1.11.13

Ο Αϊχάν Καραγιουσούφ για την απαλλαγή αγροτών και κτηνοτρόφων του ΕΕΤΑ

Ερώτηση για την απαλλαγή αγροτών και κτηνοτρόφων από την επιβολή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων στις αποθήκες αγροτοκτηνοτροφικής χρήσης, κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Αϊχάν Καραγιουσούφ. Στην ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν άλλοι 23 βουλευτές, οι αρμόδιοι υπουργοί ερωτώνται:
  • Για ποιό λόγο επιβλήθηκε εκ νέου το «χαράτσι» μέσω ΔΕΗ στις αγροτικές αποθήκες, τις οποίες χρησιμοποιούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι προκειμένου να διευκολύνονται στις πάσης φύσης αγροτικές εργασίες τους, αφού υπήρξε ήδη η παραδοχή του λάθους –στην περίπτωση του ΕΕΤΗΔΕ- και η επανόρθωσή του με το έγγραφο 14921/23-03-2012 του ΥΠΑΑΤ;
  • Θα προβούν άμεσα σε νομικοτεχνική βελτίωση του εδαφίου 8 εε της Υποπαραγράφου Α.7 του Ν. 4152/2013 ή, τουλάχιστον, σε έκδοση αντίστοιχου διευκρινιστικού εγγράφου με αυτό του 2012, προκειμένου να απαλλαγούν οι παραγωγοί από το ΕΕΤΑ για τις αγροτικές αποθήκες τους, εφόσον αυτές αποτελούν κτίσματα τα οποία έχουν κατασκευαστεί νόμιμα ή νομιμοποιήθηκαν, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία;
  • Θα προχωρήσουν στην επιστροφή των ήδη καταβληθεισών δόσεων, ως αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, στους μέχρι σήμερα υπόχρεους καταβολής του ΕΕΤΑ και με ποιό συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα;
Σε ότι αφορά το θέμα το θέμα, το Υπουργείο Οικονομικών με δελτίο τύπου που εξέδωσε αναφέρει ότι «…στο νέο νομοσχέδιο για τα ακίνητα (ΕΝΦΑ) οι αποθηκευτικοί χώροι που βρίσκονται σε αγροτική γη (γεωργικών μηχανημάτων, θερμοκήπια, στάνες κλπ) δεν πρόκειται να φορολογηθούν…».
Ξεκαθαρίζει έτσι ότι οι αποθηκευτικοί χώροι και όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (από μαντριά μέχρι θερμοκήπια) εντός αγροτικής γης δεν πρόκειται να φορολογηθούν στο πλαίσιο του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων. Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι- σύμφωνα πάντα με τη διατύπωση του υπουργείου Οικονομικών- η εξαίρεση από το φόρο δεν αφορά σε τυχόν αποθήκες που διατηρούν αγρότες στο οικόπεδο του σπιτιού τους παρά μόνο σε κτίσματα εντός του αγροτεμαχίου.
Επιπλέον, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν υπάρχει καμία υπαναχώρηση από το υπουργείο στο θέμα της φορολόγησης της αγροτικής γης ή της διάκρισης μεταξύ επαγγελματικών αγροτών ή ετεροεπαγγελματιών. Έχουν διατυπωθεί επίσης προτάσεις για τον εξορθολογισμό της εφαρμογής των συντελεστών φορολόγησης σχετικά με την γη και τα οικήματα, προκειμένου η φορολόγηση να αποβεί όσο το δυνατό δικαιότερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.