28.5.08

Χρόνε, δώσ’ τα όλα!

Γράφει σήμερα ο ΧΡΟΝΟΣ στα Μικροκομοτηναίικα:
«Τα παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης και το κρητικό ελαιόλαδο, παρουσιάστηκαν από την δραστήρια νομάρχη Ηρακλείου κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη σε ειδική εκδήλωση στη νομαρχία Ροδόπης. Οι Κρήτες συμμετείχαν δυναμικά στην έκθεση «Θράκη» και προωθούν τα προϊόντα τους με την στήριξη και των δικών μας αυτοδιοικητικών. Δεν ξεχνάμε βέβαια ότι η κ. Σχοιναράκη είναι υπεύθυνη του ΠΑΣΟΚ στο νομό μας και όλα γίνονται στα πλαίσια της συντροφικής αλληλεγγύης. Σημειώνουμε όμως ότι οι νομαρχίες της Κρήτης συμμετέχουν σε δεκάδες εκθέσεις και η νομαρχία Ηρακλείου διοργανώνει 20 εκθέσεις το χρόνο στηρίζοντας τους κατοίκους της περιοχής τους και προβάλλοντας ως λύση της μεσογειακής διατροφής τα προϊόντα της Κρήτης. Ό,τι βέβαια αφορά την κ. Σχοιναράκη καλώς πράττει και να τις αποδώσουμε τα εύσημα, αλλά μήπως όλα αυτά πρέπει να μας προβληματίσουν και να αναρωτηθούμε για την στάση και τον τρόπο που λειτουργεί η δική μας νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Πού είναι ο αγώνας να προωθηθούν τα δικά μας προϊόντα, η δική μας θρακιώτικη κουζίνα και διατροφή, τα λάδια και οι ελιές της Μαρώνειας και της Μάκρης, τα ζυμαρικά, τα γλυκά, τα ψάρια και τα αλίπαστα με ονομασία προέλευσης, τα γαλακτοκομικά μας προϊόντα, τα κεράσια, τα κρασιά και ένα πλήθος άλλων προϊόντων;»
ΠΕΣ ΤΑ…ΛΑΔΟΣΤΟΜΕ!
Η αλήθεια είναι, ότι τα δικά μας προϊόντα, ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ!!! Μερικά δε, είναι και ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΑ ΔΙΕΘΝΩΣ, όπως τους αρμόζει.
Για παράδειγμα, τοπική βιοτεχνία δημιούργησε ποικιλία κρασιού SYRAH, το οποίο – αν δεν με απατά η μνήμη μου – πήρε το τρίτο βραβείο σε wine-tasting στη Γαλλία!
Αλλά, εκείνο στο οποίο θέλω να αναφερθώ, είναι ΤΟ ΛΑΔΙ ΜΑΣ! Γιατί δεν «ακούγεται» και πολύ, αφού δεν εξάγεται στο βαθμό που εξάγεται το Καλαματιανό και το Κρητικό. Η αλήθεια είναι ότι ΤΟ ΛΑΔΙ ΜΑΣ ΥΠΕΡΤΕΡΕΙ! Και υπερτερεί για έναν απλό λόγο: οι Θρακιώτες μαζεύουν τις ελιές από το δέντρο! Όχι από το χώμα!!! Οι Καλαματιανοί και οι Κρήτες μαζεύουν ΚΑΙ τις ελιές που πέφτουν στο χώμα, πολλές από τις οποίες έχουν αρχίσει να αλλοιώνονται. Το αποτέλεσμα είναι ότι το Καλαματιανό και το Κρητικό λάδι έχουν αρκετά «βαρύτερη» γεύση, η οποία – στην ουσία – είναι «ταγγίλα» και τίποτε λιγότερο ή περισσότερο. Γι’ αυτό οι Καλαματιανοί και οι Κρήτες επισκέπτες στη Θράκη εκπλήσσονται κι εντυπωσιάζονται από τη γεύση του λαδιού μας, όταν μας επισκέπτονται. Πιστέψτε με: ΞΕΡΩ!!! Από ΠΡΩΤΟ χέρι…
Κι αν τους δώσετε δε και δοκιμάσουν «αγουρέλαιο», το οποίο μερικοί από αυτούς μπορεί να μην το ‘χουν γευτεί κιόλας (πράγμα που έχει να κάνει με το πότε μαζεύουν τις ελιές τους σε σχέση με ‘μας), τότε τα…αποτελέσματα του ενθουσιασμού τους μέχρι και…κωμικά μπορούν να χαρακτηριστούν.
Η αλήθεια είναι ότι όποιος δοκιμάσει κρασί και λάδι από τη Μαρώνεια, λουκάνικο και φρέσκα ζυμαρικά από το «Καβακλί», κοψίδια από την Πάνδροσο και κεράσια από τις…Κερασιές (πάνω από τα Σύμβολα), ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΑΛΛΑ…ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ!
Τελεία και…τέλεια!!!
Απλά, πάρτε παράμερα τους…αλλοδαπούς εκθέτες της «Θράκης» και ρωτήστε τους εμπιστευτικά…

Uli Chris

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.