12.12.13

Η Οικολογία Αλληλεγγύη για τη Διαχείριση Απορριμμάτων στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Όταν πριν από αρκετούς μήνες έγινε η πρώτη συζήτηση για το θέμα της Διαχείρισης απορριμμάτων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, είχαμε καταγγείλει δημόσια τόσο το γεγονός ότι με τον υφιστάμενο σχεδιασμό χάνονται θέσεις εργασίας και εφαρμόζονται τεχνικές παρωχημένων λύσεων που δεν εφαρμόζονται πουθενά στην Ευρώπη σήμερα, αλλά και το γεγονός ότι δρομολογούνται συνθήκες καύσης απορριμμάτων.
Δυστυχώς με την Έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων του συγκεκριμένου έργου επαληθεύονται όλες οι παραπάνω καταγγελίες μας. Συγκεκριμένα:
• Με την έγκριση των Περιβαλλοντικών όρων του έργου «Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στον Νομό Έβρου, μπαίνει η ταφόπλακα ουσιαστικά σε κάθε σκέψη για Πολιτικές μείωσης των Απορριμμάτων, πολιτικές επαναχρησιμοποίησης και Διαλογής στην πηγή, που δίνουν πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας από το συγκεκριμένο εργοστάσιο. Και μπαίνει ταφόπλακα γιατί οποιαδήποτε σκέψη για λειτουργία Συστημάτων Πρόληψης, Επαναχρησιμοποίησης και Διαλογής στην πηγή, θα αντιστρατεύεται αυτή καθαυτή την λειτουργία του εργοστασίου, Καθώς με λίγα λόγια ΟΣΟ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ, ΤΟΣΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΌ.
• Ακριβώς επειδή η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι παρωχημένη έχει εγκαταλειφθεί στην Ευρώπη (δεν γίνονται δηλαδή νέες μονάδες) και οδηγούνται σε τεχνικές μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή που προβλέπονται άλλωστε από την Ευρωπαϊκή αλλά και την εναρμονισμένη Ελληνική Νομοθεσία.
• Μιλούσαμε για την δρομολόγηση καύσεων απορριμμάτων. Στην σελίδα 14 διαβάζουμε «Αξιοποιήσιμα Προϊόντα: RDF (δευτερογενές καύσιμο υλικό)».
• Που θα καεί αυτό το υλικό; Στον Έβρο; Στην Θεσσαλονίκη; Στον Βόλο; Στην Αθήνα; Δεν μας το λέει η μελέτη; Όπως και να έχει όμως το χαρακτηρίζει ως: ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΕΣ ΚΑΥΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ
• Επιπλέον: Με την συγκεκριμένη έγκριση εγκρίνεται και η δεματοποίηση και προσωρινή αποθήκευση για τρία χρόνια σύμμεικτων απορριμμάτων. Αυτή είναι ακόμη μία Ελληνική Πατέντα. Δεν προβλέπεται πουθενά στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία ή ακόμη και την Ελληνική δεματοποίηση σύμμεικτων απορριμμάτων αλλά μόνο ανακυκλώσιμων.
• Και τι θα γίνουν κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι αυτά τα δεματοποιημένα απορρίμματα μετά από τρία χρόνια που θα έχουν ομογενοποιηθεί και θα έχουν σχεδόν μηδενική υγρασία; Μα τι πιο απλό από τον τεμαχισμό τους με σκοπό την παραγωγή ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΟΥΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΥΛΙΚΟΥ. Πάλι δηλαδή οδηγούμαστε στην καύση.
Καλούμε τους Περιφερειακούς Συμβούλους της ΑΜΘ :
• Να καταγγείλουν την ενσωμάτωση στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του συγκεκριμένου έργου ότι αφορά την παραγωγή ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΟΥΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΥΛΙΚΟΥ.
• Να προτείνουν τον επανασχεδιασμό της Διαχείρισης Απορριμμάτων στην ΑΜΘ πάνω στην βάση της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Νομοθεσίας με θέματα αιχμής την ΜΕΙΩΣΗ των απορριμμάτων, την ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ και την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ με διαλογή στην πηγή, της κομποστοποίησης συμπεριλαμβανομένης.
Καλούμε επίσης τον Δήμο Αλεξανδρούπολης να αντισταθεί σθεναρά στο να γίνει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης η κερκόπορτα για να αρχίσει η καύση απορριμμάτων στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.