9.11.13

Αντίθετοι οι κάτοικοι στη διέλευση του Αγωγού ΤΑΡ από τα Τενάγη Φιλίππων

«Τα χωράφια μας είναι για να παράγουν τροφή και όχι να φιλοξενούν αγωγούς», αναφέρουν σε ανακοίνωση τους αγροτικοί σύλλογοι και κοινωνικοί φορείς της Καβάλας, σε ότι αφορά τη διέλευση του αγωγού ΤΑΡ από τα Τενάγη των Φιλίππων. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Όχι στη διέλευση του αγωγού ΤΑΡ από τα Τενάγη των Φιλίππων και την καλλιεργήσιμη γη. Κι αυτό γιατί:
1. Περιορίζεται (μειώνεται) ακόμα πιο πολύ η καλλιεργήσιμη γη με αποτέλεσμα τον παραπέρα αφανισμό της γεωργίας μας (80% όδευση του αγωγού σε καλλιεργήσιμη γη).
2. Θα δημιουργηθεί σοβαρό οικονομικό πρόβλημα ακόμα και αφανισμού των αγροτών που κατέχουν καλλιεργήσιμη γη στα τενάγη και όχι μόνο, διότι τα ψίχουλα της απαλλοτρίωσης που σκοπεύει να δώσει η εταιρεία, δεν αποκαθιστούν τη ζημία που θα προκληθεί.
3. Μια τέτοια περιοχή μοναδική στην Ευρώπη για την υψηλή παραγωγικότητα εξ αιτίας της τύρφης, θα καταστραφεί ολοσχερώς αφού 4 και 4 μέτρα εκατέρωθεν ίσως περιφραχτεί για την συντήρηση και επίβλεψη του αγωγού. Μ αυτόν τον τρόπο θα τεμαχιστούν παραπέρα τα αγροτεμάχια και η πρόσβαση από το ένα στο άλλο θα είναι αδύνατη.
4. Ο κίνδυνος μια πυρκαγιάς λόγω της τύρφης μπορεί να οδηγήσει σε τραγικά αποτελέσματα που δεν θέλουμε να τα σκεφτούμε, κυρίως την εποχή της συγκομιδής, και βέβαια σε πολλά σημεία περνάει κοντά από οικισμούς. Τι θα γίνει σε κάποιο ατύχημα; Όταν ο αγωγός έχει 95 ατμόσφαιρες πίεση.
5. Κάθε χρόνο λόγω των καιρικών συνθηκών έχουμε καθίζηση του εδάφους πράγμα που σημαίνει ότι ο αγωγός αργά η γρήγορα θα «αναδυθεί» στην επιφάνεια πράγμα που θα δυσκολέψει την διέλευση από το ένα αγροτεμάχιο στο άλλο.
6. Δεν θα υπάρξει κανένα οικονομικό όφελος για τους αγρότες, τους εργαζόμενους και τους μικροεπαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής. 
7. H περιοχή μας είναι προικισμένη όχι μόνο με φυσική ομορφιά αλλά και με επιτεύγματα-αξιοθέατα πολιτισμού, τόσο της ανθρώπινης δημιουργίας (αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων, βαπτιστήριο Αγίας Λυδίας, βραχογραφίες, κάμπος τεναγών κλπ.) όσο και της ίδιας της φύσης (πλούσια δάση, ιαματική πηγή λασπόλουτρων, σύσταση του εδάφους των τεναγών κλπ). Να μην αφήσουμε να καταστρέψουν ότι η φύση τόσο απλόχερα μας χάρισε.
8. Τα τενάγη Φιλίππων είναι ένα φυσικό μνημείο και θα μπορούσε να μπει στα προστατευόμενα μνημεία της UNESCO αφού υπάρχουν και φυσικά μνημεία που προστατεύονται από αυτήν.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΗΝ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ 

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΜΩΣ ΚΑΘΕΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ 

ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΓΗ ΥΨΗΛΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ας βρει η κατασκευάστρια εταιρεία άλλο δρόμο όδευσης του αγωγού που σύμφωνα με τα παραπάνω τίποτα δεν έχει να δώσει στην περιοχή μας, παρά μια οικολογική καταστροφή και μηδενικά αντισταθμιστικά οφέλη.

ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΤΡΟΦΗ
ΟΧΙ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝ ΑΓΩΓΟΥΣ».

Το κείμενο υπογράφουν ο Φυσιολατρικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ζυγού, Ποντιακός Σύλλογος Ζυγού «Υψηλάντης», Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ζυγού, Σύλλογος Λυδίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλίππων, Πολιτιστικός Σύλλογος Πολύστυλου 2ο Δημοτικού, Αθλητικός Σύλλογος Πολύστυλου 1ο Νηπιαγωγείου, Πολιτιστική Στέγη Κρηνίδων, Πολιτιστικός Σύλλογος Αμυγδαλεώνα, Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Καβάλας, Σύνδεσμος κτηνοτρόφων Καβάλας, Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων.

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος9/11/13 14:10

    Η γνωστή λογική του βύσματος.Να βγεί απο τον δικό μου κώλο κι ας πεί σε όποιον νάναι. Μετά θέλουμε και ανάπτυξη.Δηλαδή να τσιμπάμε επιδοτήσεις για να τις τρώμε στις που@@@@ ότι γινόταν επί χρόνια με τα χωράφια υψηλής παραγωγικότητας που νομίζει ότι έχει ο κάθε κασίδης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος9/11/13 18:46

    ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΕΤΣΙ ΕΙΣΤΕ ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ , ME AYTA KAI ME Τ' ΑΛΛΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΝΑBUCO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος10/11/13 16:33

    Ανάπτυξη με αγωγούς δεν γίνεται. Όταν θα περνάει το Αζέρικο και ότι μη Ελληνικό φυσικό αέριο να πωληθεί σε αυτούς που μπορούν να το αγοράσουν, εσύ ως τοπική κοινωνία δεν κερδίζεις τίποτα, ιδιαίταερα όταν δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να το εκμετελλαυτείς, και ιδίως αν δεν έχεις πρώτες ύλες να είσαι αυτόνομος. Και η Τσετσενία είναι γεμάτη αγωγούς, άλλα χαήρι ακόμα δεν είδε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος10/11/13 19:30

      Μα τόση εξυπνάδα, όταν βρείτε με τι γίνεται ανάπτυξη ελπίζω να μην τα έχουμε τινάξει για να το δούμε.
      Καρμιριά και εξυπνάδα μαζί.

      Διαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.