Ακούγοντας πριν λίγες μέρες το CD του Φίλιππου Πλιάτσικα «Τι δεν έμαθε ο θεός», διαπίστωσα ότι το τραγούδι «ένα αμάξι με φτερά» που ερμηνεύει μαζί με τον Δημήτρη Μητροπάνο, είναι σύμφωνα με τον καλλιτέχνη αφιερωμένο στις Μητέρες της πλατείας του Μαΐου και τον Τσε Γκεβάρα.
Για τον μεγαλύτερο οραματιστή επαναστάτη της ανθρωπότητας, δεν έχω να πω τίποτα μιας και είναι σίγουρα η πιο γνωστή φιγούρα του πλανήτη, για τις «Μητέρες» όμως πιάστηκα αδιάβαστος. Πως και ο πατέρας μου δεν μου είχε πει τίποτα τόσα χρόνια; Πως δεν έπεσε ποτέ στην αντίληψη μου κάτι γι’ αυτές; Έπρεπε να μου έρθει η όρεξη να ακούσω το πρώην μέλος των Πυξ Λαξ για ν’ αρχίσω να ψάχνω και να συλλέγω πληροφορίες για το μεγαλύτερο επαναστατικό κίνημα της Αργεντινής.
Οι Μητέρες της πλατείας του Μαΐου (Plaza de Mayo), πλατεία που βρίσκεται στο κέντρο του Μπουένος Άιρες και ήταν ο χώρος σφοδρών πολιτικών διαδηλώσεων στο παρελθόν, δίνουν το ραντεβού τους κάθε Πέμπτη μεσημέρι φορώντας μαύρα μαντήλια και κρατώντας φωτογραφίες των παιδιών τους για να διαδηλώσουν, ζητώντας να μάθουν για τους εξαφανισμένους του «βρώμικου πολέμου» της επτάχρονης χούντας του Βιντέλα (1976 – 1983).
Κάθε χρόνο οργανώνεται μια μαραθώνια πορεία αντίστασης, με τη συμμετοχή όλων των δημοκρατικών ανθρώπων του Μπουένος Άιρες και όχι μόνο, για να συμμετέχουν κι αυτοί έτσι στο θρήνο αυτών των γυναικών. «…Για ορισμένες από εμάς ακόμα και το περπάτημα είναι πλέον δύσκολο. Επιπλέον, στο Προεδρικό Μέγαρο δεν υπάρχει εχθρός…» είναι τα λόγια της Έμπε ντε Μποναφίνι, επικεφαλής του κινήματος.
Μια ολόκληρη γενιά Αργεντινών πέρασε και 11.000 άνθρωποι (για άλλους 15.000) ακόμα αγνοούνται από την προηγούμενη. Ήταν 30 Απριλίου 1977, όταν η Ασουσένα Βιγιαφλόρ και άλλες έντεκα γυναίκες συγκεντρώθηκαν απέναντι από την Casa Rosada το προεδρικό μέγαρο της Αργεντινής και περιφέρονταν γύρω από την πυραμίδα της πλατείας του Μαΐου κρατώντας στα χέρια τους φωτογραφίες των «εξαφανισμένων» παιδιών τους ζητώντας να μάθουν τι απέγιναν.
Η Ασουσένα Βιγιαφλόρ συνελήφθη μαζί με άλλες δύο γυναίκες και μερικούς μήνες αργότερα «εξαφανίστηκε».
Το 1981 πραγματοποιήθηκε η πρώτη μαραθώνια πορεία αντίστασης και από τότε κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι συνοδεύουν της Μητέρες της Πλατείας του Μαΐου στον αγώνα τους. Οι Μητέρες έκαναν την πλατεία μνημείο για τα παιδιά τους. Αλλά δεν ήταν εκεί μόνο για να θρηνήσουν, αν και κανείς δεν θα τις κατηγορούσε γι’ αυτό. Έγιναν μια από τις μαχητικότερες κοινωνικές οργανώσεις στην Λατινική Αμερική, ίδρυσαν Λαϊκό Πανεπιστήμιο και δρομολόγησαν πολλές άλλες δράσεις.
Οι Μητέρες της Πλατείας του Μαΐου είναι μητέρες της μνήμης και του αγώνα για ένα καλύτερο κόσμο!...
Οι Μητέρες της Πλατείας του Μαϊου γίνανε και εκπομπή
στο WEB RADIO της PIAZZA del POPOLO
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.