8.3.12

5ετής επέκταση της σύμβασης πήρε η Energean για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος πετρελαίου της Καβάλας


Με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή αναμένεται να ρυθμιστεί το ζήτημα της χρονικής επέκτασης κατά 5 έτη της σύμβασης παραχώρησης των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του κοιτάσματος πετρελαίου του Πρίνου στην εταιρία Energean Oil, η οποία λήγει το 2014.

Η απόφαση ελήφθη από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρά την αρνητική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς κρίθηκε ότι η συνέχιση της λειτουργίας της εταιρίας θα συμβάλει στη διατήρηση 300 θέσεων απασχόλησης στην περιοχή της Καβάλας, ενώ θα δοθεί χρόνος για περαιτέρω έρευνα με νέες γεωτρήσεις, αφού υπάρχουν στοιχεία για σημαντικά απολήψιμα αποθέματα.
Παράλληλα, έχει εγκριθεί η χωρική επέκταση της περιοχής παραχώρησης βορειοδυτικά του Πρίνου ώστε να συνεχιστούν οι έρευνες.
Σε ότι αφορά το αίτημα της Energean Oil να έχει πρόσβαση στα 2D και 3D «σεισμικά» της περιοχής, το 25% των οποίων ανήκουν στα ΕΛΠΕ, ο αρμόδιος υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης δήλωσε χθες ότι μετά από επανειλημμένες συναντήσεις που έγιναν στο υπουργείο μεταξύ των εκπροσώπων των ΕΛΠΕ και της Energean, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνυπογράψουν ένα «συνυποσχετικό», το οποίο θα φέρουν στο υπουργείο και στη συνέχεια θα δοθούν τα «σεισμικά».
Τα ερευνητικά δεδομένα αφορούν την περιοχή του Θρακικού Πελάγους και το 75% ανήκε στην καναδική Calfrac, με την οποία έχει έρθει σε συμφωνία η Energean και την εκπροσωπεί, ενώ το υπόλοιπο 25% στα ΕΛΠΕ.
Σε ότι αφορά τέλος την πρόταση της Energean για δημιουργία υπόγειας αποθήκης αερίου στα αξιοποιημένα παλαιότερα κοιτάσματα της Νότιας Καβάλας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας διευκρινίζει ότι έχει δοθεί έγκριση για να προχωρήσει από κοινού με την ιταλική Edison και με συγχρηματοδότηση των ευρωπαϊκών ταμείων στη μελέτη για την ανάπτυξη της υπόγειας αποθήκης.
Όπως σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η διάθεση των δικαιωμάτων του Δημοσίου στον υπόγειο αποθηκευτικό χώρο στο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας έγινε για να υπάρχει η ορθή αποτίμησή του.
Τέλος σημείωσε ότι θα υπάρξει διαπραγμάτευση ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και την Energean όσον αφορά το τίμημα της εκχώρησης του δικαιώματος του Δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.