16.4.09

Αυτά που ο Ρήγας έλεγε παλιά, πολύ παλιά, παρτιζάνοι στα Βαλκάνια κάνουν τώρα ζωντανά

Σε δεύτερη έκτακτη προβολή της ταινίας του Φώτου Λαμπρινού «Καπετάν Κεμάλ» προχώρησε το Φεστιβάλ κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης.
Η ταινία-ντοκιμαντέρ, ελληνοτουρκικής συμπαραγωγής, αφορά τον Μιχρί Μπελί, ο οποίος πήγε στη Θράκη ως εθελοντής για να πολεμήσει μέσα από τις τάξεις του «Δημοκρατικού Στρατού», στον ελληνικό εμφύλιο, από το 1947-1949.
Ο Μπελί, 94 ετών σήμερα, ήταν παρών στην προβολή της ταινίας, που προκάλεσε ενθουσιασμό στο ακροατήριο και στη δεύτερη έκτακτη προβολή.
Ο Μιχρί Μπελί, γιος δικαστή των Οθωμανικών δικαστηρίων της Σηλυβρίας στην Ανατολική Θράκη, προσχώρησε στο Κομμουνιστικό Κόμμα, στη δεκαετία του 1930 στις ΗΠΑ, όπου σπούδαζε στο πανεπιστήμιο του Σικάγου.
Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, όταν ήταν διοικητής Τάγματος του «Δημοκρατικού Στρατού» στα βουνά της Ροδόπης, έμαθε πολύ καλά τα ελληνικά, στα οποία εκφράζεται ακόμα, παρά την πολύ προχωρημένη ηλικία του.
Μετά τον ελληνικό εμφύλιο, γύρισε στην Τουρκία, όπου έδρασε από τις τάξεις του Κομμουνιστικού Κόμματος. Φυλακίσθηκε για μεγάλα διαστήματα στις φυλακές του Σουλταναχμέτ, (σήμερα το ξενοδοχείο Four Seasons). Το 1979 μετά από δολοφονική απόπειρα εναντίον του στην Κωνσταντινούπολη, αυτοεξορίσθηκε στη Σουηδία. Επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη μετά το 1992 και από το 2007 ζει με τη σύζυγό του στην ασιατική πλευρά της Πόλης.
«Αυτά που ο Ρήγας έλεγε παλιά, πολύ παλιά, παρτιζάνοι στα Βαλκάνια κάνουν τώρα ζωντανά», σιγοτραγουδούσε ο «καπετάν Κεμάλ», που θυμάται ακόμα τα λόγια του εμβατηρίου της εποχής.
«Η ταινία δεν αφορά τον εμφύλιο πόλεμο ή την πολιτική, αφορά τους ανθρώπους που συμμετείχαν στον πόλεμο και την πολιτική», λέει ο Μιχρί Μπελί.
Η ταινία, ελληνοτουρκική συμπαραγωγή στην οποία συμμετείχε και η ΕΡΤ, προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού στο Φεστιβάλ, παρουσία του σκηνοθέτη-σεναριογράφου Φώτου Λαμπρινού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.