15.10.07

Ατροφικές υποτροφίες

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, χορηγεί προπτυχιακές υποτροφίες σε φοιτητές οι οποίοι πέτυχαν τις υψηλότερες βαθμολογικές επιδόσεις στο έτος τους. Το ποσό είναι γύρω στα 1.000 € και παραδοσιακά έφτανε στους δικαιούχους μέσα σε διάστημα 30-45 ημερών. Για τις προπτυχιακές υποτροφίες που αφορούν το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005, δεν ισχύει το ίδιο. Έχουν περάσει 2,5 χρόνια από την ανακοίνωση των δικαιούχων και το Ι.Κ.Υ. δεν έχει καταβάλει το ποσό της υποτροφίας στους προπτυχιακούς φοιτητές. Φυσικά όσοι ήταν 3ο ή 4ο έτος όταν έμαθαν ότι δικαιούνταν το ποσό, έχουν οι περισσότεροι περατώσει τις σπουδές τους, ενδεχομένως και τη στρατιωτική τους θητεία, και δεν έχουν ακόμα λάβει ούτε ένα ευρώ.
Η απάντηση του Ι.Κ.Υ. στο ερώτημα «γιατί καθυστερούν τόσο;», ρίχνει την ευθύνη στο Υπουργείο παιδείας ή στο Οικονομικών. Δεν έχει έρθει το κονδύλι και δεν έχουν καμία παραπάνω πληροφόρηση. Δε γνωρίζουν αν ευθύνεται το υπουργείο Παιδείας ή το υπουργείο οικονομίας και το μόνο που λένε είναι «θα σας ενημερώσουμε όταν έχουμε νεότερο», το οποίο ερμηνεύεται ως «χαιρέτα μου τον πλάτανο».
Με την πρώην υπουργό, γνωρίσαμε ότι το δημόσιο Πανεπιστήμιο απαξιώνετε. Στα πλαίσια αυτής της «στρατηγικής» απαξιώνετε και ο θεσμός των υποτροφιών. Προφανώς οι αλόγιστες σπατάλες του ελληνικού δημοσίου και οι ειδικοί λογαριασμοί των Υπουργείων έχουν μεγαλύτερη αξία από το θεσμό των προπτυχιακών υποτροφιών.

Πέρα της οικονομικής διάστασης, υπάρχει και ένα ακόμα πρόβλημα στην υπόθεση των προπτυχιακών υποτροφιών 2004-2005. Στο βιογραφικό σημείωμα ενός υποψηφίου για μια θέση σε μεταπτυχιακό, η υποτροφία από το Ι.Κ.Υ., δίνει μερικούς πόντους παραπάνω. Οι γραμματείες των τμημάτων όμως, δεν μπορούν να χορηγήσουν βεβαιώσεις στους δικαιούχους που αποδεικνύουν ότι είναι υπότροφοι του Ι.Κ.Υ. . Μπορούν μονάχα να βεβαιώσουν ότι έχουν προταθεί για τις εν λόγω υποτροφίες. Το χαρτί που αποδεικνύει ότι ένας φοιτητής είναι υπότροφος, το αποστέλλει το ίδιο το ίδρυμα κρατικών υποτροφιών μαζί με το χρηματικό βραβείο.

Δεν είναι τόσο το χρηματικό σε αυτή την υπόθεση. Το ποσό των 1.000 € είναι ικανό να ανακουφίσει ελάχιστα το φοιτητή και την οικογένειά του. Το ζήτημα είναι, ο εμπαιγμός των ατόμων που βλέπουν ότι οι προσπάθειές τους δεν αναγνωρίζονται και δεν επιβραβεύονται από το κράτος. Είναι μια ακόμα αποτύπωση της απαξίωσης της ελληνικής παιδείας. Είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκαθαρίσει το ζήτημα με παρέμβαση του Υπουργείου. Θα περίμενα επίσης και μια αντίδραση από την Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π. αλλά και από τους φοιτητικούς συλλόγους των Πανεπιστημίων (λέω τώρα εγώ...).

[ αναδημοσίευση ]

1 σχόλιο:

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.