21.1.14

Ο Δήμαρχος Θάσου για το δημοσίευμα της εφημερίδα «Έθνος»

Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ (Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014) ο δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ (Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014) έχουν πυροδοτηθεί συζητήσεις για τους 17 «κόκκινους» Δήμους της Χώρας. (Έτσι χαρακτηρίζονται όσοι Δήμοι δεν ισοσκέλισαν τον προϋπολογισμό τους ακολουθώντας τις οδηγίες του μνημονίου, όπως διατυπώθηκε από την Κοινή Υπουργική Απόφαση).
Το πρώτο παράδοξο είναι ότι οι Δήμοι ενημερώθηκαν από διαρροή στον τύπο και όχι επίσημα από το Υπουργείο και ενώ συνεχίζουν να αποστέλλουν στοιχεία στο Υπουργείο Εσωτερικών. Το νόμισμα έχει δύο όψεις. Την πολιτική και την πρακτική, τη διαχειριστική.
Η πολιτική διάσταση σηκώνει μεγάλη συζήτηση και πολλαπλές αναγνώσεις. Μπορούν να τεθούν ερωτήματα (κάποια από αυτά ρητορικά). Όλα όμως συγκλίνουν σε μια απάντηση, η κυβέρνηση των μνημονίων αναζητά άλλοθι για να περάσει αντιλαϊκά μέτρα.
Η άλλη όψη έχει να κάνει με την οικονομική κατάσταση των Δήμων. Θα περιοριστώ στο Δήμο Θάσου, τον οποίο υπηρετώ από τη θέση του Δημάρχου από το 2011.
Το 2010 ο ισολογισμός έδειξε έλλειμμα 13 εκατομμύρια ευρώ. Το ίδιο έτος (2010) το ετήσιο έλλειμμα ήταν 2.217.000 €. Τα χρέη που δεν είχαν τιμολογηθεί ακόμη ανέβαζαν το έλλειμμα πάνω από τα 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μια μικροπολιτική αντίληψη οδηγούσε την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου σε εισπρακτική απροθυμία.
Το 2011, πρώτη χρονιά της δικής μου θητείας, το ετήσιο έλλειμμα μειώνεται κατακόρυφα στο ποσό των 907.000 €, και αν εδώ λάβουμε υπόψη μας τις περικοπές των επιχορηγήσεων του κράτους προς τους Δήμους κατά 60% περίπου, μπορούμε να μιλάμε ότι για πρώτη φορά, κάτω από συνθήκες παλαιότερων ετών, ο Δήμος Θάσου θα παρουσίαζε ετήσιο πλεόνασμα της τάξης των 2.100.000 € περίπου. Το 2010 καταγράφονται συνολικές εισπράξεις 6.260.000€, ενώ αντίστοιχα το 2012 9.420.000€. Το 2013 τα εισπραχθέντα προς βεβαιωθέντα είναι της τάξης του 80%.
Η δημοτική αρχή μετά από επίπονες προσπάθειες και διεκδικήσεις κατορθώνει να πάρει το Λιμενικό Ταμείο Θάσου και να το κάνει Δημοτικό, αλλά και να δημιουργήσει Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία, δύο αναπτυξιακούς πυλώνες για το νησί με σημαντικά έσοδα κάθε χρόνο.
Ο Δήμος Θάσου αυτά τα τρία χρόνια διεκδίκησε δυναμικά χρηματοδοτήσεις από εθνικά ευρωπαϊκά κονδύλια και κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη σειρά των Δήμων πανελλαδικά, σε ένταξη και υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής. Αυτή η εξαιρετική ανοδική πορεία του Δήμου της Θάσου σε χρόνους ζοφερούς, κοινωνικά και οικονομικά για τη χώρα μας, εκ διαμέτρου αντίθετη με την εικόνα και την πορεία που παρουσίαζε για πολλά χρόνια, καταξιώνει την τιτάνια προσπάθεια μας και καταγγέλλει νοοτροπίες και τρόπους διοίκησης του παρελθόντος. Ο Δήμος της Θάσου είναι ένας απόλυτα βιώσιμος δήμος, μια συνεχώς ανερχόμενη τουριστική δύναμη, πλούσιος σε φυσικό και ορυκτό πλούτο και ευρισκόμενος σε τροχιά αυτοεξυγίανσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.