5.7.08

Οι δημότες της Κομοτηνής πλήρωσαν σχεδόν 700.000€ για χορούς και πανηγύρια αμφιβόλου ποιότητας…

Για ποιο πολιτισμό «σύγχρονης πόλης» να μιλήσουμε στην Κομοτηνή;

Η καθυστέρηση των οφειλών του Υπουργείου Πολιτισμού δεν αφορά δυστυχώς μόνο τους επιχορηγούμενους του θεάτρου. Αφορά το σύνολο των σχετιζόμενων με το ΥΠΠΟ.
Καθυστέρηση καταβολής επιχορηγήσεων, υποβάθμιση του θεσμού των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., ιδιαίτερα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής κι άνθηση στην θέση του ερασιτεχνικών σχημάτων, παραγωγή πολιτιστικών προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας τύπου πανηγυριών και χορών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα 538.000€ που κόστισαν τα φετινά «Ελευθέρια» και τα 130.000€ που κόστισε το ΒΑLΚΑΝ BUS στο Δήμο Κομοτηνής. Συνολικά το διάστημα 4 Μαΐου ως 8 Ιουνίου οι δημότες της Κομοτηνής πλήρωσαν σχεδόν 700.000€ για χορούς και πανηγύρια αμφιβόλου ποιότητας, τη στιγμή μάλιστα που οι οδηγοί των mini-bus παραμένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες, και δύο γραμμές κυκλοφορίας τείνουν να κλείσουν.
Από την άλλη, το φεστιβάλ «Διονύσου Λόγος» του Δήμου Μαρώνειας που αγκαλιάστηκε από την περιοχή ως επίτευγμα του ΥΠΠΟ, λαμβάνει χώρα για δεύτερη και τελευταία φορά, με το επιχείρημα πως τελείωσε η χρηματοδότηση από το Γ’ ΚΠΣ.
Τα στοιχεία αυτά αποτελούν ένα μικρό δείγμα του πώς προσεγγίζει το θέμα του πολιτισμού στην περιφέρεια η κυβέρνηση της Ν.Δ. και τα στελέχη της στην αυτοδιοίκηση.
Για ποιο πολιτισμό «σύγχρονης πόλης» να μιλήσουμε στην Κομοτηνή;
Πώς θα καταστήσουμε την πόλη έναν πραγματικό πολιτιστικό προορισμό;
Πώς θα αναδείξουμε την πνευματική καλλιτεχνική δημιουργία;
Όταν θέατρο, καλλιτεχνικά σχήματα, μουσικά σχήματα, πλήθος εκδηλώσεων των γειτονικών περιοχών, όπως Φεστιβάλ Φιλίππων, Άρδας 2008, «Κύματα Πολιτισμού» στην Αλεξανδρούπολη, απορροφούν το κοινό της περιοχής μας;
Γιατί τόσο έντονα απουσιάζει η παρούσα δημοτική αρχή από τα καλλιτεχνικά δρώμενα του καλοκαιριού; Κι εντέλει ποια είναι η πολιτιστική της πρόταση για τους πολίτες της Κομοτηνής που επιλέγουν να μείνουν στον τόπο τους το καλοκαίρι;
Δυστυχώς επισημαίνουμε πως η παρούσα δημοτική αρχή εμφανίζει έντονα δείγματα έλλειψης πολιτιστικής παιδείας κι ευαισθησίας αντιμετωπίζοντας τον πολιτισμό ως καταναλωτικό προϊόν.
Δεν βλέπουμε ούτε παράγουμε πλέον ιδανικά πολιτιστικά προϊόντα διότι στην λογική τους δεν υπάρχει ιδεατό αγοραστικό κοινό. Αναπαράγουν τον πολιτισμό της «επαρχίας», της πλατείας, της πλαστικής καρέκλας, των χορών και της οινοποσίας.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο τομέας πολιτισμού της Ν.Ε. Ροδόπης επιθυμούν να ανοίξουν έναν νέο κύκλο συζητήσεων για τα προβλήματα και τις ελλείψεις που υφίσταται εν γένει ο πολιτισμός, αλλά και ειδικότερα αντιμετωπίζει η περιοχή μας.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο τομέας πολιτισμού της Ν.Ε. Ροδόπης αφουγκράζονται τους πολίτες που αγαπούν πραγματικά τον πολιτισμό και εγγυώνται πως θα υιοθετήσουν οιαδήποτε πρωτοβουλία πολιτών που θα στοχεύει στην πολιτιστική αναβάθμιση κι ανάπτυξη της Ροδόπης.
Καλούμε όσους αγωνίζονται ο πολιτισμός να γίνει σωρευτική μάζα που θα ανακόψει τις άλλες επιρροές να επικοινωνήσει με τον τομέα μας και να συμμετάσχει στο νέο κύκλο διαλόγου που προωθεί.
Στις πρωτοβουλίες αυτές έχουν θέση όλοι οι πολίτες που συνθέτουν το πολυπολιτισμικό χρώμα της περιοχής μας.

Τομέας Πολιτισμού ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ροδόπης

1 σχόλιο:

  1. Αααααχ! Τι μου λες! Μακάρι να πλήρωνα κι εγώ γ@μησιάτικα στο δήμο μου. Αντ' αυτού - μέσω της ΔΕΗ - τα πληρώνη στο δήμο Αλίμου, που ΔΕΝ με βάζει και στην παρα΄λία τζάμπα γιατί, λέει, δεν είμαι δημότης. Οι 5-6 αγωγές που ετοιμάζω, όμως, θα ξυπνήσουν πολύ κόσμο! Ιδίως όταν φύγουνν από τα ελληνικά τραβεστί και πάνε στο πραγματικό Δικαστήριο...

    Εν τω μεταξύ, όμως, και λόγω συμφερόντων, αναγκάζομαι να κουβαλάω περισσότερα... gadgets κι απ' τον James Bond! Και πάνω που προσπαθούσα να το κόψω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.