19.12.13

Τις επαναπροωθήσεις προσφύγων στηλίτευσε από την Ορεστιάδα κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ

Τις παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών από τον Έβρο προς την Τουρκία κατήγγειλε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Σαμπουλή, η οποία πραγματοποίησε διήμερη περιοδεία στον Έβρο.
Η κ. Σταμπούλη επισκέφθηκε τις Αστυνομικές Αρχές σε Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη, τον φράχτη στη Βύσσα και τα Κέντρα προαναχωρησιακής κράτης και Πρώτης Υποδοχής στο Φυλάκιο. Ο λόγος της περιοδείας ήταν κυρίως ζητήματα μετανάστευσης, την παρακολούθηση ενδεχομένου παράνομων επαναπροωθήσεων, αλλά και τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών. Παράλληλα, ασχολήθηκε επισταμένα με την εξαφάνιση, ενδεχόμενη επαναπροώθηση, των 150 Σύριων προσφύγων από το Πραγγί, ενώ για τον λόγο αυτό επισκέφθηκε και τον Εισαγγελέα της Ορεστιάδας συμβάλλοντας στην έρευνα που διενεργείται.
Όπως δήλωσε η βουλευτής, υπάρχουν σημαντικά στοιχεία και μαρτυρίες για παράνομες επαναπροωθήσεις, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι δεν έχει απαντηθεί σχετική ερώτηση στη βουλή, λόγω απουσίας του υπουργού δημόσιας τάξης. Τόνισε μάλιστα, ότι μετά από το περιστατικό του Πραγγίου συνεχώς καταγγέλλονται περιστατικά κυρίως Σύριων προσφύγων πολέμου, που επαναπροωθήθηκαν βίαια μέσω του ποταμού. «Αυτή η πρακτική είναι απολύτως παράνομη. Αντίκειται σε κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου, σε κάθε ευρωπαϊκή οδηγία, σε κάθε οδηγία της Ύπατης Αρμοστείας. Το θέμα είναι σοβαρότατο και χρήζει διερεύνησης, κι αν αποδειχθεί τότε οι ευθύνες θα είναι βαρύτατες. Η ανομία δεν μπορεί να μείνει ανεξέλεγκτη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στο θέμα των επαναπροωθήσεων αναφέρθηκε και η δικηγόρος μέλος του τμήματος δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Τελλη, η οποία ζήτησε να καταθέσουν μάρτυρες περιστατικών και ειδικά του περιστατικού που έγινε στο Πραγγί. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην 18μηνη κράτηση όλων των μεταναστών για παραδειγματισμό. «Η κράτηση είναι προβληματική και ως πρακτική είναι παράνομη και απαράδεκτη. Ο νόμος αναφέρει πως η 18κράτηση προβλέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Ο υπουργός ανενδοίαστα το ανακοίνωσε μέσα στη Βουλή για όλους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.