2.8.10

«Ανάσα» για την περιφέρεια η Εγνατία Οδός

Ως η μεγαλύτερη επανάσταση για τη Βόρεια Ελλάδα χαρακτηρίζεται η κατασκευή της Εγνατίας Οδού, καθώς ο υπερσύγχρονος αυτοκινητόδρομος έχει καταφέρει να επιφέρει σημαντικές αλλαγές και έχει επιδράσει ιδιαίτερα θετικά σε περιφερειακούς νομούς. «Η σωστή λειτουργία και εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού από τις τοπικές κοινωνίες μπορεί να βοηθήσει στην μεταβολή και αύξηση μεγάλων μεγεθών, όπως ο πληθυσμός και το ΑΕΠ των περιοχών», αναφέρει μεταξύ άλλων ο προϊστάμενος του «Παρατηρητηρίου» της Εγνατίας Οδού, Βασίλης Φούρκας, ο οποίος είχε συντάξει το Νοέμβριο του 2009 έκθεση με θέμα την εκτίμηση επίδρασης του αυτοκινητοδρόμου και των κάθετων αξόνων του στην πολυκεντρική χωρική ανάπτυξη της ζώνης επιρροής.

Η επιρροή και η μεταβολή του πληθυσμού που κατοικεί σε απόσταση 50 χιλιομέτρων επί του εθνικού δικτύου από τις έδρες των νομών εξαρτάται κυρίως από την υποδομή και το οδικό δίκτυο που υπήρχε στην περιοχή πριν την κατασκευή της Εγνατίας Οδού. «Όταν ο αυτοκινητόδρομος έρχεται να πραγματοποιήσει σοβαρές μεταβολές στο οδικό δίκτυο ενός νομού ή μιας περιφέρειας είναι σαφές ότι παρουσιάζονται μεγαλύτερες μεταβολές», τονίζει ο Βασίλης Φούρκας. Οι μεγαλύτερες επιπτώσεις της Εγνατίας Οδού και οι σημαντικότερες μεταβολές στον πληθυσμό εμφανίζονται στην Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, τα Γρεβενά, την Ηγουμενίτσα, καθώς και στην Καστοριά, κάτι που φανερώνει ότι λόγω της Εγνατίας Οδού αυξάνεται η δυνατότητα να αναπτυχθούν μικρά και περιφερειακά αστικά κέντρα.
Οι μετακινήσεις μεταξύ των πόλεων Ξάνθη-Κομοτηνή-Αλεξανδρούπολη, αυξήθηκαν κατά μεγάλο βαθμό τόσο σε απόλυτες όσο και σε ποσοστιαίες τιμές. Έτσι έχουμε αύξηση των ετήσιων μέσων ημερήσιων μετακινήσεων κατά 370% (δηλαδή κατά 310 μετακινήσεις) μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Ξάνθης, κατά 270% (δηλαδή κατά 980 μετακινήσεις) μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνής και κατά 81% (δηλαδή κατά 798 μετακινήσεις) μεταξύ Κομοτηνής και Ξάνθης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.