8.5.08

Για μια Σύγχρονη Διοικητική Μεταρρύθμιση

Άποψη της δημοτικής παράταξης «Νέα Πορεία»
επί των προτεινόμενων θέσεων του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.

Η ΚΕΔΚΕ με τις προτάσεις τις, προσεγγίζει το θέμα έγκαιρα και με τη δέουσα σοβαρότητα που αυτό έχει. Αξιοποιεί παράλληλα την εμπειρία της από τον προηγούμενο «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ» και κυρίως το εκλεκτό επιστημονικό δυναμικό του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στόχος να ανοίξει ο δρόμος για την Ελλάδα της Αποκέντρωσης, της Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας της συμμετοχής.

Με την πρόταση που καταθέτει η ΚΕΔΚΕ για αυτοδιοικητική διαβούλευση ζητά να κατοχυρωθεί:
* Ο διττός χαρακτήρας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προεχόντως μεν ως θεμελιώδους δικαιώματος έκφρασης της «τοπικής δημοκρατίας» και της «τοπικής αυτονομίας», παράλληλα όμως και ως ιδιότυπου διοικητικού θεσμού που συνδέεται στενά με την κεντρική και αποκεντρωμένη διοίκηση, με την οποία συναποτελεί μια «λειτουργική ενότητα». Η υιοθέτηση μιας τέτοιας πρότασης από την κυβέρνηση θα σηματοδοτήσει, ουσιαστικά και συμβολικά, την αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο ρόλος της οποίας ασφαλώς δεν είναι μόνον η διαχείριση των δημόσιων υποθέσεων που έχουν τοπικό χαρακτήρα (για τις οποίες άλλωστε, έχει ήδη το «τεκμήριο αρμοδιότητας») αλλά όλων των δημόσιων υποθέσεων που προσιδιάζουν στο ιδιαίτερο χαρακτήρα της και στην άμεση δημοκρατική της νομιμοποίηση.
* Η αναδιάταξη των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης με την ενίσχυση των δήμων (και τον χαρακτηρισμό τους σε περιφερειακά κέντρα, σε αστικά κέντρα νομαρχιακού επιπέδου, σε ημιαστικά κέντρα, σε ΟΤΑ της υπαίθρου) και τη ρητή, πλέον, αναφορά στο ότι ο Β’ βαθμός Αυτοδιοίκησης θα οργανώνεται σε επίπεδο Περιφέρειας ενώ προβλέπεται και η Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση στα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη).
* Η γενναία φορολογική αποκέντρωση ώστε οι ΟΤΑ να μπορούν να καθορίζουν όσο και να εισπράττουν φόρους και τέλη, πέραν των ανταποδοτικών, υπό την αυτονόητη, βέβαια προϋπόθεση ότι ο νομοθέτης θα καθορίζει, με νόμο – πλαίσιο, αφενός τα κριτήρια (ιδίως της χωρικής και κοινωνικής συνοχής) και αφετέρου της γενικές αρχές και κατευθύνσεις της τοπικής φορολογικής πολιτικής. Παράλληλα προβλέπεται με επιτακτικότητα η δέσμευση ότι δεν θα είναι δυνατή, η ανάθεση πρόσθετων αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ χωρίς την ταυτόχρονη πρόβλεψη των αναγκαίων πόρων.

Πιστεύουμε ως «Νέα Πορεία», ότι οι προτεινόμενες θέσεις της ΚΕΔΚΕ επιφέρουν αρκετές και σημαντικές αλλαγές στο πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν, γι’ αυτό και τις υιοθετούμε.
Εκείνο που κατά την άποψη μας απαιτείται πλέον, είναι η ρητή εξουσιοδότηση για ενέργειες της ΚΕΔΚΕ προς τον συνταγματικό νομοθέτη, ώστε να απονεμηθούν στους αλλοδαπούς, που διαμένουν νόμιμα στη χώρα, τα πολιτικά δικαιώματα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για την ανάδειξη αυτοδιοικητικών αρχών. Καθώς και η δυνατότητα των δημάρχων και αντιδημάρχων να υποβάλλουν υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές χωρίς την υποχρέωση παραίτησης από το αξίωμα τους, αλλά με την αναπλήρωσή τους κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.