11.9.08

Οι μικρομεσαίοι οδηγούνται σταθερά κάτω από τα όρια της φτώχειας…

Τις τελευταίες μέρες είμαστε θιασώτες μιας ανελέητης φοροεπιδρομής προς τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, με μόνο στόχο την κάλυψη των μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων του αποτυχημένου σε σχεδιασμό και εκτέλεση προϋπολογισμού της Ν.Δ.
Τη χρόνια αποτυχία της οικονομικής πολιτικής και τον πανικό της κυβέρνησης καλούνται πάλι να πληρώσουν οι μικρομεσαίοι, οι οποίοι οδηγούνται σταθερά κάτω από τα όρια της φτώχειας, βιώνοντας και το γενικότερο αντιαναπτυξιακό κλίμα που επικρατεί στην οικονομική ζωή της χώρας.
Με την κατάργηση του αφορολόγητου των 10.500€, εξομοιώνονται νέοι και παλιοί επαγγελματίες, ειλικρινείς και ανειλικρινείς φορολογούμενοι, μισθωτοί με μπλοκάκι και ελεύθεροι επαγγελματίες ή επιχειρηματίες, την ίδια ώρα που οι επιχειρήσεις καλούνται να περαιώσουν τα βιβλία τους με τα ίδια κριτήρια και ποσά και για μεγάλες και για μικρότερες επιχειρήσεις. Και αυτά βέβαια είναι συνέπεια της μεγαλειώδους απαξίωσης των φοροελεγκτικών μηχανισμών που συντελέσθηκε την τελευταία πενταετία.
Είδαμε νωρίτερα στην χρονιά το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας να αλλάζει προσανατολισμό και εκεί που ορθώς απευθυνόταν στους έχοντες, να αγγίζει πλέον κάθε πολίτη που έχει κάτι πέραν της κύριας κατοικίας του.
Ακόμα, προς δόξαν του «περιορισμού της γραφειοκρατίας», είδαμε να στήνεται μια βιομηχανία εκατομμυρίων γύρω από το κτηματολόγιο. Ο πολίτης πέρα από το χαράτσι του ειδικού τέλους των 35€ για κάθε εμπράγματο δικαίωμα που δηλώνει, αναγκάζεται, λόγω της πολυπλοκότητας για τη συμπλήρωση, να απευθύνεται σε ιδιώτες «ειδικούς», έναν παραμηχανισμό που στήθηκε για την ενθυλάκωση του προσωρινού αυτού τεχνητού τζίρου. Έτσι, τελικά υπερδιπλασιάζεται το κόστος κάθε δήλωσης, με τους πολίτες εμβρόντητους απέναντι στην κοροϊδία. Οι δε «ειδικοί» αισθάνονται ότι, αντί να εξυπηρετούν την υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα, βρίσκονται στο έλεος μιας πολιτικάντικης ομηρίας εξασφάλισης συγκυριακών παρασιτικών εσόδων.
Το Υπουργείο Οικονομικών αναγκάζεται να επαναφέρει τα τεκμήρια διαβίωσης και τα μικρά νοικοκυριά που «τόλμησαν» να αγοράσουν και δεύτερο μικρό αυτοκίνητο, αγωνιούν για το φόρο που θα τους προκύψει εκ των υστέρων. Είχαν την αφελή πεποίθηση ότι υπάρχει κρατική συνέχεια και συνέπεια στη χώρα μας και ότι τέτοιου τύπου «αντικειμενικές» φορολογικές ρυθμίσεις είχαν πλέον ξεπερασθεί και ανήκαν στο παρελθόν.
Καταγγέλλουμε την κραυγαλέα αποτυχημένη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που προσπαθώντας να διασώσει έναν προβληματικό προϋπολογισμό, λειτουργεί με μίζερη και φοροεισπρακτική νοοτροπία έναντι των χαμηλών εισοδημάτων και του μέσου νοικοκυριού, οδηγώντας σε απόγνωση τους πολίτες.
Το ΠΑΣΟΚ, στο τέλος του 2008, με τη χώρα να βυθίζεται σε παρακμή, νιώθει ολοένα και μεγαλύτερη την ευθύνη να αποτελέσει δύναμη προοπτικής και ελπίδας, η οποία θα δώσει νέα δυναμική πνοή στην οικονομία της χώρας και θα αποκαταστήσει την κοινωνική εμπιστοσύνη στην διαχείριση των δημόσιων υποθέσεων, στα μικρά και στα μεγάλα. Το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος Παπανδρέου θα ξεδιπλώσει ειδικότερα τα βασικά στοιχεία της πολιτικής μας. Λέμε ΟΧΙ στην ανικανότητα και την αντιλαϊκή πολιτική. Λέμε ΟΧΙ στο λαϊκισμό. Λέμε ΝΑΙ στην αποφασιστικότητα για μια Δίκαιη και Ισχυρή κοινωνία, ως θεμέλιο μιας βιώσιμης ανάπτυξης που θα ανακουφίσει τους πολίτες και θα θωρακίσει μακροχρόνια τον τόπο.

Τομέας Οικονομίας και Οικονομικού Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ροδόπης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.