος που δίνει το “ΟΚ” για την πώληση και των άλλων ομολόγων στα ασφαλιστικά ταμεία» ανέφερε, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Εξεταστικής, ο Χρήστος Πρωτόπαπας.
Αναφορικά με τον Σάββα Τσιτουρίδη ο πρόεδρος της Εξεταστικής απέρριψε τον ισχυρισμό του πρώην υπουργού Απασχόλησης ότι δεν μπορούσε να ελέγξει τη διαδικασία έκδοσης των δομημένων ομολόγων. «Νομικά έπρεπε να ελέγξει» σημείωσε ο Χρήστος Πρωτόπαπας, επικαλούμενος τον ρόλο των κυβερνητικών επιτρόπων που είχαν οριστεί στα Ταμεία.
Βαριές ευθύνες αποδίδουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Κουρή, ο οποίος, όπως αναφέρεται, «έχει κεντρικό ρόλο» στην υπόθεση, ενώ επισημαίνεται πως παρότι έχουν διαπιστωθεί «σοβαρότατες ευθύνες» του «δεν έχει ελεγχθεί από τη Δικαιοσύνη». Επιπλέον η πλειοψηφία επισημαίνει στο πόρισμά της ότι «υπάρχουν ζητήματα δικαστικής συγκάλυψης», επικαλούμενη τις καταθέσεις του πρώην εισαγγελέα Γιώργου Ζορμπά.
Για τους δύο πρώην υπουργούς στους οποίους καταλογίζονται «πολιτικές ευθύνες», οι κυβερνητικοί βουλευτές αναφέρουν για μεν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ότι «υπέγραψε την κοινή υπουργική απόφαση» έκδοσης του εξοπλιστικού δανείου, για δε τον Γιώργο Αλογοσκούφη ότι ενώ «εμφανίζεται να μην ξέρει τίποτε» για ένα δάνειο 300 εκατ. ευρώ, «από τη στιγμή που ξεσπά το σκάνδαλο ξαφνικά γίνεται αρμόδιος, τα παίρνει όλα πάνω του, κάνει τις διαπραγματεύσεις και ψηφίζει τον νόμο για να επιστραφούν τα ομόλογα στα Ταμεία, αλλά με χρήματα του Δημοσίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.