13.9.13

Οι «φιλοζωικές» πινακίδες που διχάζουν την Κομοτηνή!

του Ξάνθου Κώστογλου
Η δημοτική αρχή, στο άγχος της να δείξει ένα πρωτοποριακό, επικοινωνιακά, πρόσωπο, νομίζω επιτυγχάνει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, από αυτό που επιδιώκει, προωθώντας ουσιαστικά ένα διχασμό μεταξύ των πολιτών (στους ... «φοβικούς και στους animal freaks»), προκρίνοντας ολοκληρωτικές λογικές και παραπλανητικά μηνύματα.
Αναφέρομαι στις τεράστιες πινακίδες, που «προ (ειδοποιούν)» όσους συνοδεύουν κατοικίδια, για την υποχρέωσή τους να φροντίζουν για την καθαριότητα των δημόσιων χώρων. Μέχρι εδώ καλά. Βρίσκω ότι πρόκειται για την πιο αντιαισθητική και «ρατσιστική» πρωτοβουλία, αν υποθέσουμε μάλιστα ότι και τα κατοικίδια που συνήθως συνοδεύουμε ανήκουν στην ... υπέροχη ομοταξία των θηλαστικών.
Προσωπικά πιστεύω και το λέω σοβαρά, ότι η απεικόνιση στις πινακίδες μιας συγκεκριμένης ράτσας σκύλων (στην περίπτωση της πινακίδας, ένα υπέροχο Λαμπραντόρ), αποτελεί προσβολή των δικαιωμάτων των ζώων και της «προσωπικότητάς» τους. Θα μπορούσε το μήνυμα να ήταν πιο ευρηματικό και περισσότερο διακριτικό. Και φυσικά η ευθύνη είναι των «αφεντικών» τους, η διαπαιδαγώγησή τους όμως δεν μπορεί να γίνει με τέτοιου είδους «απαγορευτικές» και αστυνομικές λογικές.
Δεν διανοήθηκαν φυσικά ποτέ εκεί στο Δήμο, να αναρτήσουν πινακίδες με το πρόσωπο κάποιου, τυχαία, πολίτη, με την αθώα και χαμογελαστή πόζα που έχει το Λαμπραντόρ και τη γνωστή προειδοποίηση «απαγορεύεται το αφοδεύειν», παλαιά δημόσια συνήθεια των ... ανώτερων θηλαστικών. Τα πάντα λοιπόν κρίνονται εκ του αποτελέσματος των πολιτικών που εφαρμόζονται και τα ανάλογα μηνύματα που εκπέμπονται.
Θα ήθελα να υπενθυμίσω, την εγκατάλειψη, τα τελευταία χρόνια, της πολιτικής, από το Δήμο, της προστασίας και της φροντίδας για τα ζώα και να σημειώσω ότι στο πρόσφατο παρελθόν, σημειώθηκε στην Κομοτηνή η μεγαλύτερη στα χρονικά και τραγικότερη «γενοκτονία» αδέσποτων. Αν αυτό δεν σημαίνει κάτι για τις αρχές τότε πολύ απλά, είναι δύσκολο να καταλάβουν, που μπορεί να οδηγήσουν, αυτού του είδους επικοινωνιακοί ... εξωραϊσμοί.
Αποφάσισα να γράψω τις σκέψεις μου αυτές, γιατί ήμουν αυτόπτης μάρτυρας σε ένα περιστατικό, σήμερα το πρωί, στη μεγάλη νησίδα πράσινου στην οδό Υψηλάντου. Μαινόμενος πολίτης προπηλάκισε νεαρή γυναίκα με το σκυλάκι της απαιτώντας να φύγει από το «πάρκο», γιατί «έτσι έλεγε η πινακίδα». Τη νεαρή γυναίκα τη βλέπω σχεδόν καθημερινά στην ίδια διαδρομή, εφοδιασμένη με τα απαραίτητα αξεσουάρ, για την καθαριότητα του χώρου, όπου το σκυλί της ... λερώνει.

ΥΓ: Τώρα επειδή ξέρω τα επιχειρήματα αυτών που θα διαφωνήσουν και θα μου πουν, εδώ άνθρωποι πεινάνε και κοιμούνται στους δρόμους κι εσύ μιλάς για δικαιώματα των ζώων και πολιτικές για αδέσποτα κι επειδή γνωρίζω ότι αυτού του είδους την αντιπαράθεση (του κοινωνικού αυτοματισμού) την ... πάνε εκεί στο Δήμο, έχω να τους απαντήσω ότι: Τη φτώχεια και τη δυστυχία που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, λόγω της κρίσης, οι πολιτικοί, χρειάζεται να τις αντιμετωπίζουν με συγκεκριμένες πολιτικές ή συγκρουόμενοι ανοιχτά με αυτές, που οδηγούν τους δημότες στην εξαθλίωση και όχι με φιλανθρωπικά γκαλά και ... φιλαυτίες «κρυβόμενοι» πίσω από τα ράσα του κ. Παντελεήμονος ή άλλου ... παντελεήμονος, που τους προσφέρει κοινές υποψηφιότητες (ονόματα δεν λέμε).

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος13/9/13 14:53

    Κε Κώστογλου υπάρχουν και οι Νόμοι, και όπως συμβαίνει στην Ελλάδα είναι ακόμη ένας νόμος που δεν εφαρμόζεται. Είχατε την "τύχη" να δείτε την "νεαρή γυναίκα" με τα απαραίτητα αξεσουάρ. Εγώ ακόμα δεν έχω δεί συμπολίτη μας να κουβαλά τα απαραίτητα αξεσουάρ.
    Επίσης αλιεύοντας στο διαδίκτυο "πετυχαίνω στο δρόμο μια γνωστή η οποία είναι από Ρουμανία (αλλά έχει πολλά χρόνια να πάει) και μου λέει οτι με το σκύλο θα έχω πρόβλημα και οτι η Σόφια ειδικά δεν είναι και πολύ dogfriendly πόλη: δεν επιτρέπουν να μπεις σε πάρκα με το σκύλο", γιατί άραγε;.
    Επίσης "Έχω γράψει για το πόσο καλά περνάνε οι σκύλοι στη Γερμανία. Για την ιδιαίτερη αντιμετώπιση που έχουν. Που θεωρείται πολύ φυσιολογικό στα μέσα μεταφοράς να βρίσκεται δίπλα σου ένας σκύλος. Πως στα πάρκα οι ιδιοκτήτες των σκύλων τους βγάζουν για βόλτα και φροντίζουν να μην αφήνουν τα "αποτυπώματά" τους έχοντας βάλει σε πολλά σημεία κουτιά με σακούλες γι' αυτή τη δουλειά."

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.