24.11.13

Διαμαρτυρία για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών – προσφύγων στον Έβρο

Συγκέντρωση – διαμαρτυρία πολιτών, πραγματοποιήθηκε το Σαββάτου 23 Νοεμβρίου, έξω από το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας, με την οποία ζητούσαν επίσημη ενημέρωση από την Ελληνική Αστυνομία για την τύχη των 150 Σύριων προσφύγων, που φέρεται να είχαν εντοπιστεί στο Πραγγί Διδυμοτείχου, στις 12 Νοεμβρίου. Καταγγελίες αναφέρουν πως μετά τη σύλληψή τους από αστυνομικούς, επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία.
Στην συγκέντρωση εκφράστηκε η αντίθεσή τους στις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων – μεταναστών, ζητώντας να σταματήσουν οι «άτυπες αναγκαστικές επιστροφές», αλλά και να υπάρχει σεβασμός στη νομιμότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αντιπροσωπεία των διαμαρτυρομένων, στην οποία συμμετείχε και δικηγόρος, συναντήθηκε με τον αστυνομικό διευθυντή Ορεστιάδας Πασχάλη Συριτούδη και του επέδωσε επιστολή – διαμαρτυρία, με την οποία ζητά να μην αγνοηθούν οι καταγγελίες και να διερευνηθεί το περιστατικό στο Πραγγί, αλλά και να απαντηθούν άμεσα τα ερωτήματα για την τύχη των 150 προσφύγων πολέμου από τη Συρία. 
Από την πλευρά της, η Αστυνομία υποστήριξε πως πράγματι δέχθηκε κλήση εκείνη την ημέρα, αλλά όταν έφθασαν οι αστυνομικοί στο Πραγγί βρήκαν μόνο 13 μετανάστες- πρόσφυγες, τους οποίους μετέφεραν αρχικά στο Ισαάκιο και μετά από δύο ημέρες στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στο Φυλάκιο Ορεστιάδας. Ο αστυνομικός διευθυντής δήλωσε πως για την υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη Ένορκη Διοικητική Εξέταση, ενώ εξέφρασε και αμφιβολίες για το αληθές των καταγγελιών που είδαν το φως της δημοσιότητας. Απέκλεισε δε τους ισχυρισμούς περί «πάγιων πρακτικών επαναπροώθησης», αλλά και περί βίαιων συμπεριφορών από μέρους αστυνομικών σε βάρος μεταναστών – προσφύγων.
Η ομάδα των διαμαρτυρόμενων πολιτών, μετά από μία ώρα διαμαρτυρίας μπροστά στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας, μετακινήθηκε στο χώρο της κεντρικής πλατείας τη πόλης, όπου παρέμεινε για μία ώρα ακόμη, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα κατά των επαναπροωθήσεων και υπέρ της προστασίας των μεταναστών-προσφύγων.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος25/11/13 17:42

    Ποιοί οργάνωσαν τη διαμαρτυρία? Αγανακτισμένοι πολίτες? Παρουσία ποιάς δικηγόρου.Αυτοί υπέρ των οποίων διαμαρτυρήθηκαν ήταν ΝΟΜΙΜΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ή Λ@ΘΡ@. Αυτό το λένε δημοσιογραφία..?? Αν κόπτονται τόσο πολύ για την τύχη των "μεταναστών" ας τους μαζέψουν σπίτια τους.Άντε γιατί και η μ@λ@κι@ έχει όρια..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.