7.4.09

Ανοίγει η ψαλίδα στις δημοσκοπήσεις. 5% μπροστά το ΠΑΣΟΚ

H αναγωγή των εκλογικών ποσοστών δείχνει ότι το ΠAΣOK θα συγκέντρωνε 149 βουλευτές αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα. Zήτημα χρόνου να ξεπεράσει τους 151

Η «κούραση» και η διάθεση «φυγής» του πρωθυπουργού, σε συνδυασμό με τους κλυδωνισμούς που προκαλεί το νέο σκάνδαλο Παυλίδη, την εντεινόμενη οικονομική κρίση και την αδυναμία της κυβέρνησης να δώσει άμεσα λύσεις σε καυτά προβλήματα όπως η εγκληματικότητα, σφίγγουν τον πολιτικό κλοιό γύρω από την κυβέρνηση.
Δημοσκόπηση της «Alco» που παρουσίασε το κυριακάτικο «Θέμα», καταγράφει για πρώτη φορά άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ του ΠΑΣΟΚ στις 5 μονάδες. Η αναγωγή εμφανίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να φτάνει στους 149 βουλευτές και να βρίσκεται κοντά στον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη για τη Ν.Δ. Ειδικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τρία ουσιαστικά στοιχεία.
Πρώτον, η ψαλίδα ανοίγει αν και ενισχύεται ο δικομματισμός. Αυτό σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει με πολλαπλάσια ταχύτητα από τη Ν.Δ. Οι ψηφοφόροι μετακινούνται απευθείας από τη Ν.Δ. προς το ΠΑΣΟΚ χωρίς να παρατηρείται αντίθετη κίνηση.
Δεύτερον, η Ν.Δ. έχει πλέον σημαντική συσπείρωση (71,7%) για κυβερνών κόμμα, αλλά οι επιδόσεις της παραμένουν χαμηλές και οι δυνατότητες να ενισχύσει τα ποσοστά της περιορίζονται.
Τρίτον, η σταθερή εκλογική βάση της Ν.Δ. μοιάζει κουρασμένη από τις κακές επιδόσεις της κυβέρνησης, αισθάνεται αγανάκτηση και απογοήτευση και πιθανότατα θα καταγραφεί μεγάλη αποχή στις ευρωεκλογές. Είναι φανερό ότι, αν δεν πάμε σε διπλές εκλογές, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα πυροδοτήσει ισχυρές πιέσεις προς την κυβέρνηση, που τελικά δεν θα αποφύγει τις κάλπες μέσα στο καλοκαίρι ή το φθινόπωρο.
Πιο συγκεκριμένα η δημοσκόπηση δείχνει το ΠΑΣΟΚ να προηγείται με 33,4% (από 32,6% που είχε πριν από 15 ημέρες σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας). Η Ν.Δ. βρίσκεται στο 28,4% (από 28,1% πριν από 15 ημέρες), δηλαδή η διαφορά εκτοξεύεται από τις 4,5% στο 5%. Το ΚΚΕ όχι μόνο κρατά σταθερά την Τρίτη θέση με 8,1% (από 8%), αλλά αυξάνει και τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται στο 5,6% (από 5,8%). Ο ΛΑΟΣ βρίσκεται στο 4,2% (από 4,5%) και η λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφος στο 15,9%. Η αύξηση της ψαλίδας τροφοδοτείται από τη σταθερή μετακίνηση ψηφοφόρων από τη Ν.Δ. απευθείας στο ΠΑΣΟΚ και την ενίσχυση της συσπείρωσης στην αξιωματική αντιπολίτευση.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος7/4/09 10:03

    Ο Ευριπίδης Στυλιανιδης στο χθεσινο πανελ του Χατζηνικολαου έκανε την καλυτερη του τηλεοπτικη εμφανιση της πενταετιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.