17.11.09

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μέσα από τον φωτογραφικό φακό

Δείτε σε πολύ καλή ανάλυση, φωτογραφίες εκείνης της εποχής, που απεικονίζουν όσο πιο γλαφυρά γίνεται τα γεγονότα του τριημέρου της εξέγερσης κατά της ξενοκίνητης χούντας στο Πολυτεχνείο. Πολλές από τις φωτογραφίες είναι αυθεντικές και σκαναρίστηκαν ειδικά για το διαδίκτυο και το ιστολόγιο μας!
Πολυτεχνείο - Νοέμβρης 1973Πολυτεχνείο - Νοέμβρης 1973
Μην ξεχνάτε ότι σήμερα στις 1 το μεσημέρι προσυγκέντρωση στην παλιά Νομική του ΔΠΘ για την πορεία της επετείου. Η πορεία θα ξεκινήσει κατά τις 3. Ραντεβού εκεί!
Δείτε φωτογραφίες εδώ…

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος17/11/09 18:46

    Χρόνια πολλά σου σύντροφε, θυμήσου τέτοιες μέρες
    πως όλοι οι Νοέμβρηδες στο δεκαεφτά κολλάνε
    Χρόνια πολλά σου σύντροφε και σήμερα μιλάνε
    για τις πιο όμορφες που ακόμα δεν ζήσαμε τις μέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος19/11/09 11:31

    ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΩΝ ΧΟΥΝΤΟΝΟΣΤΑΛΓΩΝ.

    Έχουν περάσει πολλά χρόνια, αλλά όμως υπάρχουν. Ζουν ανάμεσα μας κάποια (αηδιαστικά) χουντικά σταγονίδια. Τα ζόμπι αυτά μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε από την κασέτα που παίζουν στις συζητήσεις τους. Αναφέρω μερικές χαρακτηριστικές ατάκες τους:

    1) Δεν μπορούσε, παπαγαλίζουν, να μη γίνει η δικτατορία γιατί ο πολιτικός κόσμος είχε ...χρεοκοπήσει.
    2) Οι Έλληνες, λένε, την ήθελαν την «επέμβαση των στρατιωτικών» και πολλοί επιθυμούσαν την έλευση του ...λοχία που θα μας ...έσωζε.
    3) Θυμούνται τα πρώτα «φιλολαϊκά» μέτρα της δικτατορίας και ότι «πριν» υπήρχαν χωριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
    4) Λένε «Στην «επταετία» είχαμε ασφάλεια και κοιμόμασταν με ξεκλείδωτες πόρτες, ενώ τώρα μας σκοτώνουν οι Αλβανοί.»
    5) Η οικονομία, ισχυρίζονται, κατά την επταετία άνθισε όσο ποτέ.
    6) Ένα «επιχείρημά» τους είναι ότι στη διάρκεια της επταετίας δεν υπήρξαν σκάνδαλα.
    7) Μας λένε ότι τότε οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας είχαν κύρος, ενώ τώρα έχουν ...αποδυναμωθεί.
    8 ) Ο Παπαδόπουλος, λένε, ήταν ανιδιοτελής και απόδειξη του γεγονότος αυτού αποτελεί το ότι δεν απέκτησε περιουσία. Προχωρούν και λίγο πιο πέρα λέγοντας ότι ήταν ...κορόιδο που ...θυσιάστηκε για την ...Ελλάδα.
    9) Ισχυρίζονται σε όλους τους τόνους ότι η «επανάσταση» επικράτησε χωρίς λαϊκή αντίσταση και ότι ο μόνος αντιστασιακός ήταν ο Παναγούλης.
    10) Το Πολυτεχνείο, λένε, δεν ήταν παρά μία ασήμαντη αναρχική εκδήλωση και εκτός από ελάχιστους που σκοτώθηκαν κατά λάθος όλα τα άλλα είναι μύθοι. Δεν παραλείπουν βέβαια να συμπληρώσουν ότι το Πολυτεχνείο το εκμεταλλεύτηκαν «κάποιοι» για κομματικά και άλλα οφέλη.
    11) Ισχυρίζονται ότι η «εθνική τους κυβέρνηση» ακολούθησε σωστή πολιτική στο θέμα της Κύπρου, την οποία πρόδωσε ο ...Μακάριος.
    12) Το χειρότερο από όλα είναι ότι βρίσκουν τα ελαττώματα (πραγματικά ή διογκωμένα) της δημοκρατίας και με αυτά σαν «πάτημα» ζητούν τη χούντα που θα μας ...σώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.