14.3.12

Ομιλία Ρενταρή για την διαχείριση και προστασία ακινήτων του ΥΠΑΑΤ


Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ Όλγα Ρενταρή, μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Διαχείριση και προστασία ακινήτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων-Ρύθμιση εμπράγματων δικαιωμάτων και λοιπές διατάξεις», μέσω του οποίου διευθετείται οριστικά το ζήτημα του οικισμού Καλλιθέα-Ν. Χιλή.

Στην Ομιλία της, η Βουλευτής τόνισε ότι είναι «ιδιαίτερα ευτυχής αφενός μεν γιατί συμμετείχε και η ίδια στη διαμόρφωση κάποιων διατάξεων που αφορούν χρόνια προβλήματα των συμπολιτών της σχετικά με εποικιστικές εκτάσεις  και αφετέρου γιατί το παρόν Νομοσχέδιο δίνει μία νέα πνοή στην αξιοποίηση της αγροτικής γης».
Ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Ρενταρή, «με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του παρόντος Ν/Σ εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης ακινήτων του Υπουργείου, αποσαφηνίζονται οι αρμοδιότητες των Οργάνων και επιλύονται ιδιοκτησιακά ζητήματα, καθώς και θέματα αλλαγής χρήσης γης, καταργούνται αναχρονιστικές διατάξεις και αίρονται γραφειοκρατικά εμπόδια για τη σύσταση ή μεταβίβαση εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε ιδιωτικές εκτάσεις.
Έτσι, λοιπόν, το Δημόσιο παραχωρεί οριστικά εκτάσεις σε πολλούς ιδιοκτήτες, οι οποίοι διαθέτουν επίσημους τίτλους, παραχωρητήρια, συμβολαιογραφικές πράξεις και άλλα, για εκτάσεις που απέκτησαν πριν το 1993. Στην περίπτωση που δεν υπήρχαν επίσημοι τίτλοι, δίνεται η δυνατότητα εξαγοράς τους, με όσα προβλέπει ο νόμος.
Αν πάλι παραχωρήθηκαν σε καταπατητές έναντι συμβολικού τμήματος και δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης, το τίμημα, πλέον, για τη διατήρησής τους αναπροσαρμόζεται στο ύψος της αντικειμενικής αξίας. Τέλος, για τα καταπατημένα μετά το 1993, που δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, θα πρέπει οι παράνομα κατέχοντες να τα εγκαταλείψουν».
Τέλος, η κ. Ρενταρή τόνισε ότι το παρών Νομοσχέδιο είναι καινοτόμο, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε ανέργους, αγρότες, επιχειρηματίες, ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, με κοινωνικά κριτήρια και σε συνεργασία με τους ΟΤΑ, μέσω παραχώρησης χρήσης γης.
Κλείνοντας την ομιλία της, η βουλευτής, σημείωσε ότι χρειάζεται να εφαρμοστούν τέτοιες πρωτοβουλίες στην ύπαιθρο για να γίνει σύνδεση του πρωτογενούς με τον δευτερογενή τομέα και γιατί όχι με τον τριτογενή αργότερα.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος14/3/12 19:45

    Παντοτε σοβαρη και επικαιρη.Θερμα συγχαρητηρια Ολγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος14/3/12 21:36

    μπραβο μπραβο μπραβο. να οι λυσειs για τα μεγαλα θεματα τηs χωραs

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.