3.4.13

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν συνθηκολογούμε στο όνομα του ευρώ» (ΒΙΝΤΕΟ)

Τη θέση ότι το Ευρώ δεν αποτελεί αυτοσκοπό της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ενδιαφέρεται για την ανατροπή της λιτότητας ανεξαρτήτως νομισματικών συνθηκών, διατύπωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.
Διευκρίνισε πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να «σώσει» την Ελλάδα μέσα στο ευρώ. «Και όχι το ευρώ μέσα στην Ελλάδα», συμπλήρωσε, δηλώνοντας αντίθετος στη λογική «πάση θυσία» στην Ευρωζώνη, την οποία ερμήνευσε ως «πάση θυσία» στο Μνημόνιο.  
Τρόικα 
 «Δεν είμαστε οι καλύτεροι μαθητές του «ναι» στην ευρωπαϊκή τάξη ή καλύτερα στο ευρωπαικό αναμορφωτήριο που ο κ. Σόιμπλε ονειρεύεται», διαμήνυσε σε υψηλούς τόνους ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον απόηχο των εξελίξεων στην Κύπρο και ενόψει της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα.
«Δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα ανάπτυξης, παρά μόνο επέλαση των δανειστών για να αρπάξουν όσα περισσότερα μπορούν και μάλιστα από τους πιο ευάλωτους», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενόψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα. «Την ώρα που φλέγεται ο τόπος, εκείνος φλέγεται μονάχα για να ξαναγίνει υπουργός», δήλωσε ειδικά για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.
«Εμείς δεν είμαστε να κυβερνήσουμε όπως αυτοί. Είμαστε έτοιμοι να εκφράσουμε τη θέληση για μία αλλαγή πορείας και ως κυβέρνηση να αντισταθούμε, οικοδομώντας τις κατάλληλες συμμαχίες, να αντιστρέψουμε τον εκβιασμό προς τους δανειστές», σημείωσε.

Κύπρος
«Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, υπάρχει πλήρης αποδοχή», ανέφερε για τους χειρισμούς της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα, την οποία αποκάλεσε «συμμορία με τα λευκά κολάρα που πριν από λίγες μέρες ρήμαξε την Κύπρο». «Η Κύπρος αφέθηκε τραγικά μόνη», σχολίασε, αναφορικά με την κρίση στη Μεγαλόνησο.
Γενικότερα για την κυπριακή κρίση, ανέφερε ότι υπήρχε μόνο αποφασισμένος λαός - και όχι αποφασισμένη κυβέρνηση, ούτε κατάλληλες συμμαχίες - να μη δεχτεί τις αξιώσεις της τρόικας. Περιγράφοντας τις κινήσεις στις οποίες κατά τη γνώμη του θα έπρεπε να προβεί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν ήμουν στη θέση του Αναστασιάδη, θα ζητούσα από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου να δεσμευτούν ότι δεν θα ψηφίσουν στο ΔΣ της ΕΚΤ τη διακοπή του ELA (σ.σ. μηχανισμού χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών τραπεζών) για την Κύπρο, θα ζητούσα από την ελληνική κυβέρνηση τα 2 δις που αναλογούν στην Κύπρο από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, θα ‘γυρνούσα’ στη Λευκωσία και θα έλεγα: ‘σε 4 μήνες να μιλήσει ο λαός’».

Τράπεζες
Ο ίδιος, αφού διαπίστωσε ότι η ανακεφαλαιοποίηση είναι απαραίτητη, ζήτησε να επιβληθεί δημόσιος έλεγχος και να αλλάξουν οι διοικήσεις στις τράπεζες οι οποίες θα ενισχυθούν. «Δεν έχουμε καμία ενημέρωση ότι έχει τεθεί θέμα με τη συγχώνευση των Εθνική και Eurobank, η οποία γνωρίζουμε ότι προχωρά κανονικά.
Αν πράγματι έχει τεθεί θέμα, τότε ποιος παίρνει τις αποφάσεις;», ανέφερε ο υπεύθυνος Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα με τους δημοσιογράφου περί ενδεχόμενου αφελληνισμού του τραπεζικού συστήματος. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί αλλάζουν σε όλες τις χώρες του Νότου όπου έχουν εφαρμοστεί προγράμματα λιτότητας.

Κυβέρνηση
«Θα φτιάξουμε αριστερή κυβέρνηση με ριζοσπαστικές λύσεις», διαμήνυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτή δεν είναι κυβέρνηση, είναι αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις συστηματικές - όπως τις εισέπραξε - αιτιάσεις του γραφείου Τύπου της ΝΔ προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Συνεργασίες 
Απαντώντας σε ερώτηση που έκανε λόγο για σημαντικές προγραμματικές διαφορές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στους ΑΝΕΛ (σ.σ. είναι σε εξέλιξη σχετικές διεργασίες στο επίπεδο της πολιτικής συμμαχιών), επισήμανε την άρνηση των έτερων πολιτικών δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς να συμπράξουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας σε αυτό το πλαίσιο για ιστορικές ευθύνες. Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι σε κοινωνικό επίπεδο αυτήν την περίοδο επικρατεί η ηρεμία πριν από την καταιγίδα, προσθέτοντας: «κι εμείς είμαστε εδώ για να δίνουμε πολιτικούς στόχους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.