20.4.07

Στον Παναγιώτη Ελή, το πρώτο θύμα της δικτατορίας

Σαράντα χρόνια μετά, οι μνήμες από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου των επίορκων συνταγματαρχών δεν λένε να καταλαγιάσουν. Εξακολουθούν να συνυπάρχουν με την ψυχή και τον νου των πολιτών και να αναβιώνουν κάθε φορά τις εμπειρίες από την κατάλυση των δημοκρατικών Θεσμών και τον βαρύ τραυματισμό των λαϊκών ελευθεριών και της ατομικής αξιοπρέπειας που επέβαλαν για επτά χρόνια οι συνωμότες πραξικοπηματίες.
Το εγχείρημά τους, βέβαια, τελικά απέτυχε. Οι Έλληνες άντεξαν και οι πραξικοπηματίες δεν μπόρεσαν να παρατείνουν την κατάληψη της εξουσίας. Οδηγήθηκε όμως η Ελλάδα σε πλήρη υποτέλεια στον ξένο παράγοντα, χτυπήθηκαν αλύπητα οι Δημοκρατικοί πολίτες, εξοστρακίστηκε η λαϊκή κυριαρχία και κορυφώθηκε το δράμα όλου του Ελληνισμού με την προδοσία και την συνεχιζόμενη τραγωδία της Κύπρου. Τα έχει συνειδητοποιήσει όλα αυτά ο Ελληνικός Λαός και δεν πρόκειται ποτέ να τα λησμονήσει.
Σήμερα, χάρη στους δημοκρατικούς αγώνες των Ελλήνων και στη μη υποταγή τους στο δικτατορικό καθεστώς, οι πληγές από το απριλιανό πραξικόπημα έχουν επουλωθεί. Η πολιτική Δημοκρατία ξαναλειτουργεί. Το Δημοκρατικό φρόνημα των Πολιτών είναι πανελεύθερο, πιο υπερήφανο και πιο δυνατό.
Όμως είναι ανάγκη να ζωντανεύει στην μνήμη μας, κάθε φορά, η πικρή ανάμνηση της συνωμοσίας των επίορκων απριλιανών πραξικοπηματιών. Είναι ανάγκη να διακηρύσσεται, σε Πανελλήνια έκταση η λαϊκή αντίσταση κατά της βίας και του ολοκληρωτισμού. Η ευχή όλων μας και φέτος είναι να κατοχυρωθεί περισσότερο αναπτυγμένη η κοινωνική Δημοκρατία. Να εγκατασταθεί πλήρως και να λειτουργήσει το κοινωνικό Κράτος. Να προχωρήσουν η πρόοδος, η ανάπτυξη και η λαϊκή ευημερία της χώρας μας.
Στην μνήμη του Κομοτηναίου Παναγιώτη Ελή, του πρώτου θύματος της δικτατορίας, όταν την 21η Απριλίου έχασε την ζωή του μέσα στον ιππόδρομο της Αθήνας, όπου η χούντα συγκέντρωσε τότε όλους τους αριστερούς, προκειμένου να τους στείλει στην εξορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.