26.10.09

Ο Οκτώβρης που άλλαξε τον κόσμο. 92 χρόνια απ’ την επανάσταση των Μπολσεβίκων

Ήταν 25 Οκτώβρη του 1917 όταν η κοινωνική κατάσταση της Ρωσίας, το πολιτικό κλίμα, οι συσχετισμοί των δυνάμεων, ο πόλεμος που διεξαγόταν από άκρη σ’ άκρη των ευρωπαϊκών εδαφών, η όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων και η αναταραχή που επικρατούσε τότε οδήγησαν σε ένα κοσμοϊστορικό γεγονός που τράνταξε πραγματικά όλη την υφήλιο. Δεν ήταν άλλο από την κορύφωση της Οκτωβριανής Επανάστασης με την κατάληψη των χειμερινών ανακτόρων και την ανατροπή της προσωρινής κυβέρνησης. Έκτοτε έχει περάσει σχεδόν ένας αιώνας, όπου πολύ νερό έχει κυλήσει στο αυλάκι της παγκόσμιας πορείας με τις εικόνες του τότε να φαντάζουν στο κυρίαρχο μεταμοντερνιστικό κλίμα που ζούμε ως θολή ανάμνηση μιας ξεπερασμένης και άχρωμης περιόδου.
Δείτε ένα ντοκουμέντο με σκηνές που διαδραματίστηκαν τον Οκτώβρη του 1917, καθώς και τηλεοπτικά πλάνα, μετά την επανάσταση…

10 σχόλια:

  1. Ανώνυμος26/10/09 10:16

    Να ξεπεράσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, από λανθασμένους επικοινωνιακούς χειρισμούς -όπως στο θέμα των γενικών γραμματέων- που έριξαν σκιές στα πρώτα δείγματα γραφής της, επιχειρεί η κυβέρνηση. Μία από τις λύσεις που εξετάζονται είναι να συσταθεί ομάδα διαχείρισης κρίσεων, υπό τον Θ.Πάγκαλο.

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα κακού επικοινωνιακού χειρισμού -όπως λένε στην κυβέρνηση- είναι η αντιμετώπιση του θέματος των γενικών γραμματέων υπουργείων και περιφερειών.

    Το συγκεκριμένο θέμα έδωσε αρχικώς πόντους στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διότι ενίσχυσε την ελπίδα στους πολίτες για υιοθέτηση κανόνων αξιοκρατίας και διαφάνειας, ωστόσο τόσο οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αξιολόγηση των υποψηφίων και στην ανακοίνωση των ονομάτων των επιτυχόντων όσο και η αίσθηση που δημιουργήθηκε ότι τελικώς θα επιλεγούν «γνωστά» στους υπουργούς πρόσωπα, φαίνεται να δημιουργούν «σκιές» στην όλη διαδικασία.

    Όπως μάλιστα έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίος υπουργός, «ήταν λάθος που δώσαμε στη δημοσιότητα ως πρώτο μόνο το όνομα του γενικού γραμματέα Δικαιοσύνης, αφού άπαντες βάλθηκαν να αποδείξουν ότι έχει κάποιου είδους σχέση με τον υπουργό».

    Ο Χ.Καστανίδης κατηγορήθηκε ότι το πρόσωπο που επέλεξε για τη θέση του γγ είναι γνωστός του και συγκεκριμένα ότι ο Γιώργος Δημήτραινας έχει συγγράψει βιβλίο μαζί με τη σύζυγο του υπουργού.

    Ο κ. Καστανίδης απάντησε πως τα ονόματα του κ. Δημήτραινα και της συζύγου του βρίσκονται μαζί σε τόμο που αποτελεί τα πρακτικά ημερίδας, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων εισηγητών. Ακόμη, ο κ. Καστανίδης παραδέχθηκε ότι γνωρίζει τον κ. Δημήτραινα, όπως και το σύνολο των 10 υποψηφίων για τη θέση του γγ του υπουργείου, και τόνισε ότι τον επέλεξε λόγω των προσόντων του, καθώς και της πεποίθησης ότι θα έχουν την καλύτερη δυνατή συνεργασία. Η καλή συνεργασία μεταξύ του υπουργού και του γενικού γραμματέα είναι βασικό ζητουμενο, δεδομένου ότι μετά τον υφυπουργό, ο γενικός γραμματέας είναι ο στενότερος συνεργάτης ενός υπουργού, επισήμανε ο κ. Καστανίδης.

    Εκτός της υπόθεσης των γενικών γραμματέων, επικοινωνιακές «τρύπες» της νέας κυβέρνησης διαπιστώθηκαν και στο θέμα των Stage, καθώς η κυβέρνηση εμφανιζόταν επί δύο 24ωρα να απολογείται για την πρόθεσή της να τα καταργήσει στον δημόσιο τομέα «την ώρα που αποτελούσαν προεκλογική εξαγγελία του ΠΑΣΟΚ» και αφετέρου διαπιστώθηκε έλλειψη συνεννόησης σε κυβερνητικό επίπεδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος26/10/09 10:23

    Ο οκτωβριος που αλλαξε τα φωτα σε εκατομμυρια ταλαιπωρους ανατολικους με εκατομμυρια νεκρους που τωρα αποκαλυπτονται οτι εκαναν τα κοκκινα μαρξιστικα φασιστικα καθεστωτα και χουντες.
    ευτυχως που τα εδω προδοτικα στοιχεία εχασαν την ευκαιρια να μας κανουν αλβανια βουλγαρια σκοπια ρουμανια κλπ ωραιες δημκρατικες χωρες τψν κολχοζ και των γκουλαγκ και των πουτανων που γεμισαν οι ...κακες δυτικες φιλελευθερες χωρες. τιμη και δοξα στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΗ ΝΙΚΗ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΑΜΟΒΟΥΛΓΑΡΟΑΛΒΑΝΩΝ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΩΝ ΣΤΟΝ ΣΥΜΜΟΡΙΤΟΠΟΛΕΜΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος26/10/09 11:18

    Μπρρρ...Ξέχασες τα κονσερβοκούτια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος26/10/09 11:20

    Έλληνες αυτός είναι ο πρωθυπουργός τους. ΑΣ ΤΟΝ ΔΟΞΑΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΣΟΚΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΣ ΤΟΝ...

    "Προσωπικά πιστεύω ότι είναι καλύτερα να έχουμε μερικά στρέμματα γηs λιγότερα από εκείνα που μαs ανήκουν, και να κοιμόμαστε τα βράδια ήσυχοι και ασφαλείs, παρά να έχουμε ότι μαs ανήκει και να μην μπορούμε να κλείσουμε μάτι από τον κίνδυνο κάποιαs ξαφνικήs επίθεσηs κακόβουλων γειτόνων εναντίον μαs."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος26/10/09 11:23

    ΚΑΛΑ ΛΕΣ ΓΙΑ ΚΟΝΣΕΡΒΟΚΟΥΤΙΑ .ΕΧΕΙΣ ΤΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΘΥΜΑΣΑΙ. ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ.Ο ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ ΠΕΘΑΝΕ ΤΟ 89

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος26/10/09 19:06

    Ομορφος κοσμος πασοκικα πρασινοφρουρικα καθεστωτικα και φασιστικα πλασμενος.....

    Διάβασα, χωρίς να εκπλαγώ, σε Κυριακάτικο φύλλο για τα κομματικά σημειώματα που στάλθηκαν από κάποιους Πασόκους (του βαθέος να υποθέσουμε ΠΑΣΟΚ) με παραλήπτη την Υπουργό Υγείας.
    Στα χειρόγραφα αυτά ραβασάκια υποδεικνύονται συγκεκριμένα ονόματα (στελεχών;) που θα πρέπει να μοιράσουν μεταξύ τους τις θέσεις Διοικητών των Νοσοκομείων.
    Η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί απόπειρα να πιεσθεί η κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου προκειμένου να προχωρήσει στην στελέχωση των σημαντικών αυτών θέσεων με τον συγκεκριμένο "παραδοσιακό" παλαιοκομματικό τρόπο.
    Γι' αυτούς, τους γραφικούς πλέον τύπους του κομματικού ( και όχι μόνο ) παραγοντισμού, είναι γνωστό στους πάντες, ότι...

    δεν υπήρχε όπως και δεν υπάρχει καμμία αναστολή για την ένταξή τους ( με οποιονδήποτε τρόπο ) στην κρατικοδίαιτη νομενκλατούρα.
    Και δεν μου προκάλεσε έκπληξη, το δημοσίευμα, γιατί και οι δικές μου πληροφορίες μιλούν για ανάλογες ενέργειες από (συνήθως αποτυχημένους και πολλάκις κατέχοντες κατά το παρελθόν - πρόσφατο κι απώτερο) κομματικούς με καταγωγή την Θεσσαλονίκη αλλά και πόλεις της Β. Ελλάδας.
    Πιστεύουμε όμως ότι δεν θα έχουν καμμία τύχη τέτοιου είδους πιέσεις.
    Η διαδικασία της "ανοιχτής διακυβέρνησης" που εισήγαγε ο Γιώργος Παπανδρέου θα ισχύσει και όλες οι κύριες θέσεις του ΕΣΥ θα προκηρυχθούν, και οι άριστοι και όχι οι αρεστοί θα κληθούν να αναλάβουν την ανόρθωση του διαλυμένου σήμερα Εθνικού Συστήματος Υγείας.
    Και κάτι ακόμη: Όσο αργούν οι απαραίτητες τοποθετήσεις των νέων Διοικητών, ΔΥΠΕαρχών, κλπ οι ήδη υπάρχοντες κάνουν πάρτυ. Ορίζουν εισηγητές στις επιτροπές που θα πραγματοποιήσουν τις κρίσεις γιατρών ή ακόμη προχωρούν σε διαδικασίες για ανάδειξη Διευθυντών της Ιατρικής Υπηρεσίας σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα της Θεσσαλονίκης.

    Αναρτήθηκε από press.gr@hotmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος26/10/09 20:36

    ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ

    Δεν έχω σκοπό να μακρυγορήσω για να αναλύσω τον άνθρωπο,τον ηγέτη,τον άξιο πρωθυπουργό,τον Ιωάννη Μεταξά.
    Επειδή αυτές τις ημέρες θα μας ζαλίσουν πάλι τον έρωτα με το ποιος είπε το όχι, ένα είναι το σίγουρο, ότι άνδρες πολιτικοί με την διορατικότητα του Μεταξά βγήκαν ελάχιστοι.
    Το ότι προετοίμασε την Ελλάδα για πόλεμο χωρίς κανένας να το πάρει είδηση,χωρίς να προκαλέσει κανένα γείτονα και χωρίς να γονατίσει τη χώρα στους φόρους αυτό και μόνο είναι άξιο θαυμασμού.
    Αν δε τα ειρηνικά έργα που έκανε τα είχε κάνει αριστερίζων πολιτικός θα του είχαμε στήσει άγαλμα σε κάθε πόλη.
    Το Ι.Κ.Α. οι εθνικές συλλογικές συμβάσεις, το οχτάωρο, τα έργα κοινωνικής ωφέλειας,δρόμοι,σχολεία κ.λ.π. είναι μερικά από τα κατορθώματά του.
    Το βασικό είναι ότι για πολλά μπορεί κάποιος να τον κατηγορήσει,αλλά κανένας δεν βρέθηκε να τον κατηγορήσει για κλοπή δημοσίου πλούτου.
    Πέθανε η δολοφονήθηκε φτωχός και φτωχότερη έγινε η Ελλάδα. Γιατί άλλη θα ήταν πιθανόν η έκβαση του πολέμου και η μετέπειτα πορεία της Ελλάδος.
    Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.
    Υ. Γ. Για όσους δεν βαριούνται το σπίτι του στην Κηφισιά ανοίγει μια φορά τον χρόνο, κάθε 28η Οκτωβρίου. Εκεί θα δείτε το δωμάτιο και την καρέκλα που υποδέχτηκε τον Ιταλό πρέσβη,διάφορα ντοκουμέντα και εφημερίδες της εποχής,φωτογραφίες και ιδιόχειρες σημειώσεις. Θα έχετε την ευκαιρία να συνομιλήσετε με την εγγονή του και τον δισέγγονο του και να μάθετε ορισμένα πράγματα τελείως διαφορετικά από αυτά που μας σερβίρουν οι δήθεν δημοκράτες (δυστυχώς και της από εδώ πλευράς).Η διεύθυνση του είναι Κεφαλληνίας και Δαγκλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τίποτα δε θ αλλάξει τη πίστη μου σ΄ένα κόσμο ειρήνης κοινοκτημοσύνης και ισότητας.
    O σοσιαλισμός δε μπορεί παρά να ζει στο μέλλον μου, όσο το παρόν μου είναι μίζερο κι ανάξιό μου.
    Κι αν είναι όνειρο αυτό μ αρέσει να ονειρεύομαι.
    Κι αν οι λάτρεις του Μεταξά το λένε "χούντα" μ΄αρέσει τόσο να γελάω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος26/10/09 23:56

    Τα κόμματα βρίσκονται σε κρίση. Η ΝΔ έχασε ένα εκατομμύριο ψήφους. Το ΠΑΣΟΚ δεν κέρδισε νέους ψηφοφόρους, έμεινε στάσιμο. Το ΚΚΕ μειώθηκε και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ απλώς διασώθηκε. Ο ΛΑΟΣ είδε τις μεγάλες του προσδοκίες να διαψεύδονται. Και το χειρότερο, τα κόμματα έχουν απωλέσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, των ίδιων των οπαδών τους.
    Είναι κυριολεκτικά πρωτοφανές (για όλη την Ευρώπη) ότι ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι προτίμησαν να χάσουν την εξουσία αντί να ψηφίσουν αυτούς που τους απογοήτευσαν. Αυτό αμφισβητεί τη διαδεδομένη άποψη ότι ο κάθε ψηφοφόρος βάζει πάνω από όλα το βόλεμά του, το ρουσφέτι, την τακτοποίηση των προσωπικών του υποθέσεων.
    Κάτι αλλάζει σε βάθος στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας αφού, όπως είδαμε, τα άλλα κόμματα δεν απορρόφησαν τη δυσαρέσκεια. Ο δικομματισμός φαινομενικά διατηρεί την ισχύ του αλλά τα ποσοστά απατούν. Η ιδέα «να πάρουμε την κυβέρνηση» δεν ασκεί την παλιά ακαταμάχητη γοητεία της, όχι σε όλους. Ίσως το φαινόμενο είναι προσωρινό αλλά αν τα κόμματα δεν «πάρουν το μήνυμα» θα εκπλαγούν δυσάρεστα.
    Πρώτος έκανε την επανάστασή του ο κόσμος της συντηρητικής παράταξης και προκάλεσε την ήττα της ΝΔ. Η διαφθορά και η οικονομική πολιτική (κατά τις δημοσκοπήσεις) ήταν τα κίνητρα αυτής της επανάστασης. Οι θεωρούμενοι συντηρητικοί πολίτες έδειξαν έμπρακτα ότι διαθέτουν υγιή ανακλαστικά και ριζοσπαστισμό. Καταγράφηκε ότι η ηθική εξακολουθεί για ορισμένους να είναι μέρος της πολιτικής. Ιδίως όταν η οικονομική πολιτική είναι μονομερής, εναντίον των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων. Στο πρόβλημα θα προσκρούσει σύντομα και το ΠΑΣΟΚ. Η οποιαδήποτε συναίνεση με στόχο να συνεχιστεί ή ίδια οικονομική πολιτική θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα με θύμα, πλέον, τη σημερινή κυβέρνηση. Συνυπεύθυνα για την κρίση και τα δυο κόμματα, θα πληρώσουν, το ένα μετά το άλλο, την αδυναμία τους να οδηγήσουν στην έξοδο.
    Η αποστασιοποίηση των «συντηρητικών» από τη ΝΔ συνοδεύτηκε από την άρνηση των «προοδευτικών» να συνταχθούν και να διογκώσουν, αριθμητικά, το ΠΑΣΟΚ. Η συμπεριφορά είναι κοινή και οφθαλμοφανώς ξεπερνάει τους κομματικούς διαχωρισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος27/10/09 08:25

    Ο Αμερικανοεβραίος-και ολίγον Έλληνας-Γιωργάκης,προκαλεί για μια ακόμα φορά:δεν φτάνει που ορκίζεται με το αριστερό,δεν φτάνει που δεν ξέρει να μιλήσει ελληνικά,τώρα...σιχαίνεται και το Μέγαρο Μαξίμου:ένα κτίριο ιστορικότατο και ελληνικότατο,που έχει συνδεθεί με όλες τις πολιτικές στιγμές της Μεταπολίτευσης και όχι μόνο!

    Είμαστε σίγουροι ότι ειδικά ο πανέμορφος πίνακας του Βρυζάκη "Η ΕΛΛΑΣ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΣΑ" (εικόνα αριστερά),θα προκαλεί...αλλεργία και σοκ στον ανθέλληνα γιο της Μάργκαρετ:η εικόνα των αγωνιστών του 1821 να δαφνοστεφανώνονται από τη Νίκη,είναι μια "εθνικιστική" και "φασιστική" αναπαράσταση που θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε ο Γιωργάκης και η ανθελληνική παρεούλα του!

    Όσο και να τον ενοχλεί όμως,ας καταλάβει ότι είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ και όχι Αμερικάνοι:όπως αυτοί έχουν το Οβάλ Γραφείο,εμείς έχουμε το Μέγαρο Μαξίμου;Εντάξει George;Ή θέλεις να στο πούμε στ'αγγλικά για να το πιάσεις;Αμερικανόδουλε...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.