4.10.12

Η κοινωνία συνεχίζει να αντιστέκεται στα Χρυσωρυχεία

Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στην Μελέτη Περιβαλλοντικών όρων του έργου «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις και Εγκαταστάσεις προς παραγωγή χρυσού στο Πέραμα Έβρου» της εταιρίας «Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ».
Το «όχι» του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση, το οποίο ήρθε να προστεθεί σ’ αυτά των δημοτικών συμβουλίων Σαπών, Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνής.
Η απόφαση του οργάνου δεν ήταν ομόφωνη καθώς υπήρχε για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια «μάχης» των αυτοδιοικητικών με την εταιρία Χρυσού, ένα «ναι», αυτό του Περιφερειακού Συμβούλου Έβρου Νίκου Τζανίδη και δύο λευκά από την Περιφερειακή Αναγέννηση των Κώστα Ζαγναφέρη και Κώστα Μιχελή.
Όπως υποστήριξαν οι επικεφαλείς στις τοποθετήσεις τους «μετά τον χαρακτηρισμό εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων σε Έβρο και Ροδόπη, ως μεταλλευτική περιοχή, κάτι που επιδιώκουν οι εταιρείες με τις αλλεπάλληλες αιτήσεις τους για μεταλλευτική έρευνα, καμιά άλλη επενδυτική – αναπτυξιακή δραστηριότητα δεν θα είναι υλοποιήσιμη λόγω των ανωτέρω περιορισμών.»
Όπως ειπώθηκε η σύγκριση των ελάχιστων οφελών προς τις σοβαρές και δραματικές επιπτώσεις αποδεικνύει πως η εξόρυξη χρυσού ουδόλως συμμορφώνεται προς τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Τονίστηκε δε ότι η συμβολή της στην ανάπτυξη μιας περιοχής και ειδικά της Θράκης, κάθε άλλο παρά θετική μπορεί να είναι.
Εξελίξεις θα υπάρξουν σίγουρα και στην εταιρία, καθώς μετά από χρόνια, βλέπει ότι οι προσπάθειες της για εισχώρηση σε κοινωνικούς, οικονομικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς με χορηγίες δεν έχουν αποτέλεσμα. Παράλληλα οι άνθρωποι στους οποίους «πόνταρε» δεν αποδίδουν τ’ αναμενόμενα, με αποτέλεσμα να μείνει με τους λίγους … αλλά πιστούς!
Ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση της Περιφερειακής Συμβούλου του Έβρου Μαρία Γκουγκουσκίδου, η οποία αναφέρθηκε στην εταιρία λέγοντας πως «κατέχει αυτό που λείπει από όλους εμάς, την οικονομική δύναμη και σε συνδυασμό με την παρατεταμένη οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας, εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας πρακτικές και μεθόδους αλλοίωσης των αρχών και των αξιών που έως πρόσφατα χαρακτήριζαν φορείς, συλλόγους και μεμονωμένα άτομα».
Συνεχίζοντας έκανε αναφορά στις χορηγίες της εταιρίας και σ’ αυτούς που τις δέχονται τονίζοντας πως «ας αναλογιστούν τα αθλητικά σωματεία αν η εξόρυξη χρυσού με χρήση κυανίου συμβαδίζει με τις αρχές του αθλητισμού, την αρμονική δηλαδή ανάπτυξη του σώματος, την υγεία και ευεξία, το σεβασμό του περιβάλλοντος, ας αναλογιστούν τα φιλοζωϊκά σωματεία αν τα χρυσωρυχεία μπορούν να είναι συμβατά με την αρχή της ελεύθερης ανάπτυξης των ζώων στη φύση, ας αναλογιστούν οι διευθυντές των σχολείων το παράδειγμα που δίνουν στους μαθητές δεχόμενοι δώρα από αμφισβητούμενες επενδύσεις, ας αναλογιστούν οι επαγγελματίες του τουρισμού αν είναι δυνατόν μια τέτοια επένδυση να έχει θετικές επιπτώσεις στο τουριστικό μας κεφάλαιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.