13.12.13

Σεμινάριο επιμόρφωσης καθηγητών φροντιστηριακής εκπαίδευσης στην Αλεξανδρούπολη

Με ιδιαίτερη επιτυχία ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Θράκης υλοποίησε εκπαιδευτικό σεμινάριο, το οποίο απευθύνθηκε σε 50 καθηγητές μέσης φροντιστηριακής εκπαίδευσης.
Στόχος του σεμιναρίου, μέσα από εισηγήσεις διαφορετικών θεματικών ενοτήτων, ήταν να αποτελέσει ένα δημιουργικό πεδίο ενημέρωσης, ανταλλαγής σύγχρονων επιστημονικών απόψεων και επιστημονικού διαλόγου πάνω σε θέματα που αφορούν στους μαθητές, στις οικογένειές τους και τους εκπαιδευτικούς.
Στο πλαίσιο των συναντήσεων συζητήθηκαν οι βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν την υλοποίηση κάθε προγράμματος εκπαιδευτικής παρέμβασης και δόθηκαν κατευθυντήριες οδηγίες για την εξατομίκευση της εκπαιδευτικής παρέμβασης και της προσαρμογής του εκπαιδευτικού υλικού στις δυνατότητες, τις ανάγκες και τις αδυναμίες του κάθε μαθητή. Το σεμινάριο είχε διάρκεια 40 ώρες και πραγματοποιήθηκε από 28 Νοεμβρίου έως 12 Δεκεμβρίου 2013.
Η θεματολογία περιλάμβανε τις εξής ενότητες:
• Εφαρμογές βασικών αρχών επικοινωνίας στο σχολείο για τη δημιουργία κατάλληλου σχολικού κλίματος και την ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων ανάμεσα στον εκπαιδευτικό και τον εκπαιδευόμενο.
• Μεθοδολογικές προσεγγίσεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη επικοινωνιακών και κοινωνικών δεξιοτήτων για αποτελεσματική συμμετοχή των παιδιών στη μαθησιακή διαδικασία.
• Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στο σύγχρονο σχολείο. Τα Συνήθη επικοινωνιακά λάθη των εκπαιδευτικών και η σημασία της επικοινωνίας καθηγητών-μαθητών στο εκπαιδευτικό έργο.
• Αποτελεσματικές δράσεις και στρατηγικές για τη μείωση των προβληματικών συμπεριφορών, επιθετικότητας και βίας στα σχολεία. Παρουσίαση και σχολιασμός θεωριών σχετικών με τις προσεγγίσεις αντιμετώπισης και πρόληψης προβληματικής συμπεριφοράς.
• Εξωσχολικοί παράγοντες αγωγής. Σχέσεις σχολείου – οικογένειας – κοινωνίας. Η οικογένεια ως κατευθυντήριος και επικουρικός παράγοντας στην αγωγή των παιδιών.
• Ορισμός και περιεχόμενο μαθησιακών δυσκολιών, συχνότητα εμφάνισης, διαφορές φύλων και επιδημιολογικά στοιχεία για τις Ειδικές Μαθησιακές Διαταραχές.
• Προσδιορισμός και αιτιολογία των μαθησιακών δυσκολιών. Γνωστικο-γλωσσική κατηγοριοποίηση των μαθησιακών δυσκολιών. Θεωρητικές προσεγγίσεις της Δυσλεξίας (βασικά μοντέλα ερμηνείας: ιατρικά-νευροβιολογικά μοντέλα, παιδαγωγικά μοντέλα, γνωστικά – ψυχολογικά μοντέλα)
• Προσδιορισμός και ανάλυση των προγραμμάτων παρέμβασης στη δυσλεξία και σύνδεση με τα ερμηνευτικά μοντέλα. Κριτική ανασκόπηση και σύνδεση των θεωρητικών προσεγγίσεων, εντοπισμός κοινών σημείων και διαφορών
• Επικοινωνία και δυσλεξία. Βασικές αρχές αντιμετώπισης της δυσλεξίας στα πλαίσια της σχολικής τάξης. Ο ρόλος του σχολικού περιβάλλοντος στην ανάπτυξη των ακαδημαϊκών, κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων του μαθητή με δυσλεξία.
• Μαθησιακές δυσκολίες: η ελληνική πραγματικότητα. Περιγραφή του παρόντος κοινωνικο – πολιτισμικού πλαισίου σε σχέση με τη δυσλεξία (νομοθεσία, ΚΕΔΔΥ, στερεότυπα, αλλαγές στάσεων σε σχέση με τη δυσλεξία, ψυχοκοινωνικά προβλήματα των δυσλεκτικών ατόμων). Κριτική σκέψη και αξιολόγηση.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος13/12/13 10:33

    Πήραν άδεια από το Δαπέργολα;

    Ξέρετε, το διώκτη των φροντιστηρίων, τον καθηγηταρά που εγγυάται καλή παιδεία για τα παιδιά μας. Το νέο πρόεδρα της ΕΛΜΕ που είναι επαναστάστης ανεξάρτητος και όχι σαν τους άλλους. τον αντιμνημονιακό και άλλου τύπου μεταρρυθμιστή ντε, τον κολλητό του Ζουράρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος13/12/13 13:56

    Σε ποια κανονική κοινωνία θα ήταν απαραίτητο το φροντιστηριακό ντοπάρισμα μαθητών (με πολλά έξοδα...) για:

    -μαγκιά βαθμών
    -επιβίωση του μαθητή
    -απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας σε εξετάσεις
    -κάλυψη κενών του σχολείου

    Σε ποια;;;;

    Και μάλιστα με συνήθως μαύρα λεφτά (οι μάυροι φροντιστές κάνουν αθέμιτο ανταγωνιστμό στους συνεπείς φορολογικά), με ανήθικα μέσα (ο καθηγητής του σχολείου να κάνει φροντιστήριο στους μαθητές του), δημιουργώντας ξεκάθαρο ταξικό πλεονέκτημα σε αυτούς που έχουν να πληρώσουν, διαστρβλώνοντας την έννοια της Παιδείας. Και αυτό γιατί κυρίαρχο θέμα δεν είναι η καλή Παιδεία αλλά πού θα απορροφούνται οι στρατιές αποφοίτων άχρηστων "καθηγητικών" σχολών ("άχρηστων" σε πρώτη ανάγνωση) κολλημένοι σε ένα πρότυπο μόρφωσης κατ' ευθείαν από το απαράμιλλο γλυκό νοσταλγικό '50.

    Νέοι της Ελλάδας περαστικά σας, ασχοληθείτε με την επανάσταση, θα προκόψετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.