1.3.07

Τι μάθαμε αυτό το μήνα;

Η στήλη τι μάθαμε αυτόν το μήνα;, δημοσιεύεται στο 1ο φύλλο του "Ευξείνου Λόγου", της εφημερίδας "Για την Ιστορία και τον Πολιτισμό του Πόντου και της Θράκης", που κυκλοφορεί σήμερα το απόγευμα!

- Πως όταν λέμε ότι «φροντίζουμε τα δικά μας παιδιά» το εννοούμε! Και την αρχή την κάνουμε προσλαμβάνοντας τους γαμπρούς μας! Για να κάνουν μια δουλειά, που άλλοι την έκαναν με καλύτερο αποτέλεσμα!
- Πως όταν λέμε ότι «θα φροντίσουμε τους δικούς μας ανθρώπους», ασφαλώς και εννοούμε και τον προσωπικό μας μπακάλη π.χ.!
- Πως για να αποφύγουμε το σκόπελο της Ποντιακής Γενοκτονίας και τους ενοχλητικούς Ποντίους που θέλουν να κάνουν καμία εκδήλωση μνήμης, εύκολα μπορούμε να πούμε ότι το πρόγραμμα των Ελευθερίων, δεν θα φτάσει ως τις 19 Μαΐου! (Και να το ονομάσουμε «ανακατανομή εκδηλώσεων»)
- Πως στη σύσκεψη για την προετοιμασία των «Ελευθερίων» αντέδρασαν κιόλας κάποιοι που τους θεωρούσαν «δεδομένους», λέγοντας μας: «χάσαμε μια ώρα από τον χρόνο μας. Δεν ξέρουν τι θέλουν να κάνουν! Ας μας έβαζαν στο Διοικητικό Συμβούλιο να τους λέγαμε».
- Πως σε μία αίθουσα που γίνονται σοβαρές συνεδριάσεις, εύκολα μπορούν να απλωθούν χαλιά, κιλίμια και άλλα είδη προικός, να χορέψουν με ευκολία κάποιοι τα λεβέντικα . αργεντίνικα ταγκό τους, αλλά πολύ δύσκολα να ακουστεί εκεί το «πάρθεν η Ρωμανία» π.χ.!
- Πως όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, έβαζε πίσω από την πλάτη του γραφείου του την επιγραφή «κανείς πιο αχάριστος του ευεργετηθέντος», σίγουρα δεν είχε κάνει περιοδεία στην Κομοτηνή! (Γιατί αλλιώς, θα έβαζε φωτογραφίες.)
- Πως ειδικοί περί του πολιτισμού, λένε ότι το 2007, στο ΔΗΠΕΘΕ ανέβηκε πρώτα μια τραγωδία με την ανακοίνωση του Διοικητικού του Συμβουλίου και μετά ένα παιδικό έργο! Το οποίο συνεχίζεται.
- Πως ήταν άσκοπο, τα ίδια να τα ανεβάσουν και στη ΔΕΠΑΚ! Έλεος πια!
- Πως ευτυχώς που ο τομέας «Πολιτισμός», έχει ως αντίβαρο στην Κομοτηνή, την παρουσία της σοβαρής και ανοικτόμυαλης κ. Μάγδας Γιαμουστάρη, η οποία μπορεί να σώσει το αντικείμενο, μέσα από την αρμόδια Αντιδημαρχεία!
- Πως το 2006, και κάθε προηγούμενη χρονιά, μπορεί να γινόταν πάνω από 100 εκδηλώσεις κάθε χρόνο στην Κομοτηνή, αλλά οι μόνοι που δεν το αντιλήφθηκαν ήταν φυσικά, όσοι και όσες δεν πήγαν σε καμία από αυτές!
- Πως όταν δεν μας αρέσει ένας σύλλογος, τότε κάνουμε έναν άλλο, «δικό μας» και εξάρουμε την εθελοντική προσφορά του. (Για το «διαίρει και βασίλευε» δεν άκουσε κανένας!)
- Πως τα χρήματα που θα κοστίσει μία δημοτική εκδήλωση, με τραγουδιστή που ξαναήρθε πολλάκις στην Κομοτηνή, ισούνται περίπου με τα χρήματα που θα κόστιζαν όλες οι παραγωγές των ερασιτεχνικών σχημάτων του Δήμου, σε θέατρο, μουσική, εικαστικά κλπ όλο το χρόνο! (Νεοφιλελεύθερη αντίληψη για τον πολιτισμό των ερασιτεχνικών σχημάτων)
- Και πως τα χρήματα που θα κοστίσει μία άλλη εκδήλωση, θα μπορούσαν να ισούνται με τα χρήματα που κόστιζαν οι μισές εκδηλώσεις των «Ελευθερίων». (Τα οποία δικαιολογούνται όμως, στα πλαίσια του νεοφιλελεύθερου πολιτισμού)
- Πως αιτούνται χρήματα υπερωριακής εργασίας, όταν πρόκειται για χρήματα που προβλέπει μια εργασία και αυτή είναι υποχρέωση του εργαζομένου! (Και που ποτέ, δεν αιτήθηκαν στο παρελθόν για το ίδιο αντικείμενο!)
- Πως σε κάποια χωριά, δεν πρέπει να ενισχύονται εκδηλώσεις, αλλά αυτές θα πρέπει να γίνονται με τα χρήματα της παππούδων και των γιαγιάδων, (που τα παίρνουν γενναία, φαίνεται, από τον ΟΓΑ και έχουν περίσσευμα) γιατί αλλιώς δεν θα υπάρχει η εθελοντική τους προσφορά! (Σύγχρονη νεοφιλελεύθερη αντίληψη για τον πολιτισμό στους οικισμούς)
- Πως τα χρήματα για τις εκδρομές των πολιτιστικών συλλόγων, με αυτές που ουσιαστικά πήγαιναν εκδρομούλες οι απόμαχοι της ζωής, θα πάνε, λένε, σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις! (Ομοίως με παραπάνω).
- Πως ήδη κάποιοι παράφρασαν τους στίχους του Εθνικού μας ποιητή:
«Κι εκαρτέρει, κι εκαρτέρει (νεο)φιλελεύθερη λαλιά, (μετά όμως) το ένα κτύπαε τ’ άλλο χέρι από την απελπισιά»
- Πως μάλλον την πατήσαμε που δώσαμε αντιπαροχή το πατρικό μας οικοπεδάκι με τέτοιο ποσοστό! Άλλοι στα πλαίσια . αντιπαροχών, έχουν κι . αξιώματα!
- Πως δυστυχώς όμως για μας, άλλο είναι τελικά η αντιπαροχή σε εργολάβο - πολιτικό μηχανικό, και άλλο είναι η πολιτική αντιπαροχή με μηχανισμούς!
- Πως όταν οι πρόγονοί μας έλεγαν ότι «οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται», ήξεραν πολλά περισσότερα από όσα νομίζαμε εμείς ότι ξέραμε!
- Πως τον λεν, πως τον λεν τον ποταμό; Ιλισό; Πάμε τώρα όλοι μαζί στο ρεφρέν: «Κάθε κοπέλα θέλει».

Τέλης Κελεσίδης
tkelesidis@in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.