17.1.14

Παρέμβαση του Αϊχάν Καραγιουσούφ στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών

Ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Αϊχάν Καρά Γιουσούφ συμμετείχε στη  συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014, με θέμα «Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής για την πορεία του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης».
Τα μέλη της Επιτροπής είχαν κληθεί να ενημερώσουν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Ιωάννης Ιωαννίδης, ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Γεώργιος Γιαννούσης, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Αριστείδης Γιαννακίδης, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Αθανάσιος Καρούντζος, καθώς και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και Δήμαρχος Καβάλας Κωνσταντίνος Σιμιτσής.
Ο κ. Καρά Γιουσούφ ζήτησε να ενημερωθεί σχετικά με το νοσοκομείο Κομοτηνής. Πιο συγκεκριμένα ζήτησε να μάθει αν το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020, διότι  ενώ ο περιφερειάρχης ισχυρίζεται ότι το έργο είναι ενταγμένο δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση.
Σχετικά με το μεθοριακό σταθμό στη Νυμφαία ο κ. Καρά Γιουσούφ υπογράμμισε τις ελλείψεις σε βασικές τεχνολογικές – επικοινωνιακές υποδομές που τον καθιστούν να υπολειτουργεί και να επιβαρύνει την λειτουργία άλλων μεθοριακών σταθμών όπως αυτού των «Κήπων». Ο κ. Καρά Γιουσούφ ενημέρωσε την επιτροπή για την πρόσφατα κατατεθειμένη ερώτησή του προς τα αρμόδια Υπουργεία σχετικά με το θέμα αυτό. Παρόλα αυτά ο περιφερειάρχης εστίασε μόνο στην ολοκλήρωση του έργου και υποβάθμισε το ζήτημα των υποστηρικτικών επικοινωνιακών υποδομών λέγοντας ότι η περιοχή μας είναι το διακομιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε στην αποβιομηχανοποίηση της περιοχής και την κατάρρευση της παραγωγικής διαδικασίας. Ζήτησε να ενημερωθεί σχετικά με την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων της περιοχής που μπορούν να συμβάλλουν στην αναπτυξιακή αναγέννηση της τοπικής οικονομίας. Η απάντηση στο θέμα αυτό ήταν ότι ο οικείος δήμος «Μαρώνειας - Σαπών» δεν έπραξε τα δέοντα σχετικά με την αξιοποίηση των εν λόγο γεωθερμικών κοιτασμάτων. Επιπλέον επέμεινε στην ανάγκη να αποτραπεί η όποια μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή (πχ η περιβαλλοντικοκτόνα εξόρυξη Χρυσού).
Δυστυχώς στην επιτροπή δεν έγινε καμία αναφορά στο φράγμα Ιασίου το οποίο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, ενώ οι εργασίες ξεπερνούν τον χρονικό ορίζοντα της δεκαετίας. Πρόκειται για ένα αναπτυξιακό έργο το οποίο με την ολοκλήρωση του θα έδινε ώθηση στην αύξηση της αγροτικής παραγωγής της περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.