6.6.08

Stagflation

Ο εφιάλτης κάθε οικονομολόγου: το σπάνιο φαινόμενο της συνύπαρξης stagnation (έλλειψης οικονομικής ανάπτυξης) και inflation (πληθωρισμού) τείνει να εγκαθιδρυθεί στην Ευρώπη.
Φταίει ο Trichet, φταίει η «νεοφιλελεύθερη» πολιτική, η οποία ξέρει να συγκρατεί το χρήμα αλλά δεν έμαθε ποτέ να κοντρολάρει τις τιμές (μπας και την κατηγορήσουν για…κομμουνισμό), φταίει…φταίει…φταίει…
Μπήκαμε ήδη στο λούκι και πρέπει να κοιτάξουμε πως θα βγούμε γρήγορα! Οι ΗΠΑ έζησαν παρατεταμένο stagflation στο παρελθόν κι εγώ – όπως κι άλλοι που ξέρουν τι εστί «βερίκοκο» – έχω μια ευχή: ΤΕΤΟΙΟ ΚΑΚΟ ΝΑ ΜΗ ΔΟΥΜΕ!
Γιατί, μπορεί οι παλιότεροι να είχαν την τουρκοκρατία, οι μεταγενέστεροι την κατοχή, οι πιο μεταγενέστεροι τον εμφύλιο και οι πιο-πιο μεταγενέστεροι τη χούντα….αλλά κανείς δεν είχε τη χάρη του stagflation! Κι αν τη δει, θα μάθει ότι θα ‘ταν καλύτερα…NA MH ΕΣΩΝΕ!!!
Και θα βαράει το κεφάλι του που…επιβίωσε των παραπάνω, για ν’ «αξιωθεί» να δει κι αυτό…
Κι εσείς που νομίσατε ότι μόνον ο Carpenter κι ο…Hitler έφτιαχναν «καλές» ιστορίες τρόμου...ελπίζω να μη χρειαστεί ποτέ ν’ αλλάξετε εντύπωση!

Uli Chris

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος6/6/08 11:33

    Ένας σημαντικότατος και παρεξηγημένος δείκτης είναι αυτός ο οποίος έχει να κάνει με τον μέγεθος αποδοχής του stagnation και του inflation από τους καταναλωτές.
    Είναι ο δείκτης με τη διεθνή ορολογία saltaration (σαλτάρισμα),
    Στην Ελλάδα πάντως τον τελευταίο καιρό ο συγκεκριμένος δείκτης έχει χτυπήσει κόκκινο, αν και φοβάμαι ότι θα χτυπήσει τίποτα κεφάλια με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα.
    Έχουμε σαλτάρει τελείως.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πιο ωραίο, όμως, δεν το είπα: σε παρατεταμένη περίοδο stagflation, είναι μαθηματικά σχεδόν αξιωματικό ότι θα υπάρξουν εξεγέρσεις και στις εξεγέρσεις αυτές σαφώς ΔΕΝ μπορεί να την πληρώσουν αυτοί που - ούτως ή άλλως - δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Αντιθέτως, συνηθίζεται παραδοσιακά (αυτοί οι τελευταίοι) να ΣΦΑΖΟΥΝ αυτούς που θεωρούν ότι συνετέλεσαν στη διαμόρφωση της κατάστασης και βρίσκονται πιο κοντά τους.

    Που σημαίνει ότι ΔΕΝ θα σφάξουν το Σεΐχη του Κουβέιτ, ούτε τον κερδοσκόπο του Chicago Board of Trade, καθώς αυτοί - φταίνε δεν φταίνε - πέφτουν... κομματάκι μακριά...

    Πάντως, σαφώς (και... αλγεβρικώς) ΚΑΠΟΙΟΙ θα σφαγούν!!!

    Εννοούμεθα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.