2.9.07

Συνέντευξη στη LIberation ενός διασώστη

Στην έγκριτη εφημερίδα Liberation υπάρχει μια συνέντευξη του ελληνογάλλου επαγγελματία διασώστη Georges Papadopoulos που μένει στη Λακωνία. Την συνέντευξη μπορείτε, όσοι ξέρετε γαλλικά, να την διαβάσετε εδώ. Για τους υπόλοιπους που δεν γνωρίζουν, ο ιστότοπος ppol, κεντροαριστερής κυρίως κατεύθυνσης την έχει μεταφράσει.
Σας την παραθέτουμε...
Ο Ζορζ Παπαδόπουλος (Georges Papadopoulos) είναι ένας Γάλλος που κατοικεί στη Λακωνία κι εργάζεται ως μέλος των σωστικών συνεργείων. Από την ώρα που ξεκίνησαν οι φωτιές στην περιοχή του κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει τους κατοίκους και να οργανώσει την πυρόσβεση. Ευρισκόμενος ανάμεσα στην αποδιοργάνωση των πυροσβεστών και τη θαυμαστή αυτοοργάνωση των ιδίων των κατοίκων, εξηγεί πώς τα βγάζει πέρα ο ελληνικός λαός με την λαίλαπα των πυρκαγιών...
Στεφανί Πλατά (Stephanie Platat, ΣΠ): Πώς πάνε οι πυρκαγιές στην περιοχή σας;
Ζορζ Παπαδόπουλος (ΖΠ): Παρακολουθώ τα πάντα με τα κιάλια από τη βεράντα μου. Όπως λέγεται, δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά και παραμένω σε κατάσταση συναγερμού.
Κατοικώ στον Ταΰγετο και μόλις είδα τους Γάλλους πυροσβέστες από την Μπρινιόλ του Βαρ να κατευθύνονται προς τον Πάρνωνα, που καίγεται επί πέντε ημέρες. Ένιωσα ανακούφιση που τους είδα, διότι η αποδιοργάνωση των ντόπιων δυνάμεων ασφαλείας είναι τρομακτική.
ΣΠ: Ακριβώς, οι Έλληνες πυροσβέστες μοιάζουν εντελώς ανοργάνωτοι...Γιατί;
ΖΠ: Από την ελληνική πυροσβεστική λείπουν σχεδόν 4,000 πυροσβέστες και γύρω στα 1,500 πυροσβεστικά οχήματα. Οι Έλληνες πυροσβέστες είναι ένα σώμα που οι αρχές το έχουν παρατήσει εδώ και καιρό. Οι μισθοί τους είναι αστείοι, της τάξης των 500-600 ευρώ. Όλοι μοιάζει να προσπαθούν να τους αποθαρρύνουν. Αν π.χ. ένας εθελοντής πυροσβέστης που έχει προσληφθεί για να καταπολεμά δασικές πυρκαγιές προσπαθήσει να σβήσει μία φωτιά σε ένα σπίτι, τιμωρείται διότι χρησιμοποίησε την εξάρτησή του πέραν της δικαιοδοσίας του!
Καθώς όμως αυτοί οι πυροσβέστες είναι ντόπιοι και εδώ όλοι γνωρίζονται με όλους, δεν τίθεται θέμα να κάθεται ένας πυροσβέστης απαθής να βλέπει τη φωτιά να καίει ένα σπίτι!
Όσον αφορά τις στολές τους, τα ρούχα τους δεν είναι καν ορατά το βράδυ με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να τους ανατρέψει το κάθε περαστικό όχημα.
Την άνοιξη αντικαταστάθηκαν τα δύο τρίτα των εποχιακών πυροσβεστών, αυτό εδώ το λένε ρουσφέτι. Έδιωξαν έμπειρους πυροσβέστες κι έβαλαν στη θέση τους ανθρώπους που δεν νοιάζονται για την πυρόσβεση. Μερικοί από δαύτους αράζουν στις πλατείες και περιμένουν να περάσει το κακό. Άλλοι δεν έχουν καν τα απαραίτητα προσόντα.
Ολόκληρη η οργάνωσή τους χρειάζεται αναθεώρηση. Απέχουν έτη φωτός από όσα γνωρίζουμε στη Γαλλία.
ΣΠ: Ο πληθυσμός μοιάζει να κάνει ότι μπορεί με δικά του μέσα...
ΖΠ: Οι άνθρωποι προσπαθούν να καθυστερήσουν τις φλόγες όπως μπορούν. Ρίχνουν π.χ. νερό στα δέντρα τους, πράγμα μάταιο διότι το νερό αυτό εξατμίζεται αστραπιαία.
Κάποιοι αγρότες με μεγάλα κοντέινερ, 5,000 λίτρων, είναι οι βασικοί παράγοντες της δασοπυρόσβεσης στην Ελλάδα. Κάπως έτσι βρήκα κι εγώ χτες 1,000 λίτρα νερού, σχεδόν κατά λάθος.
Τρεις τύποι από την Καλαμάτα έφτασαν στο χωριό και ρώτησαν τους πυροσβέστες τι να κάνουν με τα 1,000 λίτρα νερού που είχαν. Αυτοί αδιαφόρησαν. Στόμα με στόμα έμαθα για αυτά τα χίλια λίτρα νερού και πήγα να τους βρω για να τους φέρω από εδώ.
Το σύστημα είναι πολύ απλό: κάθομαι νυχθημερόν εμπρός στην τηλεόραση και μαθαίνω τι γίνεται από τα τηλεφωνήματα των τηλεθεατών στα κανάλια... Μοιάζει σαν να έχουν αναποδογυρίσει τα γνωστά μας οργανογράμματα των δυνάμεων ασφαλείας!
ΣΠ: Σε τι κατάσταση βρίσκεται η χλωρίδα;
ΖΠ: Η κατάσταση είναι εντελώς απελπιστική. Έχουν καεί εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα. Το τοπίο αποτελείται από όρθιους, καψαλισμένους, γυμνούς κορμούς, που μοιάζουν με σκελετούς δέντρων. Ούτε να σκέφτομαι δε θέλω για το τι συνέβη στη σπάνια βλάστηση, όπως π.χ. στις άγριες ορχιδέες! Δεκάδες χιλιάδες ζώων έχουν καεί. κατσίκες, χοίροι, κοτόπουλα, πρόβατα. Το ίδιο συνέβη με τα άγρια ζώα. Στην Αττική, τον περασμένο μήνα, εξαφανίστηκε ήδη το 25% των κόκκινων ελαφιών της Πάρνηθας.
Σε μία χώρα όπου το 18% του πληθυσμού είναι αγρότες, αυτό ισοδυναμεί με καταστροφή.
Ένας γείτονάς μου είχε 3,000 ελιές και του απέμειναν 30. Οι αγρότες τα έχασαν όλα, από τις ντομάτες τους έως τις κατσίκες τους, από όπου έπαιρναν το γάλα των παιδιών τους.
Υπάρχει ακόμα μεγάλη ανησυχία για το τι συνέβη στις περίφημες ελληνικές χελώνες ή στα φίδια.
Εν πάση περιπτώσει, ιδίως στην Πελοπόννησο, που έχει την έκταση 5-6 γαλλικών νομών, δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Η Επίδαυρος έχει καταστραφεί εντελώς.
Από το σπίτι μου βλέπω καπνούς, που σημαίνει πως η φωτιά κατεβαίνει προς το Μυστρά, έναν τουριστικό χώρο, παλιά έδρα των τελευταίων αυτοκρατόρων του Βυζαντίου, που τον επισκέπτονται χιλιάδες επισκέπτες.
Πολύ συζήτηση έγινε για την Ολυμπία. Το μουσείο σώθηκε, αλλά είναι αδιαμφισβήτητο πως ο αρχαιολογικός χώρος επλήγη σοβαρά. Ο μόνος λόγος που έχουν πια οι τουρίστες για να επισκεφθούν την Ολυμπία είναι να θαυμάσουν τον Ερμή του Πραξιτέλη. Το θαυμάσιο άλσος, η βλάστηση, όλα τα υπόλοιπα χάθηκαν στη φωτιά.
ΣΠ: Πώς αντιδρά ο πληθυσμός;
ΖΠ: Κάνουν ότι μπορούν και αλληλοβοηθούνται πολύ. Πολύ συχνά παίρνουν την πυρόσβεση στα χέρια τους. Από την άλλη όμως ο κόσμος πανικοβάλλεται. Θα χρειαστεί να πάμε στα χωριά για να τους καθησυχάσουμε.
Υπάρχουν καμιά εκατοντάδα άστεγοι. Οι κάτοικοι μετακινήθηκαν σε άλλα χωριά, κοιμούνται σε γυμναστήρια. Αλλά στην Ελλάδα, ξέρετε, ο καθένας θα βρει κάποιους συγγενείς να τον βοηθήσουν.
Υπάρχουν όμορφες πρωτοβουλίες, όπως εκείνη μιας ομάδας μεταναστών από την ανατολική Ευρώπη που προσφέρθηκαν να ξαναχτίσουν εθελοντικά τα σπίτια που κάηκαν σε ένα χωριό όπου κάηκε μία μητέρα με τα τέσσερα παιδιά της.
ΣΠ: Πόσο αξιόπιστες είναι οι θέσεις που προβάλλονται για τα αίτια των πυρκαγιών;
ZΠ: Συνελήφθηκαν κάποιοι ύποπτοι για εμπρησμό, αλλά δεν ξέρουμε τη συνέχεια. Στην τηλεόραση μας δείχνουν διαρκώς τις εικόνες ενός συστήματος εμπρησμού που πυροδοτείτε από κινητό τηλέφωνο. Δεν είμαι και ειδήμων, αλλά μου φαίνεται απίθανο να ξεσπάνε αυθημερόν 150 φωτιές... Όταν μάλιστα ξεσπάνε στις 3 το πρωί, δεν βλέπω πώς να ρίξουμε το φταίξιμο στα σπασμένα γυαλιά ή τις ηλιακές αντανακλάσεις.
Κατά τα άλλα, εδώ κυκλοφορούν πολλές φήμες...Στην Ελλάδα ρίχνουμε συχνά το φταίξιμο στους Αμερικάνους. Μία συμφωνία που έκανε η Ελλάδα με τη Ρωσία και τη Βουλγαρία για μεταφορά πετρελαίου, τροφοδοτεί παρόμοιες φήμες. Άλλοι επιμένουν πως κάθε παραμονή εκλογών η Ελλάδα καίγεται και πως τις φωτιές τις βάζει η αντιπολίτευση. Ας μην ξεχνάμε πως οι Έλληνες είναι οι εφευρέτες της μυθολογίας.
ΣΠ: Σε πόσο καιρό θα βελτιωθεί η κατάσταση;
ΖΠ: Αν δεν κοπάσουν οι άνεμοι, αν διατηρηθεί η απόλυτη ξηρασία στη χώρα, αν δεν έρθουν οι περίφημες βροχές του Αυγούστου (έχει να βρέξει εδώ και τρεις μήνες), οι πυρκαγιές δε θα σταματήσουν. Βρισκόμαστε σε κατάσταση φυσικής καταστροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.